TÜRK-İŞ'in 'Açlık ve Yoksulluk raporu' yayımlandı. Kasım ayında gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 2,49 olurken, yıllık artış yüzde 80,12 olarak gerçekleşti. Açlık sınırı 14.026 TL'ye çıktı.
TÜRK-İŞ'in 'Açlık ve Yoksulluk raporu' yayımlandı. Kasım ayında gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 2,49 olurken, yıllık artış yüzde 80,12 olarak gerçekleşti. Açlık sınırı 14.026 TL'ye çıktı.
TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Kasım ayı sonucuna göre, 'Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 14.025 TL’ye,
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 45.686,81 TL’ye,
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 18.239,8 TL’ye yükseldi.
Yılbaşına göre 11 aylık değişim oranı ise % 72,50, geçen yıla göre son on iki ay itibariyle değişim oranı % 80,12 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise % 86,42 olarak hesaplandı.
Tavuk fiyatları kasım ayında kg fiyatı ortalama 69 TL ile marketlerde yer alırken, yumurtanın tanesi ortalama 3,77 TL’den satılarak geçen aya göre bir miktar düştü.
Geçen ayda olduğu gibi bu ayda hamsi tezgahlarda kg fiyatı 100 TL’den satılmaya devam etmekte. Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde balık çeşitliliğinin artması sebebiyle tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 172 TL’den satıldı.
Tahıllar grubunda geçen aya göre az da olsa bir artış yaşanmakta. Kasım ayı içinde pirinç fiyatları ortalama kg fiyatı marketlerde 71 TL’den satılmakta olup, bulgur, un ve irmik fiyatları ise geçen aya göre sınırlı seviyede arttı.
Geçen ay köy biberi pazar tezgahlarında ortalama 35 TL’den satılırken bu ay ortalama 20 TL’den satıldı. Karnabaharda geçen ay kg fiyatı ortalama 37,5 TL’den satılırken bu ay ortalama 20 TL’den satıldı.
Ispanak, semizotu, yeşil soğan, kabak, patlıcan, salatalık ve kara lahana fiyatları tezgahlarda geçen ayki fiyatlarını korudu.
Meyve tezgahlarında üzüm ve hurma ortalama kg fiyatı 50 TL olarak dikkatleri üzerine çekerken, sezonundan kaynaklı portakal ortalama 35 TL fiyatla tezgahlarda yerini aldı. Geçen ayda olduğu gibi bu ayda en düşük fiyatlı meyve mandalina oldu. Mandalina kg fiyatı 12,5 TL’den satılmakta.
Ülkemizdeki zeytinyağı fiyatlarındaki artışın önemli faktörlerinden birisi de dış talebin artması. Avrupa’da yaşanan kuraklık nedeniyle zeytinyağı üretiminin düşmesi sonucu bu ülkelerin Türkiye’deki zeytinyağına olan talepleri arttı. Üreticinin artan maliyetleri ve dışarıdan gelen talep nedeniyle zeytinyağı fiyatları diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de artmaya devam etmektedir.
Zeytin yağı fiyatlarındaki artış bu ayda devam etmekte. Zeytinyağı fiyatları marketlerde ortalama litresi 300 TL’den satılmakta. Ayçiçek yağında ise fiyatlar geçen aya göre aynı kaldı. Tereyağı fiyatları ise bu ay %6 arttı.
Bu grupta yer alan şeker, reçel, çay, ıhlamur ve bal fiyatları geçen ayki seviyelerini korurken, pekmez de ise kısmi düşüş gerçekleşti.
45bin TL'nin içinde sadece zorunlu ihtiyaçların olması bile ne durumda olduğumuzu göstermeye yetiyor. kültürel hiçbir faaliyette bulunmayıp ot gibi yaşasan bu miktar kurtarıyor, öte yandan asgari ücretin bugün 50 bin lira olması bile bişey değiştirmeyecektir, o katlandıkça zamlar daha yüksek oranda katlanacak.
Amaann olsun sorun değil ki bizim millete.. Bi yerde yazıyordu Biz de mutluluğun formülü belli diye..din-bayrak bir de edebiyat…