Asgari Ücrete Zam Beklerken Tartışma Alevlendi: Maaş Zammı Enflasyonu Yükseltir mi?

Asgari ücret bildiğiniz üzere kanuni sınırlarla çizilen, bir nevi işverene, 'bir çalışanın hayatta kalması ve emeğinin karşılığını alması için minimum bu tutarda çalışması gerekir' minvalinde bir maaş ölçütü. Ülkemizde ise son yıllarda asgari ücret genel maaş kıstasına dönüşmek üzere olduğundan zam haberi her yerde baş köşede. TÜİK'in son verilerine göre, tüketici fiyatları endeksi denilen halk arasından enflasyon diye tabir ettiğimiz fiyat artış hızı yüzde 73,5 olurken, bunun yıl başından bu yana ise yükselişi yüzde 39,33 oranında oldu. Dar gelirlinin ana harcama grubu olan gıdaya bakıldığında ise gıda enflasyonu son 1 yılda yüzde 91,63, yılbaşından bu yana ise yüzde 45,10 oranında artmış görünüyor. Yılbaşında asgari ücrete yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapılmıştı. Bunun bir de refah payı var, ücret belirlenene kadar geçen sürede enflasyon var.

Türkiye'de asgari ücretli kesimin artışını ve oranını gösteren veriler burada👇

Asgari Ücretliler Diyarı Türkiye'den Herkese Selamlar: Çalışanlar ve Maaşlar Mum Gibi Eriyor!

Gelelim asgari ücrette zam tartışmalarına! Asgari ücrete zam yapıldığında enflasyonun da artacağını söyleyenler ile enflasyondaki yükselişin asgari ücretlilerin sırtına yüklenemeyeceğini belirtenlerin tartışması alevleniyor!

Burada 👇 tahminler beklentiler var!

Asgari Ücrette Büyük Gün: Ne Kadar Olacak, Son Tahminler Neler?

Yılbaşında yapılan asgari ücret zammında Prof. Dr. Özgür Demirtaş viral olmuştu hatırlarsanız! Asgari ücrete gelecek zammın oranını tahmin eden Demirtaş, bunun bir iki ay içerisinde yapılacak ürün zamları ile işe yaramayacağını öne sürmüştü. Zam oranı açıklandığında tahmininin ilk kademesi doğrulanmış, ardından da fiyat artışları ile alım gücünün düşmesi "maalesef" Özgür Demirtaş'ı haklı çıkarmıştı. Peki bu zamlar asgari ücret arttığı için mi olmuştu? Yoksa yapılacak zam etikette durmaz mıydı?

Asgari Ücret Tahmini Tutan Ekonomist Özgür Demirtaş Twitter Hesabından Açıklama Yaptı

2021 yılında Ekonomi Nobel'ini alan çalışmaya bakalım mı? Asgari ücret enflasyondan mı doğar, enflasyon mu asgari ücretten sarmalına yeni bir soluk getiren araştırmaya👇

Ücretlerdeki artışın işsizlik doğurduğuna dair genel bir iktisat kuralı vardır. Hani şu Hazine Bakanı Nebati'nin reddettiği ortodoks iktisat akımında inanılan. Geleneksel rekabetçi iktisat görüşünde asgari ücretteki artışın işsizliği de artırdığına dair ekonometrik ölçümler yapılsa da 2021 yılında Nobel alan David Card, Joshua Angrist ve Guido Imbens ise aksini ispatladı. Peki bizdeki ekonomistler ne diyor bu duruma?

Cüneyt Akman büyüme verileri üzerinden açıklıyor durumu👇Veride de görüldüğü gibi açık mavi kısım ülkenin toplam gelirinden maaşların aldığı pay! Türkiye büyüyor ama ya ücretli öyle mi?

data.tuik.gov.tr

2020 yılında ücretlinin aldığı pay yüzde 39,1 olurken, 2022 ilk çeyreğinde bu pay yüzde 31,5 olmuş.

2021 yılına ait TÜİK verilerinde satın alma gücümüzün de yeri bu grafikte görünüyor👇

data.tuik.gov.tr

Bu bilgiye 👆 ek olarak bunu 👇 da vermeden geçmeyelim ve ücretleri de ekleyelim mi?

twitter.com

Eurostat verilerine göre (TÜİK'in Avrupa hali), 2020 yılında Hollanda'da asgari ücret 1635 euro olurken, Almanya'da 1584 euro. Türkiye'de ise 440 euro, tabi 2020'de şimdi mi?

Bu sabah (euro/TL 17,49-asgari ücret 4253 TL) 243 euro olmuştu. 

Dedik ya ekonomistler tartışıyor diye! Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara şunu açıklıyor👇

İktisatçı Zafer Yükseler de bu görüşü sunuyor Kara'ya👇

Prof. Dr. Ensar Yılmaz da net bir şekilde soruları cevaplandırıyor👇

Atilla Yeşilada ise Yılmaz'a şu yorumu yapıyor👇

Az önce görüşlerine büyüme verisi ile yer verdiğimiz Cüneyt Akman ise şu şekilde özetliyor enflasyon-asgari ücret ilişkisini👇

Zaten meselenin özü şu şekilde görülüyor👇

Bir başka görüş de 'sarmal' kısmına değiniyor👇

İşin bir de gizli zam ve vergi boyutu bulunuyor👇Uzmanından okuyalım ne demiş Prof. Dr. Murat Batı bakalım

Doç. Dr. Orhan Karaca da işveren kısmına değiniyor ki bu bağlamda işverenlerin de açıklamaları dikkat çekiyor

İş dünyası ne diyor? Silk and Cashmere'in CEO'su Ayşen Zamanpur bu açıklamayı yaparken👇

Yılbaşında yapılan artış sonrası enflasyondaki yükselişin devam ettiği dönemde çalışanın memnuniyetinin önemine ve zam tartışmalarına değinen ASO Başkanı Nurettin Özdebir de enflasyonla mücadele ve yeni zam tartışmalarında işveren kısmına da dikkat çekti

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, istihdam yaratmayan büyümede gelir dağılımındaki bozulmaya işaret etti ve yüksek enflasyonla mücadelede para politikasının yetersiz kaldığını söyleyerek, asgari ücret belirlenirken, bu yükü kaldıramayacak işletmelerin göz önünde tutulması gerektiği konusunda uyardı.

Şimdi sıra sizde 👇

Anket: Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Gelmeli?

İktisatçı Erol Taymaz da asgari ücretin ne kadar olması ve zam oranı ile ilgili Yetkin Report'taki yazısında, "Eğer ücretli çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecekse ve milli gelirden en azından geçen seneki paylarını alacaklarsa, son bir yılda ÜFE-Yİ’nin arttığı kadar bir artış olmalı" dedi.

Oranı da şu şekilde açıkladı

Mayıs 2021-Mayıs 2022 için söylersek, ancak yüzde 62’lik bir artış bunu sağlayabiliyor. Tabii bu ücret 3 veya 6 ay daha sabit kalacağı için, bu dönemdeki fiyat artışlarının da göz önüne alınması gerekli. Peki ücret artışları enflasyonu daha da artırmaz mı? Asgari ücret artışının fiyat artışlarından sonra gündeme geldiğini hatırlatarak cevaplayalım: enflasyon sebep, ücret artışı sonuçtur.

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay ise ücretlilerin alım gücündeki düşüşe dikkat çekerek "Pastanın aslan payı el değiştirdi. Bunun hesabını sormadan, payı dengelemeden dilimi büyütmenin hiçbir faydası yok" dedi.

Balbay, 'Büyük gerçek şu' diyerek açıkladı:

Pastadan alınterinin aldığı pay yüzde 15’e kadar düştü. AKP geldiğinde bu pay yüzde 35 civarındaydı. 

DEVA Partisi Genel Başkanı ve eski Ekonomiden Sorumlu Bakan olan Ali Babacan da "4 kişilik bir ailede herkes asgari ücretle çalışsa dahi aile yoksulluk sınırının altında." diyerek şu tabloyu paylaştı👇

pbs.twimg.com

Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik ise açıklanması beklenen asgari ücretin belirlenmesinde komisyon görüşmelerine dair ise şu tespitleri yaptı👇

twitter.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

'Asgari Ücret Enflasyondan Fazla Artarsa, Enflasyon Gerilemeye Başlarsa' Diye Muhalefete Yüklenen Gazeteci!
Türkiye ile 9 Ülke Kıyaslandı: Kaç Asgari Ücretle Ev Sahibi Olunuyor?
Türkiye’de Asgari Ücret ile Geçinmek Gerçekten Mümkün mü?

Asgari ücrete gelecek zam sizce de enflasyon mu yaratıyor? Yoksa yaratılan enflasyon zammı kaçınılmaz mı kılıyor? Yorumlarda buluşalım👇

Türkiye'de ve ABD'de Asgari Ücret Farkı: Ev, Araba, Telefon Almak İçin Kaç Saat Çalışmak Gerekiyor?

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
YORUMLAR
30.06.2022

Yine ağzı olan konuşmuş. Hayır kardeşim iyi bir şey değil. Hangi açısından değerlendiriyorsunuz anlamıyorum bunu. Global değil, Türkiye standarları içerisinde bunu ele almanız gerekiyor. Bu ülke içerisinde atılan her adım yanlış olduğu gibi bu da yanlış. Bu ülkede ney , hangi şey orta/alt sınıfın faydasına ilerlemiş? Küçük esnaf diye bir şey kalmayacak. İşsizlik iyice ve mecburen artacak. Sen 500lira fazla alıcam derken , zam yapılmadan 200lira eksideylen 3 ay sonra bir bakacaksın 2000 lira eksidesin. Asgari ücret artışı bu şartlarda bu demek. Bu ülkenin insanları salaklık müptelası.

30.06.2022

Kesinlikle asgari ücrete zam enflasyonu yükseltir, işverenin personel gideri otomatikman artacağı için onlarda direk ürünlere zam yaparak bu gideri karşılayacağı için doğal olarak enflasyonda yükselecek,şu an bile zam gelmeden ürünlerine zam yapan var

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ