Aşk İlacı, Ananda ve Sakinleştirici! Çikolatanın İçindeki Maddelerin İnsan Vücudunda Yarattığı Harika İşler

Merhabalar. Çikolataya hayır diyen az insan vardır. Olsun, bu yazı onlara da hitap ediyor. Bu içerikte yemeye doyamadığımız, bize mutluluk hissi veren çikolatanın içindekilerin insan vücuduna ne gibi etkileri olduğunu listeledim.

Aman çikolatasız kalmayın! 🍫

Kafein

Kafein, çay ve kahve ile bağdaştırılsa da aslında çikolatada da az miktarda bulunur. Kafeinin merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde uyarıcı bir etkisi vardır. İnsanların zihinsel faaliyetlerini hızlandırır ve uyanıklığını artırır. Ancak bazen baş ağrısına da neden olabilir; hatta damarlarda daralmaya yol açabilir.

Teobromin

Teobromin, kakao çekirdeğinin içinde bulunan maddelerden biridir. Sinir sisteminde zayıf bir uyarıcılığı vardır ve tüketildiğinde vücutta kısa bir süre kalır. Teobromin, çikolataya acı tadını vermekten sorumludur. Fazla tüketimi insana rahatsızlık verebilir ancak çikolatada az bulunduğu için bu ihtimal anca çok çikolata yerseniz geçerli olur.

Fenoller

Fenollerin bir antioksidan görevi görerek kalp hastalığına karşı koruduğuna inanılır. Bir kare sütlü çikolatada, bir bardak kırmızı şarapla aynı miktarda fenol içerir. Hatta bitter çikolata daha da fazlası vardır. Yani bitter çikolatalar kap hastalıklarına iyi geliyor diye boşuna demiyorlar.

Feniletilamin

Çikolata feniletilamin içerir ve bu madde kan basıncını ve kan şekerini yükseltir. Sonuç olarak, kendimizi daha uyanık hissederiz ve bize iyi olma ve memnuniyet duygusu verir. Feniletilamin 'aşk ilacı' olarak bilinir ve çikolatanın afrodizyak olarak sayılmasının nedeni de budur. Aşık bir kişinin beyin kimyasını taklit eden bir kimyasaldır, bu nedenle vücuttaki feniletilamin seviyeleri yüksek olduğunda, platonik aşktan kaynaklanan depresyonu giderir.

Anandamit

Çikolata, beyinde üretilen anandamid olarak bilinen bir madde içerir. Sanskritçe “ananda” kelimesi mutluluk, sevinç ve zevk gibi anlamlara geliyor. Bu kimyasal, esrarın doğal bir sarhoşluk vermesine benzer ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan bir reaksiyonu tetikler. İnsanlardaki etkileri görecelidir. Ağrı algısını azaltır, zaman algısını değiştirir, geçici bir iyi olma hissi yaratır.

Serotonin

Serotonin, bizi rahatlatan ve sakinleştiren Prozac'a benzer bir etkiye sahiptir. Vücut üzerinde pek çok etkisi vardır. Nöronları uyarır, sindirimde hareketlenme yaratır, rahim gibi düz kasların kasılmasını sağlar ve kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar. Vücuttaki serotonin miktarı azaldığında insan tatlı yiyecekler aşermeye başlar.

Çikolata sizde ne gibi etkiler yaratıyor? Yorumlarda buluşalım.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Gerçekten Faydalı mı? Bitter Çikolata Hakkında Duyacağınız Bu Bilgilerden Sonra Başka Çikolata Yemeyeceksiniz
Tercih Ettiğin Çikolataya Göre Kişilik Analizi Yapıyoruz!
İnsanlar Sorunsuzca Yiyebildiği Halde Çikolata Neden Çoğu Hayvan İçin Zararlıdır?

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!