Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Birçok vatandaş emekli olabilmek için askerlik borçlanmasını nasıl sorgulayacağını öğrenmek istiyor. Herhangi bir sigorta sistemine bağlı olarak çalışanların emekli olabilmeleri için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlardan bir tanesi de prim ödemeleridir. Fakat askerlik gibi durumlarda vatandaşlar çalışamadığı için bu dönem primler ödenemez ve emeklilik şartı için eksik gözükmektedir. Vatandaşlar daha sonradan askerlik borçlanmasını hesaplayarak sadece emeklilikte geçerli olması kaydıyla primlerini ödeyebilir ve emeklilik primini doldurmuş olur. Peki, askerlik borçlanması nasıl hesaplanır? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

Askerlik görevini yerine getirmek için askere giden vatandaşlar orada bulundukları süre boyunca iş hayatında olmadıkları için SGK primleri ödenmemiş olur. Emeklilik için önemli olan prim ödemesi eksik olduğu taktirde emeklilik hakkı alınamaz. Böyle bir durumda vatandaşlara askerde olduğu sürenin tamamını veya bir kısmını kapsayan primleri ödeme imkanı verilir ve aradaki boşluk kapatılmış olur. Askerlik borçlanmasını e-Devlet kapısı üzerinden birkaç adımda sorgulamak mümkündür. İşte askerlik borçlanmasını nasıl sorgulayacağını bilmeyenlere adım adım e-Devlet askerlik borçlanması...

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Emeklilik için aranan şartlardan biri de SGK prim ödemeleridir. Askerlik ve doğum gibi durumlarda çalışma söz konusu olmadığında eksik kalan prim ödemelerini sadece o dönem için olmak koşuluyla ödemek mümkün oluyor. Askerlik borçlanması da emeklilik hayali olan vatandaşlar için bir o kadar araştırılıyor. İşte askerlik borçlanması hesaplama işlemleri;

  • Öncelikle tarayıcınızdan e-Devlet resmi web sayfasına giriş yapın.

  • Ardından açılan e-Devlet giriş sayfasında kimliğinizi doğrulamadıysanız kimlik doğrulama işlemlerini tamamlayın.

  • Kimlik doğrulama işlemi için ilgili alana T.C kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girip ardından 'Giriş' butonuna basmanız yeterlidir. (Eğer hala bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.)

  • Ardından açılan e-Devlet ana sayfasında en üstte bulunan arama çubuğuna basarak 'Borçlanma Tutarı Hesaplama (Sosyal Güvenlik Kurumu' yazıp ardından arama butonuna basın.

  • Karşınıza çıkan sayfa 5434 sayılı Kanuna ve 5510 sayılı Kanunun 41. maddesine göre borçlanma yapmak isteyen sigortalılara (4a\4b\4c) e-Devlet üzerinden borçlanmak istedikleri sürelere ait borç tutarlarını talepte bulunmadan önce görebilmelerini sağlamak amacı ile sadece borç tutarını hesaplayan bir hizmettir.

  • Ardından sayfadaki sizden istenilen bilgileri doğru bir şekilde girip sayfadaki yönlendirmeleri hesaplayarak askerlik borçlanmanızın ne kadar olduğuna ulaşabilirsiniz.

  • Tüm bunlar yerine kısa yoldan askerlik borçlanma hesaplama için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-borclanma-tutari-hesaplama linkine tıklayın. Ardından kimlik doğrulama işlemlerini yapmadıysanız e-Devlet şifresi ve T.C kimlik no ile kimlik doğrulama işlemini tamamlayın. Giriş yap butonuna tıkladıktan sonra direkt olarak askerlik borçlanması hesaplama sayfasına yönlendirilirsiniz.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Emekli Geri Ödeme Sorgulama Nasıl Yapılır?
SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu