O dönem uygulanan politikalara ek olarak petroldeki pahalılığı da arkasına alarak sosyal harcamaları artırdı, düşük gelir tuzağını aşma yolunda büyük bir adım attı. Chávez yönetimi halkın tüketimde bulunduğu gıdaların fiyatlarının bir kısmını devletin üstlenmesini sağladı, buna sağlık harcamalarını da dahil etti.
Eğitim ve dış ticarette de birçok ortaklık sağlandı, bir manada Venezuela içeride ve dışarıda ılımlı bir atmosferde yükselişe geçti. Küba'yla iyi ilişkileri olan Chávez, son yıllarında o topraklarda tedavi olmayı seçse de tedaviler fayda etmedi, 2013'te yaşamını yitirdi.
Venezuela Çhomar vs Turkish Çomar
"Dış güçler, Amerika 'nın oyunları" şeklinde kandırılan, ekonomik çöküntüye rağmen hala akıllanmayan halkın geldiği nokta... Ekonomi iyiyken "biz başardık", kötüyken "dış güçler, Amerika 'nın oyunu"... Bu geri zekalılar zannediyor ki, beyaz sarayda 7/24 "bu ülkeyi nasıl bitiririz" şeklinde stratejiler yapılıyor... Elbette Amerika diğer ülkeleri zayıflatmak ya da kontrol edebilmek için stratejiler geliştiriyordur. Fakat bir ülke tarımdan sanayiye, bilimden teknolojiye kadar dünya standartlarının üstünde üretimler ve geliştirmeler yapıyorsa, Amerika sabaha kadar o ülke için strateji geliştirse vız gelir tırıs gider. Mesele Amerika 'nın oyunlar oynamasında değil, asıl mesele Amerika oyun oynasa bile oyunlarını etkisiz kılacak sağlam, üreten ve geliştiren ülkeye, güçlü ekonomiye sahip olmakta. Enflasyon 2 ayda %5 yükseliyorsa, soğan, patates 1 haftada %200-300 zamlanıyorsa ve son 1 ayda bir anda her şeye zam gelmişse, o ekonomi için güçlü denilemez.
bu şey değil miydi ya Türkiye.