Asgari Ücrette İşverenlerin Oyununa Tepki Büyüyor: Maaşların Bir Kısmını Geri mi Alıyorlar?

Asgari ücret 2022 yılı itibarıyla net olarak 4.253 TL olarak ödenecek. 

Yapılan zam oranı nette yüzde 50.5, brütte ise yüzde 40 oldu.

Türkiye'de asgari ücretli çalışanların oranı ne?

DİSK’in 'Asgari Ücret Gerçeği-2022' başlıklı raporuna göre asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı 6 milyon 300 bin. DİSK raporunda özel sektörde asgari ücret düzeyinde çalışanların oranı yüzde 69 olarak gösteriliyor. 

Diğer yandan da ücret artışlarında önemli bir gösterge olarak kabul edilerek son yıllarda çalışan kesimin kalan kısmının da takip ettiği bir oran olmaya devam ediyor. 

Asgari ücrete bu yıl gelen zam oranı enflasyonun üzerindeydi, değildi tartışmaları sürerken, diğer bütün tüketim ürünlerine gelen zamlarla bu artışın erdiğini de biliyor ve yaşıyoruz.

Asgari ücret kaç dolar?

2021 yılı için 2 bin 826 lira olan asgari ücret, 2021 yılbaşında 380 dolara denk gelirken, 4.253 TL olan 2022 yılı asgari ücreti 19 Ocak itibarıyla (Dolar/TL 13,60) seviyesinden 313 dolara karşılık geliyor. 

İşverenlerin asgari ücret oyunu

Asgari ücretteki artış sonrasında pandemi, dolar, faizler, enflasyon derken piyasalardaki belirsizlik, maliyetlerdeki yükselişten gibi birçok alanda etkilenen işverenlerin bazılarının illegal yollara başvurmaya başladığı söylemleri yayılıyor. 

Bazı işverenlerin asgari ücretli çalışanlarına kağıt üzerinde bu zammı yaparak, el altından geri aldığı iddialar her kesimde dile getirilmeye başlanırken, kayıt dışının arttığı da belirtiliyor. 

Bir kısmını geri alıyor, mesai ücreti ödemiyor!

Geçtiğimiz günlerde Birgün haberinde, '4 bin 253 liraya çıkarılan asgari ücreti ödemek istemeyen işverenler, yasa dışı yöntemlere başvuruyor. Kimisi yatırdığı ücretin bir kısmını elden geri alıyor kimisi de çalışma saatlerini artırıp fazla mesai ücretlerini ödemiyor' ifadeleri yer almıştı.

Detaylarını burada bulabilirsiniz!

Asgari Ücreti Bile Ödemek İstemeyen Patronlar Yasa Dışı Yöntemlere Başvuruyor

Hükümete yakın kaynaklar da şikayet etti.

Hükümete yakın görüşleri ile tanınan Sabah yazarı Dilek Güngör de patronlara seslenerek, 'İlla ki, bu patronlara karşı hükümetin bir aksiyonu olacaktır' demişti.

Detayları burada!

Sabah Yazarı Güngör Patronları Uyardı: 'Bitiniz Kanlandı İlla ki Hükümetin Bir Aksiyonu Olacaktır'

Yıllardır kanayan yara mı?

Yaklaşık 4 yıl önce ekonomist Alaattin Aktaş Dünya'da köşesinde bu konuya şu şekilde değiniyor: 

Firmalar ödedikleri asgari ücretin bir kısmını işçiden geri alıyor. İşçi parasını resmi yolla, örneğin banka ATM'lerinden çekiyor, sonra gelip bu ücretin bir kısmını patrona iade ediyor.

Can Yılmaz bu konuya tepkisini dile getirdi!

Sosyal medyada yorum yağdı!

İş ilanlarına da yansıyan başka bir durum da gözler önüne serildi! "Asgari ücret dahil olmak üzere yüksek maaş(!) beklentisi olanlar başvuru yapmasın"

Siz ne diyorsunuz bu duruma ? Yorumlarda buluşalım...

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
YORUMLAR
19.01.2022

İşte zaten hep "şikayet etse işsiz kalacak." kafası yüzünden böyle oluyor ben iş yerimi şikayet etmiştim ve işsiz de kalmadım askere gitmesem çıkmayacaktım oradan. Kusura bakmayın ama her dakika birilerinin başına gözetmen dikemezsiniz. Azıcık da siz değişim için çabalayacaksınız.

19.01.2022

Yaparlar yaparlar, hatta cuma günleride, Cumaya gittim dönücem diye kapıya yazı asarlar..

bu mali müşavirler neden böyle

TÜM YORUMLARI OKU (10)