Aşı Karşıtlığı Türkiye'de Gittikçe Artıyor: En Yüksek Oran Güneydoğu Anadolu'da

2019 yılında Türkiye genelinde yapılan araştırmaya göre nüfusa oranla aşı reddinin en yüksek olduğu bölge Güneydoğu Anadolu, en az olduğu bölge Karadeniz. Aşı reddinin en büyük sebebi, aşının içeriğindeki maddelerin istenmeyen etkilere yol açabileceği korkusu.

Milliyet gazetesinden Aykut Yılmaz'ın haberine göre, Türkiye’de 2011’de 183 olan aşı reddi, 2018’de 23 binlere ulaşırken, Türk bilim insanlarının 2019 yılında Türkiye genelinde aile hekimleriyle yaptığı çalışma, aşı reddindeki durumu gözler önüne serdi. Uluslararası saygınlığı yüksek tıp dergisi Human Vaccines & Immunotherapeutics’de yayımlanan çalışmaya göre, Türkiye’de nüfusa oranla aşı reddinin en yüksek olduğu bölge Güneydoğu Anadolu, en az olduğu bölge ise Karadeniz.

804 aile hekimiyle çalışıldı

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Eğitim Akademisi Başkanı Dr. Kutay Güven, yazarlarından olduğu çalışmada, “Türkiye’de görev yapan coğrafi bölgelere göre homojen olarak seçilmiş 804 aile hekiminin klinik gözlemlerinin alındığını, aşı kararsızlığının sebeplerinin tespitinde ve aşı kararsızlığının çözümünde kilit rol oynayan aile hekimlerinin yaklaşımlarının irdelendiğini” belirtti. Güven, araştırmanın Türkiye’de ve dünyada son dönemde ciddi artış gösteren aşı kararsızlığı ile ilgili atılacak adımlar için yol gösterici olacağını kaydetti.

Katılımcıların yüzde 69,2’sinin kayıtlı nüfuslarından en az bir aile aşı reddi yapmış

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ahmet Rıza Şahin de, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nca başarıyla yürütülen aşılama çalışmalarının bölgesindeki ülkelere kıyasla çok yüksek olduğu bilgisini verdi. Şahin, “Aşı kavramının hem hekim hem de bireyler tarafından iyi anlaşılması, aşı tereddütü ve buna bağlı olarak reddini engelleyebilir. Bu anlamda yaptığımız çalışmanın sonuçlarını ‘Human Vaccines & Immunotherapeutics’ dergisinde duyurduk. Katılımcıların yüzde 69,2’sinin kayıtlı nüfuslarından en az bir ailenin aşı reddi yapmış olması, karşı karşıya kalınan durumun ne denli önemli olduğunu gözler önüne sermekte” dedi.

'Aşı reddinin sebebi içeriğindeki maddelerin oluşturacağı hastalıklar korkusu'

Yaptıkları çalışmada aşıyı reddeden ailelerin en sık dile getirdiği gerekçenin, “aşıların içeriğindeki maddelerin yol açabileceği olası etkiler olduğunu belirten Şahin, şöyle dedi: “Ülkemizde dini sebepli kaygılar, bazı yerlerde en sık sebep olarak görülse de ülke genelinde aşı reddinde üst sıralarda yer almamakta. Farklı coğrafyalardaki müslüman topluluklarda helal içerik kaygısı aşı reddinin en önemli sebebiyken çalışmamızda bunun Türkiye için geçerli olmadığını göstermiş olduk. Nüfusa oranla en yüksek ret bizim çalışmamızda Güneydoğu Anadolu’da, en az ise Karadeniz’de. Karadeniz hariç bütün bölgelerde aşı reddinin sebebi içeriğindeki maddelerin oluşturacağı hastalıklar (aşı güvenliği) korkusu. Karadeniz’de ise en sık dile getirilen sebep, dini kaygılar. Tüm Türkiye’de aşı reddinin en sık sebebi yüzde 53 oranıyla içeriğindeki maddelerin oluşturacağı hastalık kaygısı. Çalışmamızda en sık reddedilen aşıların beşli karma aşı ve ardından kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı olduğunu gördük. Anne babaların aşı reddi kararını doğumdan sonraki iki ay içinde alması, doğuma aşı reddi kararlılığı ile girmediğini düşündürmekte. Bu yüzden bu dönemde ailelere verilecek eğitimleri önemsiyoruz.”

'Fransızların yüzde 33’ü, aşıların güvenli olduğunu düşünmüyor'

Aşı reddi, dünyada da geniş şekilde tartışılan bir mesele. Londra merkezli sağlık araştırmaları kuruluşu ‘The Wellcome Trust’ın 2018’de yaptığı 140 ülkeyi kapsayan çalışmaya göre, dünya genelinde ankete katılanların yalnızca yüzde 7’si “Aşılar güvenlidir” ifadesine “kesinlikle katılmadıklarını” veya “kısmen katılmadıklarını” söyledi. Aşıların güvenilir olduğuna ‘kesinlikle katılmadıklarını’ ya da ‘kısmen katılmadıklarını’ bildiren insanların en fazla olduğu ülke Fransa’ydı. Fransızların yüzde 33’ü, aşıların güvenli olduğunu düşünmüyor. Fransa’yı, yüzde 26 ile Gabon, yüzde 25 ile Togo, yüzde 24 ile Rusya, yüzde 21 ile Avusturya ve İzlanda takip ediyor. Öte yandan, Aralık 2020 Ipsos anketine göre, Fransa’daki insanların sadece yüzde 40’ı bir Kovid-19 aşısı mevcutsa yaptıracaklarını söyledi. Ankete göre, koronavirüs aşısı yaptırmaya istekli olanların oranı İngiltere’de yüzde 77, Almanya’da yüzde 65 ve İtalya ile İspanya’da ise yüzde 62. Dünya genelinde aşıya olan güvenin en az olduğu ülkenin Fransa olmasının sebebinin, geçmişte yaşanan aşı ve ilaç skandalları nedeniyle halkın hükümete güvenmemesi ve “aşılamanın devletin özel hayata müdahelesi olarak görülmesi” olduğu tahmin ediliyor.

Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı! İşte Normalleşmeye Yakın İller
Öğretmenlere Aşılama Başladı: Milli Eğitim Bakanı Selçuk Aşı Yaptırdı
Aracı Takla Attı... Trafik Kazası Geçiren Tiger Woods Hastanede Ameliyata Alındı!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
24.02.2021

AŞIYA GÜVENMİYORUM..NET

24.02.2021

aşı da sana bayılıyordu, gitsem de tek tona vurulsam diye.

24.02.2021

Bazı mal aşı heveslileri görünce hayret ediyorum. Olabileceğin kaç tane aşı var? 1. Çin aşısı. Bu Çinde bile onay alamamış, faz3 çalışması yapılmamış (ki bunun denemesi bizim gibi 3. dünya ülkelerinde yapıldı) Yani Çinde yasal olmayan aşıyı alıp biz yaptık/yapıyoruz. 2. Pfizer-Biontech aşısı. Bu aşıyı üreten kişi(Uğur Şahin) ve ekibi ve ortağı Pfizer dahil hiç birisi olmamış ve olmuyor. Yani adam kendi aşısını OLMUYOR! ama bazı sersemler "ben Biontech aşısı istiyom" diye yırtınıyor. Herif kendi ağzı ile söylüyor DW muhabirine: "Bizim şuan aşı olmamıza izin verilmiyor. Biz sattığımız aşıların haricinde kendimiz ve ortağımız Pfizer için ayrı bir parti üreteceğiz" Yani bu kadar açık aslında ama ahmaklık bunu anlamayı engelliyor. Sonra İsveç ortaklı bir aşı daha var ki bunların üçü de birbirinin aşısını etkili olmamakla suçluyor.

24.02.2021

Rus aşısından hiç bahsetmiyorum. Bunların hiç birisine güvenmiyorum. Ha Türkiye kendi aşı üreten kurumlarının kapısına zincir vurup kapatmasaydı kendi ürettiğimiz bir aşı olsaydı onu olurdum. Ayrıca sağlıklı olup aşı yaptırıp ölen yüzlerce insanı da araştırın. Kendinizi onun bunun kobayı yapmayın. Ya da gidin olun sizin tercihiniz. Ama kimseyi "oşo korşoto vooo" diye suçlama ahmalığına girmeyin.

covid aşısına karşı olanı anlarım da 100 yıllık aşılara çıkıp laf edenler var. Onlar geri zekalı işte

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ