Aşı Randevusu Nasıl Alınır? Aşı Sırası Hangi Yaş Grubunda?

Koronavirüs aşı randevu alma ekranı, 13 Ocak Çarşamba günü kullanıma açılmıştı. Sağlık çalışanlarının öncelikli olarak aşılanmasıyla başlayan süreçte, randevu alan kişilerin aşılanma işlemi tüm Türkiye'de devam ediyor. Koronavirüs aşısı için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden veya 182'den randevu alınarak başvurulabilecek. Peki Aşı randevusu nasıl alınır? Aşı sırası hangi yaş grubunda? Aşı öncelik sırası ve diğer tüm detaylar haberimizde...

Aşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Koronavirüs aşısı için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 182'den randevu alınarak başvuru yapılabilir.

MHRS Aşı Başvuru Nasıl Yapılır?

Koronavirüs aşı randevusu almak için önelikle MHRS adresine girmeniz gerekiyor. Sağ üst kısımda bulunan ‘Randevu Al’ seçeneğine tıkladığınızda ve T.C kimlik numarası ve şifre ile birlikte aile hekimizini seçip, aşı randevusunu alabilirsiniz. Eğer aşı önceliğinde değilseniz randevu alamazsınız. Daha sonra tekrar denemeniz gerekiyor.

Aşı Sırası Hangi Yaş Grubunda?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 75 yaş üstünde bulunan vatandaşların koronavirüs aşı randevusu alabileceğini duyurdu. Randevusunu alan ancak hastaneye veya aile hekimine gidemeyecek durumda olan 75 yaş üstü vatandaşlar evlerinde aşılanacak.

Aşı Öncelik Sırası

  • SAĞLIKÇILAR: Belirlenen takvime göre koronavirüs aşıları öncelikle sağlık personeline yapılacak. Türkiye’de kamuda, üniversitede ve özel hastanelerde toplam 1 milyon 119 bin 886 sağlık personeli bulunuyor. İlk etapta 3 milyon doz aşının yarısı, 28 gün sonra da diğer yarısı sağlık personeline uygulanacak. Bu da 2 milyon 239 bin 772 doz aşı demek.

  • 65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALAR: Geriye kalan 760 bin 228 doz aşının ise toplam 380 bin 114 kronik rahatsızlığı bulunan 65 yaş üstü vatandaşa uygulanması planlanıyor. Ancak ilk dozlar yapıldıktan sonra Çin’den sipariş edilen diğer 47 milyon doz aşının ülkeye peyderpey ulaşması durumunda, sağlık personeli ikinci dozu almadan, geriye kalan 65 yaş üstü ve riskli gruplar aşılanmaya başlayacak.

  • RİSKLİ ORTAMDA ÇALIŞANLAR: Daha sonra toplumda yüksek riskli ortamlarda, kritik işlerde çalışanların aşılanması düşünülüyor. Bunlar arasında askerler, polisler, adliye ve yargı hizmetlerinde çalışanlar, öğretmenler, akademik personel, gıda sektöründe çalışanlar, toplum için lojistik öneme sahip yerlerde çalışanlar (belediye hizmetleri, elektrik, su, çöp toplama, itfaiye, kargo görevlileri) bulunuyor.

  • DİĞER VATANDAŞLAR: Daha sonraki planlamada 50 ile 64 yaş arası kronik hastalığı olanlar ve 50-64 yaş arası diğer kişiler bulunacak ve giderek 50 yaş altı kronik hastalığı olanlar, 18-49 yaş arası genç yetişkinler aşılanacak. Topluma aşı uygulaması ağırlıklı olarak aile sağlığı merkezlerinde yapılacak.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı