Artık Kıyafetlerinizin Ömrünü Uzatabilirsiniz: Farklı Kumaş Türlerine Göre Bakım İpuçları

'En sevdiğim kıyafetimi uzun süre kullanmak için ne yapmalıyım?' sorusunun yanıtını merak ediyorsanız kadife, ipek, jarse, pamuklu, yünlü, kaşmir, keten, şifon ve denim gibi pek çok farklı kumaşın bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını sizler için derledik. Gelin, bu püf noktalarına birlikte göz atalım.

Kadife

Hassas bir kumaş türü olan kadife kumaştan giysilerinizi mutlaka tersinden ve narin çamaşırlar için özel üretilen deterjan ile yıkamalısınız. Kadifenizi düz ütülemeniz halinde kumaş yanarak parlayabilir ki bunu asla istemezsiniz. O yüzden kadife kumaşı mutlaka düşük ısıda ve tersinden ütülemelisiniz.

İpek

İpek giysileriniz narin ve hassas yapıda olduğu için kuru temizleme tercih etmelisiniz. Eğer kuru temizlemeye vaktiniz yoksa soğuk suda ve az miktarda şampuanla elinizde yıkamalısınız. Yıkadıktan sonra kesinlikle sıkmayın. Temiz bir havlu üzerine sererek kurutun. Ütü ipeğin yapısını bozabilir. Bu yüzden ütüyü mümkünse kullanmamaya gayret edin.

Yünlü/Triko

Yün içerikli giysilerinizi 30 derecede ve narin ayarda yıkamalısınız. Yünlü ceket veya manto gibi giysilerinizi ise mutlaka kuru temizlemeye vermelisiniz. Trikoların yapısının bozulmaması için elde ve soğuk suda yıkamalısınız. Kuruturken oda sıcaklığında ve düz bir zemin tercih etmelisiniz. Ayrıca kazaklarınızı düz bir havlu üzerine serip rulo yaptığınızda, kazaklarınızın şekli bozulmaz ve daha uzun süre kullanılabilir. Kazaklar ve hırkaların deforme olmaması için ayrı bir rafa koymalısınız.

Kot

Koyu renkteki kot kumaşlar ilk yıkamada renk verebilir bu nedenle ayrı yıkamanız gerekir. Kotlarınızın uzun ömürlü olması için soğuk suda yıkamalısınız. Soğuk su ile yıkanması kotun içindeki liflerin deforme olmasını ve boyasının dışarı çıkmasını engeller. Açık havada kurutmayı tercih edin.

Kaşmir

Kaşmir kıyafetlerinizi 20 dereceyi geçmeyecek şekilde ılık veya soğuk suda yıkamalısınız. Böylelikle kaşmir doğal yapısını korur, çekme, tüylenme veya sarkma yapmaz. Kaşmir ürünlerinizi düzenli aralıklarla yumuşak bir fırça yardımıyla hafif hareketlerle tararsanız kolayca topaklanan tüylerden kurtulursunuz.

Deri

Deri kıyafetlerinizin bakımı için uygun temizlik malzemeleri temin etmeniz gerekiyor. Deri kıyafetlerinizin çatlamaması ve ilk günkü gibi görünmeleri için 2-3 ayda bir deriye uygun cilayla bakım uygulamalısınız. Deri ceketlerinizi mutlaka tahta askıda, fermuarı kapalı ve kendi formunu bozmayacak şekilde saklamalısınız.

Pamuklu

Pamuklu kıyafetler nem çeken, yapısı gereği dayanıklı ve esnek özelliğe sahip. Pamuklu kıyafetlerinizi soğuk ya da ılık suda ve uygun temizleme malzemeleriyle yıkamalısınız. Sıcak su ile yıkarsanız kumaşın dokusu ve rengi bozulabilir.

Jarse

Jarse, formunu hiç yitirmeyen yumuşak ve esnek bir kumaş türü. Jarse kıyafetlerinizi ılık su ile narin çamaşır programında yıkamalısınız. Pantolon, elbise gibi büyük parçaları ise ipe asmayın, düz bir yere sererek kurutun. Uygun şekilde kurutulmazsa ıslak olmanın verdiği ağırlıkla kıyafetinizde sarkma ve esneme olabilir.

Keten

Keten kıyafetlerinizi ılık suyla makinede ya da elde yıkayın. Ağartıcı ya da beyazlatıcı gibi kumaşın yapısını bozabilecek ürünlerden mutlaka kaçının. Ayrıca kurumaya yakın hafif nemliyken ütü yapmanız gerekir. Ancak kıyafetiniz kuruduysa ütülemek için kıyafetinizi ters çevirin ve buhar ayarında ütüleyin.

Şifon

En ince kumaş türü olan şifon giysilerinizden işlemeli olanlarını zarar görmemesi için kuru temizlemeye vermeniz gerekir. Sentetik olan şifon kıyafetlerinizi ise narin ve kısa programda yıkayabilirsiniz. Ancak şifon ıslanınca daha kolay deforme olabilir ve esneyerek yapısı bozulabilir. Bu yüzden kıyafetinizi makinede çok bekletmemelisiniz.

Viskon

Viskon kıyafetler kumaş yapısı gereği nem ve vücut yağlarını emerek renk bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden viskon kıyafetinizi giyip çıkardıktan hemen sonra hızlı bir şekilde yıkamalısınız.

Polyester

Polyester kumaşlar yapı gereği parlak ve esnek görünüme sahip. Ilık suda yıkamaya özen göstermelisiniz ve yıkama işleminden sonra çamaşır makinesinde bekletmemelisiniz. Kolayca kurur ve kırışmaz. Ütü gerekli ise düşük sıcaklıkta ütülemelisiniz. Ayrıca ütülendiği takdirde uzun süre muhafaza edilebilir.

En Sevdiğiniz Gömlek Birkaç Yıkamada Çöpe Gitmesin! İşte Kumaş Türüne Göre Çamaşır Yıkama Rehberi
Az Zaman, Tam Temizlik: Muhtemelen Hiç Duymadığınız 8 Temizlik Tüyosu
Bunları Okumadan Alışverişe Çıkmayın! 2022'de Gardıropları Şekillendirecek Moda Trendleri

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı