Aşıyı Reddeden Aile Sayısı 23 Bine Yükseldi: 'Kızamık Ülkemiz İçin Yeniden Tehdit Oluşturuyor'

Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Türkiye'de 2017 yılında 23 bin ailenin aşılanmayı reddettiğini belirterek, 'Kızamık ülkemiz için yeniden tehdit oluşturuyor. 2016'da 9 vaka görülürken, 2018'in ilk 9 ayında vaka sayısı 500'ü aştı' dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, kızamık hastalığının özellikle ilkbahar ve kış aylarında görüldüğünü, 2-3 yılda bir tekrarlayan salgınlara neden olabildiğini söyledi.

Dünyada yılda yaklaşık 50 milyon kızamık hastalığı görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Yalçın, her yıl 2 milyonun üzerinde de kızamık nedenli ölümlerin gerçekleştiğini, ölümlerin 5-9 yaş gruplarında daha sık görüldüğünü açıkladı.

Türkiye'de 2011 yılında aşı karşıtlığı 183 iken, 2017 yılında bu sayı 23 bine çıktı...

Ukrayna, Romanya, Bosna- Hersek, Karadağ, Sırbistan, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde aşılama oranlarının düşük olması nedeniyle vaka sayısında ciddi artışlar ve ölümler meydana geldiğini açıkladı ve şöyle devam etti:

'Türkiye'de 2011 yılında aşı karşıtlığı 183 iken, 2017 yılında 23 bin ailenin aşılanmayı reddettiği tespit edilmiştir. Aşıyla ilgili değişik çevrelerce iddia edilen yan etkilerine ilişkin uluslararası çalışmalarda yeterli veri bulunmamaktadır.'

"Aşılanmaktan korkmayıp, kızamıktan korkmamız gerektiği gerçeğini unutmamamız gerekiyor"

Aşı olmayıp da kızamık hastalığına yakalananlarda en sık ölüm nedeninin zatürre hastalığı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yalçın, 'Kızamık hastalığı bazen kalbin dış tabakalarını etkiler hatta beyin iltihabına da neden olabilmektedir. Ülkemizdeki olgularda da 2 binli yılların başında neredeyse birkaç vakaya düşmüş olmasına karşın, hastalığın 2017'de dünya genelindeki artışı ülkemizde de gözlendi. Türkiye'de 2014'te 572, 2015'te 342, 2016'da 9 vaka görülürken, 2017'de 69 olgu görüldü. 2018'in ilk 9 ayında vaka sayısı 500'ü aşmıştır. Tüm bu gerçekler karşısında aşılanmaktan korkmayıp, kızamıktan korkmamız gerektiği gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Kızamık aşısı hayat kurtarıyor' dedi. Prof. Dr. Yalçın, aşılama karşıtlarının ikna edilememesi durumunda Türkiye'yi önümüzdeki yıllarda ciddi tehlikelerin beklediğini söyledi.

"Bir aşı 10 kişiyi korur"

Prof. Dr. Yalçın, 'Kızamık aşısı oldukça etkili bir aşıdır. Bir kişinin aşılanması yaklaşık 9-10 kişiye koruma sağlayabilmektedir. Aşılanma oranlarının yüzde 95 ve üzerinde gerçekleşmesi önem taşımaktadır. Aksi halde virüsün yaygınlaşması hızlanmaktadır' diye konuştu. Prof. Dr. Yalçın, öksürme ve aksırmayla yayılan kızamık virüsünün yaklaşık 2 saat ortamda canlı kaldığını, aşılanmayan bireylerin yüzde 90'ını etkilediğini ifade etti.

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
YORUMLAR
22.02.2019

bir baba olarak topunuzun... Bu ülkedeki en başarılı işlerden biri çocukların aşılanması. Sosyal medya salakları çıkana kadar hiç sıkıntı yoktu. 40 yaşındayım. Kaçınız kızamıklı yada su çiçeği geçiren bir çocuk gördünüz? Kaç kişi çocuk felcini gördü ? Kaçınız çiçek hastalığını biliyor? Ben 40 yaşındayım. Biz çocukken çok sık olan hastalıklardı. Ama aşılama politikası sayesinde gerçekten bu hastalıkları yok olma seviyesine getirdik. Önce sürü gibi gelen göçmenler, peşine dünyayı facebooktan takip eden aileler. Bana 3-4 ay önce " kolaya aidsli kan karışmış, facebookta gördüm" diyen kadın "aşılarda yarak varmış, kürek varmış" diye akıl veriyordu. Beyninizi .... Mantar gibi ülkeye serpiştirilen Suriyeliler sayesinde el-ayak hastalığı zaten yaygın hale geldi. Şimdide bu geri zekalı, düyanın sosyal medyada döndüğünü sanan geri zekalı insanlar yüzünden tekrar hastalıklar çoğalıyor. Bu 23 bin kişinin 20 bini zaten Suriye'den gelenlerdir ona da eminim. Beyninizi ...

Ya neden zorunlu değil bu aşı? Neden seçenek şansı veriyorsunuz siz bunlara?

22.02.2019

en cok merak ettiğim bizim suçumuz ne ki bu insanlarla aynı yerde yaşıyoruz. bir çözümü felan olmalı

TÜM YORUMLARI OKU (36)