Asgari ücret zam görüşmeleri başladı. İlk görüşmeden her zaman olduğu gibi sonuç çıkmadı. İlk 6 aylık enflasyona, işveren, işçi kesim açıklamalarına ve siyasilerin söylemlerine bakıldığında asgari ücrete ne kadar zam gelebileceğini bulmaya çalıştık.
Asgari ücret zam görüşmeleri başladı. İlk görüşmeden her zaman olduğu gibi sonuç çıkmadı. İlk 6 aylık enflasyona, işveren, işçi kesim açıklamalarına ve siyasilerin söylemlerine bakıldığında asgari ücrete ne kadar zam gelebileceğini bulmaya çalıştık.
500 dolar da TL bazında yükseldi. 23,67 dolar kuruna göre, 500 dolar yüzde 39 oranında artışla 11 bin 835 TL’ye denk geliyor. Türk-iş açlık sınırını aşsa da bekar bir çalışanın yaşam maliyetini karşılamıyor.
BBC Türkçe'de Onur Erem, asgari ücretin döviz bazında değişimiyle, diğer ülkelere kıyasla durumunu, Avrupa'nın TÜİK'i Eurostat verilerinden derledi.
Kocaeli Üniversitesi'nden endüstri ilişkileri, emek tarihi ve çalışma hukuku uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, AB'ye giren 'gelir düzeyi düşük ülkelerde' asgari ücretin artmaya başladığını söylerken, Ankara Üniversitesi İşletme Bölümü'nden Prof. Dr. Yalçın Karatepe, TL'deki değer kaybının bu tabloda etkili olduğunu belirtti.
Prof. Aziz Çelik de Türkiye’de sendikalaşmanın Avrupa ülkelerinden daha düşük olmasının da asgari ücretli oranını artırdığını ve ücretin de düşük kalmasında etkili olduğunu söylüyor.
Ocak-Mayıs 2023 döneminde TÜİK enflasyon verisi yüzde 15 seviyesinden olurken, asgari ücrete zam oranının en az bu seviyede olması bekleniyor.
Asgari ücrete zam oranlarına bakıldığında bu fark kapanmaktan ziyade, 'asgari ücret tuzağını' artıracak gibi görünüyor.
Prof. Dr. Yalçın Karatepe'ye göre, asgari ücrete yapılan zam, 'enflasyonun yol açtığı satın alım gücü kaybını telafi etmeye yönelik' olduğundan bu tehlikeyi içermiyor.
Türkiye’deki enflasyonun talep kaynaklı olmadığını vurgulayan uzmanlar, maliyet kaynaklı enflasyonun nedeninin faiz politikasına bağlı olduğunu ve döviz kurlarının enflasyona geçişkenliğiyle oluştuğunu belirtiyor.
Piri Reis Üniversitesi'nden Prof. Erhan Aslanoğlu 'Hayır' derken, satın alım gücü endeksinin yatırımcılara ülkelerin iç piyasalarını karşılaştırma imkanı verdiğini fakat asgari ücretler karşılaştırılırken satın alım gücüne göre verilerin değil, nominal verilerin karşılaştırılması gerektiğini söylüyor.
asgari ücrete zam isteyeni de zam yapanı da hiç anlamicam sanırım..
Asgari ücreti gelişmiş AB ülkeleri ile değil, Sahra Altı Afrika ülkeleri ile kıyaslayacaksınız. O zaman birinci olabiliriz.
11 bin civarinda yapılacak duruyor