Aşı Karşıtlığı Muhafazakarlar Arasında Neden Daha Kolay Yayılıyor?

ABD’li sivil toplum kuruluşu Kaiser Aile Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre aşı karşıtlığı muhafazakarlar arasında daha yaygın. Yapılan araştırmalara göre, eğitimsiz kişiler, muhafazakar kesimler, erkekler ve tarım işçileri daha fazla aşı karşıtlığı yapıyor.  Bu Türkiye’de de çok farklı değil. Sosyal medyada örgütlenen aşı karşıtlarının öncüleri ağırlıklı olarak muhafazakarlar.

Özellikle Abdurrahman Dilipak ve Sema Maraşlı’nın başını çektiği grup her gün Twitter’da etiket kampanyaları düzenliyorlar. Geçtiğimiz yıl İstanbul Sözleşmesi aleyhinde sosyal medyada kampanya yürüten ikili bu defa aşı karşıtı kampanyanın öncüleri. İstanbul Sözleşmesi karşıtlarına göre bu sözleşmenin amacı aileyi yıkmak ve hepimizi eşcinsel yapmaktı.

Sosyal medyada aşı karşıtlarının profillerini incelediğimizde onlarca komplo teorisi ile karşılaşmak mümkün. Aşı ile insanlara çip takıldığını düşünenlerden, aşının insanlarda kuyruk çıkaracağını düşünenlere kadar tuhaf komplo teorileri mevcut.

Peki nereden geliyor bu teoriler? :) Biraz geçmişe gidelim.

Cevat Rıfat Atilhan’ın öncülerinden olduğu Türkiye’deki antisemitizm akımı, Yesevizade ile zirve yapmıştı. Yesevizade birçok eserini ABD’deki evanjelistlerin teorilerinden esinlenerek oluşturdu. Bütün kitapların anafikri: Dünyayı Yahudiler ve masonlar yönetiyor. Daha sonra Harun Yahya mahlaslı kitaplarla Adnan Hoca benzer iddiaları yaymaya başladı. Yüzlerce sayfalık kitaplarda ‘’bize çip takacaklar’’ı andıran komplo teoriler muhafazakar zihinlere nakşedildi. Dilden dile yayıldı. ‘’Dünyayı 5 yahudi aile yönetiyor’’ gibi birçok tuhaflık karikatürleşti. Sabataylık üzerinden birçok insan fişlendi, antisemitizm körüklendi.

Benzer komplo teorilerini Soner Yalçın ve Yalçın Küçük seküler mahallelere yaymaya çalıştı ama karşılık bulamadılar.

2002’de AKP iktidara geldi. Komplo teorilerini seven muhafazakar kitlelere ‘’dış güçler, faiz lobisi’’ gibi kavramları boca etti. Kitle ‘’Bunun arkasında bir iş var’’ demeyi seven, ‘’gizli güçler’’in varlığına inananlardan oluşuyordu. Zaten Türk’ün Türk’ten de başka dostu yoktu. Herkes bize düşmandı. Dış güçler, Masonlar, Yahudiler, ABD ve 'Moskof gavuru', Türk ve Müslüman Anadolu halkını tarih sahnesinden silmek istiyordu. Türk bayrağına selam vermeden uçan kuşun yuvasını bozmaya hazırdı kitle... Derken ABD’de Trump başkan oldu. Birçokları için irrasyonalitenin iktidarıydı bu. Evanjelistler, redneckler, alt-right komüniteler ve dünyanın bütün sığ sağcıları için iklim müsaitti. Küreselciliğe karşı mücadele zamanıydı ve akıl dışı komplo teorileri festivali vardı.

Derken pandemi tüm Dünya'yı esir aldı. Herkes evlere kapandı. Virüs Çin’den yayılmıştı. ABD’nin muhafazakar kitleleri bunun adına Çin virüsü demişti bile. Peki bu virüsün arkasında ne vardı? Çünkü bu kitlelere göre her şeyin arkasında bir GÜÇ ve komplo vardı. Önce virüs inkar edildi. Sonra virüsün bir biyolojik silah olduğu ve Çin tarafından dünyaya yayıldığı iddia edildi. Teoriler birbirini kovaladı. Bir teori yalanlandığında ortaya yenisi atıldı.

Aşı bulununca bu defa aşı üzerine komplo teorileri yayılmaya başlandı. Aşı Bill Gates’in silahı mıydı? Bill Gates hepimize çip mi taktı? Vs vs ( devamını yorumlarda okuyacağımızdan eminim :) ) Zaten yıllardır komplo teorilerine teşne olan muhafazakar kitleler bu iddialara hemen atladı. Bu teoriler o kadar geniş kitlelerde alıcı buldu ki iktidara yakın medyadaki gazeteciler de bu iddiaların bayraktarlığını yapmaya başladı. Son 10 yılda zirve yapan kutuplaşmanın ve oluşturduğu siyasi iklime zemin hazırlayan gazetecilerin bir kısmı aşı karşıtlığının öncüleri oldular.

Peki aşı karşıtlığı sadece muhafazakarlar arasında mı yaygın? Hayır. Pandemi öncesi Soner Yalçın'ın Kara Kutu isimli kitabıyla modern tıp ve aşı karşıtı iddialar tekrar yayıldı. Ne tesadüf ki aynı Soner Yalçın tıpkı muhafazakarlar gibi daha önce de antisemitizmi körükleyen kitaplar yazmıştı :) Neyse ki bu kitapları seküler kitlelere muhafazakar kitlelerde olduğu gibi yayılmadı. Seküler cenahta aşı karşıtlığı yapanlara ‘’deli’’ gözüyle bakıldı, yalnızlaştırıldı. Muhafazakar cenahta ise şu an kavga devam ediyor. Çünkü onların zihin dünyası yıllardır ‘’komplo teorilerine teşne olacak şekilde’’ formatlanıyor.

Siz hangi politik görüşten olursanız olun yine de bilim insanları ve doktorların hemfikir olduğu konularda bilimin doğrultusundan sapmayın. Bakalım.. Covid aşılarını Bill Gates’e bağlayan zihniyet, önümüzdeki yıllarda hangi komplo teorileriyle karşımıza çıkacak?

Popüler İçerikler

Adana'da Skandal Görüntüler: Kesilmiş At ve Eşek Kalıntıları Kanalda Bulundu!
Cübbeli Ahmet Hoca Kalp Krizi Geçirdi: Hastaneye Kaldırılan Cübbeli Ahmet Hoca’ya Anjiyo Yapılacak!
Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
YORUMLAR
26.09.2021

çünkü mantıksız şeylere yönelime alışmışlar

26.09.2021

Cevabı çok basit aslında büyük kısmı doğru düzgün okuma yazma bile bilmiyordur bu cahillerin

26.09.2021

yahu bu insanlar nelere inanıyor, aşı karşıtlığı yanında küçük kalır :D anadoluya gitsem benim gerçek mehdi olduğuma inanacak 100.000 kişi rahat bulurum size :D çünkü 1000 senedir safsatalarla büyümüş bir halk bizimki. kimse kendi okumuyor, birinin bu insanları gütmesi lazım illa. bu yeri geliyor hoca oluyor, yeri geliyor şeyh oluyor, yeri geliyor mehdi oluyor :D yeri geliyor reyiz oluyor, padişah oluyor. oluyor da oluyor ama hep biri bunları güdüyor, çünkü 1000 senedir öyle gitmiş düzen. şimdi şimdi gençler ayıkıyor durumu işte. teknoloji sağolsun

TÜM YORUMLARI OKU (20)