Financial Times gazetesi, farklı ülkelerde asgari ücretli çalışanların ‘Big Mac’ almak için kaç dakika çalışılması gerektiğini hesapladı.
Buna göre, Türkiye’de asgari ücretli bir çalışanın Big Mac alabilmesi için 3 saat 52 dakika çalışması gerekiyor.
Türkiye bu rakamla Meksika’dan sonra büyük boy hamburger için en çok çalışılması gereken ülke oldu.
Meksika’da çalışılması gereken süre ise 4 saat 40 dakika.
Danimarka’yı 18 dakika ile Avustralya ve 24 dakika ile Hollanda izledi. ABD de asgari ücretli bir çalışan Big Mac’e ulaşmak için 41 dakika harcarken, Rusya’da 3 saat 11 dakika harcaması gerekiyor.
Fiyat farklılıklarını baz alarak ülkelerin para birimlerinin birbirlerine göre oranını herkes için daha anlaşılabilir bir şekilde göstermeyi sağlıyor.
Endeks, 1986 yılında oluşturulduğunda doların satın alma gücündeki değişkenliği göstermeyi hedefliyordu. 1993'ten itibaren ise dolar karşısındaki diğer para birimlerinin de satın alma gücünün bir göstergesi olarak değiştirildi.
Şimdi aktroller '' hükümetimiz fastfood yiyerek kötü beslenmeyelim diye bizi düşündüğü için bu paralarda çalıştırıyo'' diye düşünüyolardır. Makarna kemirmeye devam
bakın burada olay hamburger değil. örneğin çalıştın ve öğle arası bir şeyler yiyeceksin ama hergün her öğlen bir big mac(yani 10-15 tl arası fiyatlı bir yemek) için yaklaşık 4 saat çalışmanız gerek oysa danimarkadaki bi bireyin 16dk çalışması yetiyor her öğlen bu pahalı yiyecek için. burada şunu yapmayın bence. bize fark etmez simitlede doyarız. hayır doymayın hükümetin sizi refah içinde yaşatması görevi neden fakirliğe boyun eğelim? elin danimarkalısı isviçrelisi refah içinde yaşayıp ekonomik açıdan derdi yokken biz neden bir simitle doyalım?
asgari ücreti 2000 lira yaparsak 3 saat 52 dakikalık süre 5 saate kadar çıkacaktır. ayrıca satın alma gücü de iyice düşecektir. gel de bunu ülke yönetenlere anlat. üretimin olmadığı, istihdamın sağlanmadığı ve vergilerin acımasızca arttırıldığı bir ülkede alım gücü asgari ücret ile ters orantılı seyreder.