Dünyamızın %70'ini kaplayan okyanuslar ile ilgili ne kadar bilgiye sahibiz?
The Chive kaynaklı içeriğimizde, gelin bilgilerimize bilgi katalım!
Dünyamızın %70'ini kaplayan okyanuslar ile ilgili ne kadar bilgiye sahibiz?
The Chive kaynaklı içeriğimizde, gelin bilgilerimize bilgi katalım!
Köpek balıkları dünyanın karşılarına çıkardığı her şeyin üstesinden gelmişlerdir. Bu durum etkileyici olduğu kadar dikkat de çekicidir. Araştırmalara göre, köpek balıkları 400 ila 450 milyon yıldır dünyamızdalar. Hatta, ağaçlardan öncesine dayanan başka deniz canlıları da bulunmakta.
Mriana Çukuru'nun en derin noktası yaklaşık 11 kilometredir ve burada yaklaşık her 6 santimetrekarete düşen basınç 8 tondur. Bu bir insanın 52 adet jumbo jeti kaldırmasına eşittir.
İnsanlık tarihi boyunca yaklaşık 3 milyon gemi enkazı oluşmuştur. Daha korkutucu olan ise bunlardan sadece %1'inin araştırılmış olması.
Erkek fener balıkları dişilerinden farklı görünür çünkü asıl amaçları dişiye parazit olarak yapışmak ve dişiyi hamile bırakmaktır.
Gezegenin %70'i okyanuslarla kaplı olduğu için kocaman bir bölümü karanlıktadır. Okyanusların ortalama derinliği yaklaşık 4 kilometre iken, ışık sadece 100 metreye kadar geçebilir. Bu noktanın altında her şey karanlıktadır, bu da dünyanın çoğunu her zaman karanlıkta bırakır.
Bu dev deniz canlılarının 10 metreye kadar uzanabilen özel beslenme dokunaçları bulunur. Bu dokunaçların ucunda avı yakalamak için zıpkın gibi kullanılan sivri dişli emiciler bulunur. Bu canlıların çok fazla fotoğrafı bulunmuyor fakat yatağının görüntüsü böyle...
Okyanusta ışığın ulaşmadığı kısma 'gece yarısı' denir. Bu kısım çok derindir. Okyanusun bu kısmında yaşayan canlılar ya avcı ya da toplayıcılardır. Ekosistem ise 'deniz karı' denen şeyle yaşar. Deniz karı planktonlar dahil olmak üzere yukarıdan düşen her şeyin ceset parçalarıdır.
Bilim insanları okyanusları mesken tutan virüs miktarı art arda eklenseydi toplamda 60 galaksi uzunluğunda olacağını söylüyorlar.
Grönland ve İzlanda arasındaki küçük okyanus bölümü Danimarka Boğaz Şelalesi adındaki devasa şelaleye ev sahipliği yapar. 160 kilometre genişliğinde ve 3,5 kilometre derinliğindeki bu şelale karada gördüğümüz şelalelerin hepsinden kat kat daha büyüktür.
Bu denizanası türü her yıl yüzlerce insanın ölümüne neden olur. Sadece tek bir dokunacında bile yaklaşık 60 kişiye ciddi şekilde zarar verecek kadar zehir bulunur. Hayatta kalanlar ise sokulmalarının ardından haftalarca acı çekerler.
Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana çukuru dünyanın en derin noktasıdır. Şimdiye kadar yalnız 3 kişi buraya inmeye cesaret edebilmiştir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, ayın yüzeyinde 12 kişinin yürüdüğü örneğini verebiliriz.
Uzmanlar okyanusun coğrafyasına oranla Ay'a dair daha fazla şey biliyorlar. Okyanus tabanının yaklaşık sadece %5'i haritalandırılmıştır.
Birçok önemli antik sanat eseri gemi enkazlarında bulunmuştur. Tahminlere göre okyanuslardaki antik sanat eseri sayısı, dünyadaki bütün müzelerdeki eserlerin toplamından daha fazla.
Mükemmel bir içerik :D