Aşk, İktidar ve Devrimci Bir Kadının Başarı Dolu Hayatı: Büyük Catherine

Sizleri, 18. yüzyılın en etkileyici hükümdarlarından biri olan ve Rusya'nın tarihine damga vuran Büyük Catherine ile tanıştıralım. Kendisi, baş döndürücü aşk yaşamları ve Rusya'yı kökten değiştiren reformlarla dolu siyasi başarılarıyla tanınan ilginç ve güçlü bir kadındı. Ayrıca büyük bir cinsiyet eşitliği destekçisiydi.

Catherine'in gerçek adı Sophia Augusta Fredericka idi. Fakat Peter III ile evlendikten sonra adını Catherine olarak değiştirdi. Ancak Catherine, Peter ile evliliğinde mutsuzdu ve kısa süre sonra başka erkeklerin arkadaşlığına yöneldi.

1762'de Catherine'in kocası İmparator oldu. Ancak hükümdarlığından altı ay sonra Catherine ve sevgilisi Grigory Orlov tarafından düzenlenen bir darbeyle devrildi.

Peter tahttan çekilmek zorunda kalarak daha sonra gizemli koşullar altında öldürüldü ve Catherine Rusya İmparatoriçesi olarak tahta çıktı.

Catherine kendini yetenekli ve güçlü bir hükümdar olarak kanıtlamaya kararlıydı ve ülkeyi modernize etmeye ve genişletmeye karar verdi.

En önemli başarılarından biri Rus topraklarını genişletmesiydi. Kırım Yarımadasının ve Polonya'nın bazı bölgelerinin kontrolünü ele geçirerek Osmanlı İmparatorluğu'na karşı birçok zafer kazandı.

Ayrıca, Alman göçmenleri Rusya'ya davet etmek de dahil olmak üzere yeni edinilen topraklara yerleşimi teşvik etti. Catherine aynı zamanda akıl ve bireyciliği vurgulayan bir hareket olan Aydınlanma'nın da destekcisiydi.

Voltaire ve Denis Diderot gibi ünlü Aydınlanma düşünürleri ile yazıştı ve eğitim, hukuk ve hükümet reformları başlattı. İşkenceyi kaldırdı ve daha modern bir anayasa oluşturdu. Ayrıca Rus hükümetini incelemek ve reformlar yapmak için bir komisyon kurdu.

Catherine ayrıca bir sanatseverdi ve sanatçıları, yazarları ve müzisyenleri destekledi.

Günümüzün en büyük ve en önemli sanat müzelerinden biri olan St. Petersburg'daki Ermitaj Müzesi'ni kurdu. Birçoğu bugün hala müzede sergilenen binlerce resim, heykel ve diğer sanat eserlerini toplattırdı.

Catherine aynı zamanda çalışkandı ve birçok yazı kaleme almıştı. Fransızca ve Almanca da dahil olmak üzere birçok dilde akıcıydı ve diğer Avrupalı hükümdarlarla yazışırdı.

Yönetimdeki başarısının dışında, Catherine sayısız sevgilisiyle tanınıyordu ve kişisel hayatı genellikle dedikodu ve skandal konusuydu.

En ünlü sevgilisi, bir Rus devlet adamı ve askeri komutan olan Grigory Potemkin'di. 

Ayrıca Catherine'in Polonya Prensi Stanisław Poniatowski ve bir Rus asilzadesi olan Alexander Vasilchikov da dahil olmak üzere başka insanlar ile de ilişkisi vardı.

Catherine'in şehvetli bir sevgili olarak ününe rağmen yumuşak bir yanı da vardı. Oğlu Pavlus'a sadık bir anneydi ve torunlarına düşkündü.

www.britannica.com

Büyük Catherine 1796'da 67 yaşında öldü. Onun yerine reformlarının çoğunu kaldıran ve Rusya'nın siyasi konumunu zayıflatan oğlu Çar Paul I onun yerine geçti.

Ancak Büyük Catherine'in mirası sanat, eğitim ve hükümet reformlarının ötesine geçti. Kadın haklarının savunucusuydu ve cinsiyet eşitliğinin öncüsü olarak görülüyordu.

Kadın haklarına en önemli katkılarından biri, Avrupa'da kadınlar için devlet tarafından finanse edilen ilk yüksek öğretim kurumu olan Smolny Enstitüsü'nü kurmasıydı.

Enstitü, kadınların geleneksel olarak erkeklere ayrılmış mesleklere girmeleri için fırsatlar sağlayarak genç kızları çeşitli konularda eğitmeyi ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi amaçladı.

Catherine ayrıca kadın yazarların ve sanatçıların çalışmalarını destekleyerek onları tutkularının peşinden gitmeye ve erkeklerin egemen olduğu bir dünyada kendilerine bir isim yapmaya teşvik etti.

Catherine edebi eserleri ve topluma katkılarıyla tanınan Ekaterina Dashkova ve Prenses Anna Petrovna Galitzine gibi yazarları destekledi.

Catherine toplumsal normlara ve beklentilere meydan okuyan ve erkeklerin egemen olduğu bir dünyada başarılı olan bir kadındı. Rus kültürüne, hükümetine ve toplumuna katkıları bugün de hissedilmeye devam ediyor ve mirası nesiller boyu sürecek.

www.britannica.com

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Anlamlarını Kimse Çözemiyor! Tarih Kadar Yaşlı Olmalarına Rağmen Hâlâ Sırrı Çözülemeyen 8 Gizemli Şifre
Gördüğünüz Anda Kültür Seviyenizi Arşa Çıkaracak Birbirinden İlginç Tarihi Fotoğraflar
The Irishman Filminin Arkasındaki Gerçek: Mafya Dünyasının Büyük Kaybı James Hoffa'nın Hikayesi

Popüler İçerikler

Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu