Elektrikler Asla Kesilmeyecek: Evlerde ve Yollarda Batarya Olarak Kullanılabilecek Betonlar Geliştirildi!

ABD merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, bir diğer adıyla MIT, günümüzde hala karşılaşılan elektrik kesintileri ve ulaşım problemlerini tarihe gömebilecek bir buluşa imza attı. Enstitüdeki bazı bilim insanları, beton ver çimento malzemelerinden enerjisi asla tükenmeyen bataryalar yapmayı başardı. Çoğu uzmana göre yeni betonlar, elektrik enerjisini kesintisiz olarak kullanılmasını sağlayabilir. İşte detaylar...

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri, günümüzün elektrik iletim sistemlerini ve fosil yakıt tüketimini bitirecek yeni bir buluş ile gündeme geldi.

Bilim insanları, çoğu zaman kesintiye uğrayan ve sürekli olarak kullanılamayan elektrik enerjisini uzun bir süre depolayabilen ve dev bataryalar gibi çalışan inşaat betonları geliştirdi.

Uzmanlara göre, ilk olarak geçtiğimiz gün tanıtılan yeni beton bataryalar uzun bir süre boyunca elektriği iletebilmesi ve çevreye zarar vermemesi nedeniyle geleceğin sürdürülebilir temiz enerji sistemi olabilir.

Şaşırtıcı taraf ise bu devrim niteliğindeki buluşun oldukça düşük maliyetlere sahip olması. Öyle ki yeni betonların açıklanan ana malzemeleri, sadece çimento, su ve karbon siyahı isimli dünyada bol miktarda bulunan eski bir mürekkep çeşidi.

Projenin Araştırma ekibinden MIT profesörü Admir Masic, yeni iletken betonların oldukça kolay bir şekilde üretilebileceğini şu şekilde açıkladı:

Bu malzeme büyüleyici çünkü dünyada en çok kullanılan insan yapımı malzeme olan çimentoyu iyi bilinen tarihi bir malzeme olan karbon siyahıyla birleştiriyor. En az iki bin yıllık bu malzemelere sahipsiniz. Bunları belirli bir şekilde birleştirdiğinizde iletken bir nanokompozit elde ediyorsunuz ve işte o zaman işler gerçekten ilginçleşiyor.

Diğer sürdürülebilir enerji sistemlerine kıyasla çok daha düşük maliyetlerle geliştirilen yeni teknolojinin günlük hayata oldukça faydası dokunabilir.

Yeni buluşa imza atan araştırma ekibine göre, batarya görevi üstlenen betonlar ile inşa edilecek evler ve binalar, tüm gün boyunca ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini kablosuz olarak sağlayabilir.

Uzmanlar ayrıca, yeni teknolojinin çeşitli ısıtma sistemlerinde de rahatlıkla kullanılabileceğini söylüyor.

Aynı betonların otoyollarda kullanılması senaryosunda ise günümüz elektrikli otomobillerin seyir halindeyken bile şarj olabildiğini görmemiz mümkün.

MIT profesörü Franz-Josef Ulm'a göre ucuz maliyetlerle üretilen yeni teknoloji, birçok alanda umut verici olabilir:

'İşte bu noktada teknolojimiz son derece umut verici, çünkü çimento her yerde bulunabiliyor... Enerji geçişinin bir parçası olarak betonun geleceğine bakmanın yeni bir yolunu sunuyor.'

Yakın zamanda test sürecine başlanması beklenen yeni beton bataryalarının ilk olarak elektrik iletiminden izole veya güneş enerjisi ile çalışan binalarda denenmesi bekleniyor.

İlginizi çekebilir:

BİM'de Satışa Sunulacak Fakir Dikey Kablosuz Süpürge Alınır mı? Özellikleri ve Yorumları
Uyurken Pikachu Yakalamak Artık Mümkün: Uykuda Oynanan Pokémon Sleep Kullanıcılardan Tepki Aldı!
Google Translate'i Unutun: Yapabildikleriyle Yabancı Dil Sorununuzu Çözen Yapay Zeka Destekli Çeviri Araçları!
iPhone'larda Numara Paylaşmanın En Kolay Hali: iOS 17 ile Beraber Gelen NameDrop Özelliği Nasıl Kullanılıyor?

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
YORUMLAR

Dün Blade Runner'ı izledim. 1982 yapımı filmin efsane teması vardı. O zamana göre oldukça iyi görsel kalitede yapmışlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ