Aşırı Sıcaklardan Bunalan İspanya, Müslümanların Bin Yıl Önce İnşa Ettiği Kanalları Kullanıma Açacak

Tüm Avrupa sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya. 40 derecenin üstüne çıkan sıcaklıklar, vatandaşları zor durumda bırakırken aynı zamanda orman yangınlarına da sebep olabiliyor. İspanya son dönemde aşırı sıcaklarla mücadele etmek için yeni bir proje başlattığını duyurdu. Projeye göre bin yıl önce Müslümanların Endülüs'te inşa ettiği su kanalları yeniden faaliyete geçirilecek. Detaylar içerikte!

Temmuz ayında Avrupa sıcaklarla kavrulurken İspanya da sıcak hava dalgasıyla nasıl mücadele edeceklerinin çözümü arıyor.

Sıcak hava dalgası sebebiyle bu hafta ülkenin güneyindeki Endülüs bölgesinde termometrelerin 44 dereceyi göstermesi bekleniyor.

Aşırı sıcak hava dalgasının vurduğu İspanya, şimdilerde çareyi Müslümanların bin yıl önce yaptığı kanalları yeniden devreye sokmakta buluyor.

Granada Üniversitesi'nin başlattığı restorasyon projesi kapsamında Orta Çağ'da İber Yarımadası'nı fetheden Müslüman halkların inşa ettiği su kanallarının yeniden kullanıma açılması amaçlanıyor.

Bin yıllık kanallar, 1960'lı yıllarda ülkenin tarım politikasında su rezervlerine ağırlık vermesiyle ve kent nüfusunun artmasıyla unutulmaya yüz tutmuştu ancak eski değerini yeniden kazanmış durumda.

Arkeolog Jose Maria Martin Civantos, "Endülüs'ün en ücra köşelerine kadar su taşınmasını sağlayan bu kanalların kullanışlı olduğunu" dile getirdi.

Civantos, İspanya'daki su kanallarının, en az bin yıllık iklimsel, sosyal ve siyasi değişimlere dayanabildiğini ve İspanya'nın da artık bu avantajlarından faydalanması gerektiğini" söyledi.

Projeyi koordine eden Civantos, söz konusu kanallar inşa edilmeden önce Endülüs'te sık sık kuraklığa neden olan Akdeniz iklimi nedeniyle ürün yetiştirmekte zorlanıldığına dikkat çekti.

Civantos, projeyle ilgili ilk testi Granada'daki Canar köyünde 2014'te yaptıklarını ve burada çiftçilerin, gönüllülerin ve araştırmacıların katıldığı kazı çalışması sonucunda yaklaşık 96 kilometrelik su kanalını tekrar kullanıma açtıklarını ifade etti.

Projede çalışan araştırmacılardan Elena Correa Jiménez, "Mağripliler bize sadece su kanallarını değil, bu kanalların yarattığı arazileri de miras olarak bıraktı. Kanallar olmasaydı içecek su olmazdı, çeşmeler olmazdı, ekinler olmazdı. Burası bir çöle dönüşürdü" dedi.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Tezgâh Diyorlar! Güneş Kremi Karşıtı Komplo Teorileri Sosyal Medyanın Gündeminde
Fransa'da Akılalmaz Kaza: Arkadaşıyla Oturup Kahve İçen Kadına Meteor Çarptı
Sınırdan Geçerken İç Çamaşırında Yılan Sakladığı Ortaya Çıkan Kadın Ülkeyi Ayağa Kaldırdı

Popüler İçerikler

Yine Aynı Müdür Yine Olay: Müdür Yardımcısının Kapısını Kırdırıp İçeriye Girdi
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!