Aşının Neden Genellikle Omuzdan Yapıldığını Düşünmüş müydünüz?

Yaklaşık 2 senedir belki de en çok duyduğumuz hatta duymakla da kalmayıp bizzat haşır neşir olduğumuz şey, aşı. E haliyle bir dolu da soru işareti birikiyor insanın kafasında aşılama ve iğne ile ilgili. Umarız bu içerik, o soru işaretlerinden bazılarını giderir dostlar, sağlıkla kalın!

Kaynak: Dr. Gazi Huri

1700'lü yılların sonunda çocuklara yapılan çiçek aşısı o tarihlerde dahi omuzdan yapılır. Peki bu öylesine bir uygulama mıdır, günümüze gelmesi bir alışkanlıktan mı ibarettir?

Gazi Bey'e göre bu bir tesadüf değil. O, aşının iki bölgeye yapılabileceğini söylüyor biri kas içi diğeri cilt altı. Ve tabii ki aşısına, bünyeye göre de yapılacak yer değişiyor.

Mesela 3 yaşın altındaki çocuklara iğneyi bacaktan yapmak daha mantıklı.

Peki aşı neden kıçtan yapılmıyor, halbuki orada da en güçlü kasımız "Gluteus" var? Çünkü kalça bölgesindeki yağ dokusu kalın ve aşının bu dokuya yapılma ihtimali beraberinde onun etkisini azaltıyor.

Sonuç olarak kas içine bir aşının yapılabilmesi ve tam etki etmesi için büyük bir kasa ihtiyacımız var; ancak gördük ki Gluteus'la yolda kalabiliriz. İşte bu noktada "Deltoid" devreye giriyor.

Gazi Bey, Deltoid'in vücuttaki ikinci büyük kaslardan biri olduğunu ve aşı için çok uygun olduğunu söyler. Bu arada hatırlatmakta fayda var her iki omzumuzda da Deltoid kası mevcut.

O halde hangi omuza aşı yapılacağı nasıl seçiliyor? Bu sorunun cevabı basit. Solaksanız sağ; sağlaksanız sol seçim mantıklı çünkü olası bir omuz ağrısında kolunuz da iptal olmasın.

O halde fark etmişsinizdir kol seçiminin kalp ve sol tarafla bir ilgisi yok. Bu arada kol seçimi aşıyı yapanla da ilgili olabilir. Solak biri sağ tarafa da aşı uygulayabilir.

Peki iğne omuza nasıl yapılmalı? Öncelikle omuzun yukarısından parmağın inceliğine göre 2 ya da 3 parmak aşağısı tespit edilir ve iğne dik bir şekilde kola batırılır. Ve fotoğrafa dikkat ederseniz...

İğne süngerin sarı kısmında kalmalı. Peki kalmazsa ne olur? Ya iğneyi çok sokar ve ilacı kemiğe zerk ederiz ya da iğne süngerin yeşil bölgesinde yani cilt altında kalır ve aşının etkinliğini azaltırız.

Buna bağlı olarak Doç. Dr. Gazi Bey iki şey hatırlatıyor bize, birincisi "aşı bizde ağrı yapmaz, aşının yapıldığı yere bağlı olarak ağrı olur." İkincisi ise "aşıdan değil aşılayandan korkmalı" insan.

Ha, unutmadan da ekliyor doktor: Ne olursa olsun kişi evde kendi iğnesini olmamalı ve bir sağlık çalışanından destek almalı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Siz Sorarken Utanmayın Diye 10 'Kadın Sorusu'nu Soruyor ve Cevaplıyoruz
Siz Sorarken Utanmayın Diye 10 'Erkek Sorusu'nu Soruyor ve Cevaplıyoruz
Rüya Görmemizin Nedeni Dünya'nın Kendi Ekseni Etrafında Dönüşü Olabilir mi?
Hayatta Yaşadığınız Birçok Zorluğun Çocukluktan Miras Olabileceğini Düşünmüş müydünüz?
Yazın 'En İyi Arkadaşı' Ter Geri Döndü! Peki Ya Vücudumuz Terlemeyi Bırakırsa Ne Olur, Hiç Düşündünüz mü?

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
15.10.2021

insanlığın en büyük icatlarından biri aşı

15.10.2021

bill gates sende yargılanacaksın !

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ