Asal Araştırma'nın Türkiye Siyasi Gündem Ağustos 2024 Araştırması kapsamında gerçekleştirdiği anket çalışmasına Türkiye genelinde NUTS-2 (İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması) sistemine göre, 2 bin kişi katıldı. Çalışma, 17 ila 27 Ağustos 2024 tarihleri arasında 18 yaş üzeri kişilere yöneltilen 'Ne sıklıkla namaz kılarsınız?' sorusu ile gerçekleştirildi.
Anket sonuçlarına göre, Nisan 2022'de 'Tüm vakit namazlarını kılarım' oranı yüzde 23 iken Ağustos 2024'de oranın yüzde 18,8'e düştüğü görüldü.
Anket verileri arasında yapılan karşılaşmaya göre, 2024 yılında 'Namaz kılmam' yanıtı yüzde 44,5 iken, bu oranın Nisan 2022'de yüzde 2,7 daha az, yani yüzde 41,8 olduğu tespit edildi.
'Ne sıklıkla namaz kılarsınız?'
Tüm vakit namazlarını kılarım: %18.8
Yalnızca cuma/bayram/şükür namazlarını kılarım: %36.7
Namaz kılmam: %44.5
Ülkede beş vakit namaz kılma oranı en fazla %15-20 olabilir zaten. Dolayısıyla Nisan 2022'deki araştırma az da olsa şişirme olmuş. Bunları cemaatsiz kalan ve cumadan cumaya dolan camilerden anlayabilirsiniz.
Daha "yalnız" yazamayan anket şirketine güvenelim mi şimdi?
Namaz ruhu arındırmak ve ∞ kudret sahibi Rahman ve Rahim olan Yüce Allah ile iletişim kurmak , Yalnız Ona kulluk ettiğini ve sadece onun fazlı kereminden ihsan etmesini beklemek için yapılan bir ibadettir. Yoksa bu haleti ruhiyenin dışında yapılan ibadetlerin riya ve gösterişten ileri gitmesi namümkündür. Asr süresinin anlamını idrak edince gerçek müminin nasıl olması ve nasıl davranması gerektiği ile kendimizi mukayese ve muhasebe etmek suretiyle kendimizle ilgili bir bir ümidimiz olabilmesi imkanı sunacaktır inşaallah🤔