Aşı Patentlerinin Askıya Alınmasının Kötü Bir Fikir Olduğunu Söyleyen Dr. Türeci'ye Gelen Tepki ve Destekler

İki taraf da haklı, ne diyebilirsin ki?

Son zamanlarda koronavirüs aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasıyla ilgili birçok yerde çağrılar yapılıyor.

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısı üreten Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucularından Dr. Özlem Türeci ise bu konuyla ilgili bazı açıklamalar yaptı.

CNN'e konuşan Türeci, bunun kötü bir fikir olduğunu, patentlerin kaldırılması halinde dahi gelecek 12 ay içinde hazır edilebilecek aşı dozu miktarının üzerine çıkılamayacağını ve aşı üretim sürecinin 50 binden fazla adım içerdiğini söyledi.

Haliyle bu açıklama da çaresizce aşı bekleyen insanların canını sıktı.

Dr. Türeci'yi kötülemenin doğru olmadığını söyleyenler de oldu.

Sizce durum nasıl çözülür? Biz nasıl eski günlerimize döneceğiz? Hadi yorumlara!

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
07.05.2021

Aga insanların anlamadığı bir şey var. Bu aşıyı zaten belirli milli gelirin üstünde olan ülkeler halkına bedava yapıyor. Diğerlerine gelirsek, ayıptır söylemesi daha bu aşıyı 5-10-20-30 dolar verip alamayacak Afrika ülkeleri küçük Asya ve Güney Amerika ülkeleri vs. bu teknolojiyi üretebilecek ekipmanı mı alacak, bir de hakkıyla üretebilecek? Komik olmayalım arkadaşlar. Siz bu aşının patentini beleş dağıtırsanız bir dahaki salgında artık beklersiniz aşı ilaç, hangi keriz yerine koyduğunuz firma insafa gelir milyar dolarlar harcarsa. (!)

07.05.2021

Bunun üretimle vs. ile ilişkili olduğunu sanmıyorum. Ancak firmalar aşı bulmak için risk alıp yatırımlar yaptılar. Bazıları başarırken bir çoğu çok para kaybetti ve belki de iflas etti. Eğer patentler zorla alınırsa, ileride benzer bir acil durum olduğunda hiç bir ilaç firması elini taşın altına koymaz. Burada firma sahiplerinin kendi kararlarıyla bir girişim olmalı. Mesela: Bu aşının daha yıllarca gerekli olacağı belli. 1 yıl süreyle lisans ücreti almayabilir veya çok az olacak şekilde alabilir.

07.05.2021

Kadın gayet de haklı. İnsanlar bu kadar uğraşsın ama linç etmeye yer arayan tayfa lafı çarpıtıp kadını suçlasın.

TÜM YORUMLARI OKU (12)