Artık Kimse Yapı Testi İçin Başvurmuyor: Deprem Korkusu Geçti mi?

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde resmi rakamlara göre 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yüzbinlerce insanın evsiz kaldığı deprem sonrasında tüm Türkiye’de yapı denetimine olan talep artmıştı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yapı testlerine olan talepte ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi.

Deprem sonrasında vatandaşların büyük ilgi gösterdiği yapı dayanıklı testi için randevu almak bile zorlaşmıştı.

KTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, ülke genelinde yapı testi için yapılan taleplerde düşüş olduğunu söyleyerek, Trabzon’da ise kamu kuruluşları haricinde kimsenin yapı güvenliği testi için başvurmadığını ifade etti.

“6 Şubat depremlerinden sonra özellikle Türkiye’de depremin beklendiği önemli yerlerden olan İstanbul’da binaları depreme hazırlama konusunda kamu binaları ve konutların incelenmesi için talep patlaması vardı. Fakat depremin ilk başladığı günden bugüne kadar talepler yüzde 90 seviyesinde düştü. Bu da depremin birinci yılına girmeden halkımızın rahat şekilde depremi unuttuğu anlamına geliyor.”

“Birçok kamu binasını değerlendirmeye başladık ama özel olarak halkın oturduğu binalarda apartman yönetmeliği veya kişinin talebi üzerine inceleme yaptığımız bina sayısı şu ana kadar maalesef sıfır. Bunun hızlı şekilde başlanıp devam etmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Yoksa olası bir Erzincan, Bingöl depreminde Trabzon da önemli risk altında”

"1992'de Erzincan depremini biz Trabzon’da yaşadık. Erzincan’da oluşabilecek bir depremde Trabzon’un etkilenmemesinin iddialı bir cümle olacağını düşünüyorum. Özellikle bodrum katı olan nemli bölgelerde, korozyona uğramış binalarda, dolgu zemin üzerine inşa edilen binalarda bu tehlikenin çok daha fazla olacağını düşünüyoruz”

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Depremden Bu Yana Haber Alınamayan Kişinin 286 Gün Sonra Enkazdan Cesedi Çıkarıldı
Bir Üniversite 'Deprem Öyküleri' Yarışması Başlattığını Duyurdu: "Düpedüz Rezillik!"
İstanbul İçin Deprem Riski Artıyor mu? Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy: "3 Yılda Olacak Deprem 10 Ayda Oldu"

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
YORUMLAR
21.11.2023

Kabullenilmiş çaresizlik olarak nitelendirin bunu... Kahramanmaraştaki depremde öyle lüks daireler yıkıldı ama öyle gecekondular ayakta kaldı ki insanlar yapı denetimine kulak asmamaya başladı. Hatta 20 yıllık olmasına rağmen ebrar sitelerinin depreme karşı dayanıklı raporu vardı, düşünün. 2 Binası dışında hepsi yıkıldı 2 binasıda ağır hasarlı olarak sonradan yıkıldı.

21.11.2023

millette bunu ödeyecek para mı var? adam düşünüyor, zorlukla başını sokacak ev yapmış. borç kredi derken eve ekmeği zor götürüyor, hani parayla yapacak, sıkıntılı yerler ortaya çıkınca mecbur kalacak. Bu yüzden de devam oturup deprem olmaması için dua etmekten başka bisey kalmıyor adamın elinde..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ