Artık Size Kimse Yalan Söyleyemeyecek! Uzmanlara Göre Birinin Size Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Bütün insanlar yalan söylemeye meyillidir ve çoğu insan tereddüt etmeden yalan söyler. Yapılan çalışmalara göre Amerikalıların ortalama günde 2-3 yalan söylediği ortaya çıkmış. Herkes yalan söylerse doğru söyleyeni nasıl anlayacağım diye kendinize sorular sormuş olabilirsiniz. Uzmanlar yalan söyleyen kişilerdeki belirtileri tespit etmenin yollarını hepimizle paylaştı. 👇

1. Normalde yapılmayan, alışılmadık el hareketleri.

FBI üyeleriyle eğitim programına katılan e soruşturmalara yardım eden Traci Brown, yalancıların konuşma sırasında veya öncesinde değil, konuştuktan sonra elleriyle jestler kullanma eğiliminde olduklarını söylüyor. “Zihin, yalan hikayeyi uydurmak, bunlara inanılıp inanılmadığını anlamak ve buna göre hikayeye ekleme yapmak için çok fazla şey yapıyor. İnsanlar dürüst olmadıklarında, avuç içlerini yalan söyledikleri kişiden uzağa çevirmeye eğilimlidirler. Bu hareket, bilgi veya duyguları sakladıklarının bilinçsiz bir işaretidir. Ellerini ceplerine sokabilir, hatta masanın altına koyabilirler.'

2. Vücutta karıncalanma, kaşıntı ve kıpırdama.

UCLA'da doktorasını tamamlayan Glass, vücudu ileri geri sallamak, başı yana eğmek veya ayakları sallamak yalan söyleme belirtileri olabilir açıklamasını yapmış. Glass, insanlar gergin olduklarında, otonom sinir sistemindeki bu dalgalanmalar, insanların vücutlarında kaşıntı veya karıncalanma hissetmelerine neden olabilir ve bu da daha fazla kıpırdamaya neden olabilir diye açıklıyor.

3. Başka tarafa bakmak.

Glass, yalan söyleyen birinin çok önemli bir anda başka tarafa bakabileceğini söylüyor. Bu hareket bir yalan söylendiğinin işaretidir. Yalan söylediğinde şüphelendiğiniz kişi gözlerini etrafta gezdirirlerse bir sonraki adımda ne söyleyeceklerini düşünüyor demektir.

4. Dudakları kaybolacak kadar büzmek ve saklamak.

Traci Brown'a göre dudakları neredeyse kaybolacak kadar büzmek, birinin yalan söylediğinin işareti olabilir. UCLA'de yapılan araştırma, yalan söyleyen kişilere hassas sorular sorulduğunda dudaklarını büzme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkarttı. Glass, dudakları büzmek, birinin sohbete katılmak istemeyeceği anlamına da gelebilir, diyor. “Konuşmak istemediğiniz anlamına gelen içgüdüsel bir refleks” diyor.

5. Ten renginde ani değişiklik.

Daha önce konuşurken birinin hayalet gibi beyaza döndüğünü fark ettiniz mi? Glass, bunun yüzdeki kan akışının arttığının işareti olduğunu söylüyor.

6. Yüz bölgesinde terleme veya kuruma.

Otonom sinir sistemi değişiklikleri, yalan söyleyen insanların yüzünün T bölgesinde (dudak üstü, alın, çene ve ağız çevresi) terlemesine veya ağız ve gözlerde kuruluğa neden olabilir.

7. Ses tellerinde titreme ve sesin tizleşmesi.

İnsanlar gergin olduğunda, ses tellerindeki kaslar gerginleşebilir (stres altında kalınca verdiğimiz içgüdüsel bir tepki), bu da sesin çok tiz çıkmasına neden olabilir. Gergin kasların rahatsızlığıyla başa çıkmanın bir yolu olan boğaz temizlemek de bazen yalana işaret ediyor olabilir.

8. Ses seviyesinde ani değişiklik.

Yalan söyleyen kişilerin seslerini yükseltme eğiliminde olduklarını söyleniyor. “Bazen daha yüksek sesle konuşursunuz çünkü savunmaya geçersiniz”.

9. 'Sana karşı dürüst olmak istiyorum', veya 'sana gerçeği söylememe izin ver' gibi ifadeler.

Bunlar, birinin sizi dürüst olduğuna ikna etmek için biraz fazla uğraştığının işaretleri olabilir.

10. 'Hmm', ve 'aaaa' gibi seslerin ve kelimelerin kullanılması.

Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırma, “daha fazla ses tonuyla konuşmanın” yaygın bir yalan göstergesi olduğunu ortaya çıkarmış. Glass, insanların daha sonra ne söyleyeceklerini planlamak için zaman kazanmaya çalışırken bu kelimeleri daha fazla kullanma eğiliminde olduklarını söylüyor.

11. Kurulan cümlelerde tutarsızlıklar.

Birinin 'Kovuldum - hayır dur, aslında istifa ettim' veya 'Falanca ile akşam yemeğine çıkmıştım - aa hayır aslında, geç saate kadar çalışıyordum' gibi şeyler söylediğine dikkat edin. Elinizde bir yalancı olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Uyuduğunuz İçin Kilo Alıyorsunuz! Uyanmak İstemediğinizde Bastığınız "Ertele" Butonunun Vücudunuza Zararları
Evlendikten Sonra Eşleriyle İlgili Öğrendikleri Aşırı İlginç Şeyleri Paylaşarak Hepimizi Dumur Eden 19 Kişi
Uzayda Oksijen Yoksa Roketler Nasıl Ateş Üretir ve Cisimler Nasıl Yanar?

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi