Artvin Cerattepe'deki Maden Nöbeti 12'nci Gününde

Artvin Cerattepe’de 20 yıldır madenciliğe karşı süren mücadele yeniden başladı, halk 20 Haziran’dan beri nöbette.

Cerratepe bölgesi, Türkiye'deki en önemli 41 alandan biri. Artvin'in tüm içme suları Cerrattepe'den geliyor. Yanı başında Hatina Milli Parkı, altında ise Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var. Bölge 2 bin bitki türü, 124 endemik tür, yüzlerce hayvan türü barındırıyor. Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı mücadele ediyor.

Son olarak 5 Ocak 2015’te Cerattepe’de çıkarılması planlanan bakır madeni projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı iptal edilmişti. Şimdi yine aynı yerde Mehmet Cengiz’e ait Özaltın şirketi Bakır Maden kırma Eleme Tesisi ve Teleferik Hattı projesi için ÇED olumlu kararı aldı.

Kararı duyan halk 20 Haziran’dan beri Cerattepe’de nöbet tutuyor. İki gün önce iş makinelerinin bölgeye girmesi nöbet tutanlar tarafından engellendi. Yeni ÇED raporuna karşı da dava açıldı, nöbet de 24 saat devam ediyor.

"Yeni ÇED hukuksuz."

Yeşil Artvin Derneği’nden Neşe Karahan, küçük değişikliklerle alınan yeni ÇED raporunun hukuka aykırı olduğunu belirtti.

“ÇED raporunun iptalinde mahkeme, ‘şu şu maddeleri düzeltin’ demedi. Toptan ‘Artvin’de korunan alanlar ya gözden çıkarılacak ya da madenciliğe izin verilecek’ dedi. Yani çok net bir biçimde ‘madencilik yapılamaz’ dedi. Madenciliğin yapılmak istenen alanın bitişiğinde Hatila Milli Parkı var, Bu alanlar da milli park özelliğindeki yerler.

'Yeni hazırladıkları ÇED raporunda, yöntemini ve madeni açacakları yeri değiştirmişler o kadar. Zaten 20 yıldır böyle yapıyorlar. Halkın tepkisi geldikçe her seferinde ‘şuradan değil de buradan gireriz, şu yöntemle değil de bu yöntemle yaparız’ diyorlar.

"Bu şirketi kovarsak bir daha kimse giremez."

'Şu anda sadece Cerattepe’de bakır için ÇED aldılar. Ancak bakır, gümüş, çinko, altın bütün madenler aynı alandı, hepsi iç içe geçmiş durumda. Şunu alacağız bunu almayacağız diye bir şey yok. Bir elmaya güvenin girmesi gibi, bir kırılma noktası yaratırlarsa küçük küçük bütün alana yayılacaklar.

'Biz ÇED kararını öğrendikten sonra Orman Bölge müdürü ile de görüştük. Eski ÇED kararını gösterdik. ‘Tamam izini bekleyeceğim’ dedi. Ancak hemen ardından izin verdi. Çünkü söz konusu Mehmet Cengiz, maalesef işler çok hızlı ilerliyor. Zaten bu şirketi kovarsak bir daha kimse buraya giremez.”

Bianet

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti