ASIL ÜCRET NEDİR? ÇIPLAK ÜCRET VE GİYDİRİLMİŞ ÜCRET NE ANLAMA GELİYOR?
İş sözleşmesi feshedilmiş bir işçinin alacağı tazminat miktarı belli şartlara göre değişkenlik göstermektedir. Tazminatın miktarı hesaplanırken değişkenlik göstermesine neden olan noktalardan biri de çıplak ücret veya bilinen adıyla asıl ücret ve giydirilmiş ücret oluyor. Tazminat hesaplamasını doğru bir şekilde yapabilmek için asıl ve giydirilmiş ücretin ne anlama geldiğini bilmeniz gerekmektedir. İşte asıl ücret ve giydirilmiş ücret anlamları;
Asıl Ücret (Çıplak Ücret)
İşçilerin maaşına dair bilgileri gösteren bordroda brüt ücret olarak gösterilen kısım asıl ücrettir. Yani çalışan işe girerken iş veren ile aralarında imzaladıkları iş sözleşmesinde yazan ücret asıl ücrete tekabül eder. Asıl ücrette bayram paraları veya fazla mesai ücretleri katılmamaktadır. Ayrıca işçinin mesai veya izin ücretleri de asıl ücret yani halk arasında kullanılan adıyla çıplak ücret üzerinden ödenmektedir.
Giydirilmiş Ücret
Çalışanların bir ay boyunca çalışmalarına karşılık gelen asıl ücrete ilave olarak olarak ikramiye, prim, komisyon, kar payı ödemeleri, yol, yemek, yakacak, giyim, konut gibi ödenmelerin eklenmesiyle giydirilmiş ücret elde edilmektedir. Tüm bunlar ücret ekleri olarak adlandırılmakla beraber yani çalışanın maaşının saf haline bu ek ücretlerin eklenmesiyle giydirilmiş ücret elde edilir.
Çalışanın işten çıkması durumunda alınan kıdem tazminatı hesaplanırken de ödenecek ücret giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanmaktadır. İşten çıkarılan çalışana iş veren tarafından her 1 yıl için 30 günlük giydirilmiş ücret tutarı ödemek zorundadır.