Asgari Ücretle Geçim, İşsizlik ve Pandemi: Türkiye'de Yoksulluk Çekenler Anlatıyor

Derinleşen ekonomik kriz ve pandemiyle geçen 2020 yılından sonra vatandaşlar çok daha zor şartlarda yaşamaya çalışıyorlar...

Pandemi nedeniyle işyerini kapatan esnaf, günlük yevmiye usulü para kazananlar, asgari ücretliler, işsizler ve daha fazlası kent yoksulluğu yaşıyor.

Temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ama bunun ötesine geçemiyorlar. Dışarıdan bakınca yoksulluğa dair pek bir iz taşımayanların kimi iyi eğitim almış, kiminin belki sadece başını sokacak bir evi var ve iyi giyimli, fakat ortak sıkıntıları geçim darlığı.

Euronews Türkçe, Türkiye’de görünmeyen yoksulluğu araştıran gönüllü sivil toplum hareketi 'Derin Yoksulluk Ağı' ve farklı gerekçelerle geçim sıkıntısı yaşayan kişileri dinledi...

İstanbul’da kent yoksulluğu alanında çalışmalar yapan Derin Yoksulluk Ağı, pandeminin yoksulluk çeken kişiler üzerinde yarattığı etkiye dair iki rapor yayınladı.

Rapora göre; salgınla birlikte alınan tedbirler, evde kal çağrıları ve salgının yarattığı sağlık riskinin etkileri her hanede aynı olmadı. Var olan ekonomik krizin yanı sıra pandeminin getirdiği yeni koşullar zaten geçinmekte güçlük yaşayan bireyleri açlık ve yoklukla baş başa bıraktı.

Kaynak: Euronews Türkçe

Euronews Türkçe'nin o haberi:

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
25.01.2021

Yazı alıntıdır. 65 yaşındayım diyor mesela, halk ekmek kuyruğundaki bir ablamız, eşi hasta, evde yatıyor, kar yağıyor, bir lira ucuza ekmek alabilmek için iki saattir burdayım diye anlatıyor. Cebimde ay sonuna kadar 5 lira 25 kuruşum kaldı diyor emekli bir abimiz, ay sonuna daha 12 gün varken, çıkarıp gösteriyor 5 lira 25 kuruşunu, 5 ekmek aldım, bu kaldı diyor. 1500 lira maaşla geçinmeye çalışıyorum diyor, bir başka emekli arkadaşımız, elinde poşet, poşette üç ekmek… bir liranın hesabını yapacağım hiç aklıma gelmezdi diyor." Ama hazretlerine göre yoksulluk, işsizlik yok o kadar çok millete ve kendilerine yalan söylemişler ki bu yalana inanır olmuşlar. Yoksa apaçık ortada olan bir durum üzerinden böyle yalanlar ve zırvalar söylemek çok zor olurdu.

25.01.2021

Şeriat ile tüm sorunları aşıcaz inşallah az sabır, hidayet

Bu görüşü savunmuyorum. Şu an işlemekte olan sisteme dahil edilecek yeni çözüm yollarının mevcut olduğu görüşüne katılıyorum ama ortaya konulması gerektiğini düşündüğüm yeni kurallar bütününe şeriat diyemem.

2017 Dünya Bankası (World Bank) verilerine göre çeşitli ülkelerin halklarının yüzde kaçı fakir hep birlikte bakalım; Belçika: %16.4 | İsviçre: %14.6 | Almanya: %16 | Danimarka: %12.7 | İspanya: %21.5 | Fransa: %13.4 | İtalya: %20.3 | Norveç: %12.9 | Polonya: %15.4 | İsveç: %16.4 | Hollanda: %13.3 | İngiltere: %18.6 | Türkiye: %13.9 | Yani birçok Avrupa ülkesinin halkının en az %10'u fakir. Fransa'nın 65 milyonluk nüfusu içinden en az 8.7 milyon vatandaşı fakir. Fakirlik neredeyse her ülkede var, çözebilsek çok iyi olurdu ama çözebilmemiz neredeyse imkânsız, şimdilik. Dolayısıyla her gün 1000 tane fakir vatandaşımızın videosu çekilse ve yayınlansa bile, bir yılda 365.000 fakir vatandaşımızı görmüş oluruz, oysa 84 milyonluk nüfusumuz içinden en az 11 milyon vatandaşımız fakir. Ülkemize ait en eski veri 2005'de mevcut, o yıl halkımızın %18.6'sı fakirmiş, "Halkımız son yıllarda fakirleşti" diyenlere gelsin. Verileri aldığım adresleri şu bağlantı ile açılan sayfada paylaştım: txt.do/186v5

Söylediklerinizde haklısınız, tamamen haklısınız, aynı zamanda şu da bir gerçek; bu söyledikleriniz birkaç yılda ortaya çıkan durumlar olmadığı gibi, birkaç yılda çözülebilecek durumlar da değiller. Ülkemiz 1960'lı yıllardan sonra tabiri caizse hem üretim hem de akıl yönünden duraklama dönemine girdi, teknolojik hiçbir üretim yapılmadı, üretim yapmaya çalışanlar baltalandı, üretim yapmaya çalışanları baltalayanlar şimdiki hükümet miydi? Zamanında uçak ürettik baltaladılar, araba ürettik baltaladılar, motor ürettik baltaladılar, köy enstitüleri kurduk baltaladılar, Türk, Kürt, Alevi, sağ, sol düşünmez ve ayrışmaz durumdaydık baltaladılar, bunları yapanlar şimdiki hükümet miydi? Geçmişi görmezden gelmek yanlıştır. İşler birkaç yılda değişir zannetmek çok yanlıştır. Geçmiş dönemlerin hükümetlerinin bıraktığı enkaz yüzünden bu haldeyiz şu an. Şimdiki hükümet gitse, başka hükümet gelse onlar da aynı enkaz ile uğraşacaklar. Eğer uğraşırlarsa elbette.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ