Artık Çağlamıyor, Damlıyor: Kaçak Sondaj ve HES, Doğa Harikası Düden ve Kurşunlu Şelalelerini Kuruttu

Doğal güzelliklere zarar vermeye devam ediyoruz! Antalya'da dünyaca ünlü doğa harikalarından Kurşunlu Şelalesi, bölgedeki 3 bine yakın kaçak sondaj kuyusu ve bu yıl yağışların az olması nedeniyle neredeyse tamamen kurudu.

Ayrıca Kepez İlçesi sınırlarındaki Düden Şelalesi'nin de suyu, tarım alanlarındaki sulama ve HES nedeniyle kesildi...

DHA'da yer alan habere göre, Antalya- Isparta karayolu üzerinde Aksu İlçesi sınırlarındaki Kurşunlu Şelalesi’nde, kaynağını aldığı Kurşunlu, Yurtpınar, Fettahlı ve Topallı mahallelerinde yoğun seracılık faaliyetleri ve neredeyse her seranın kenarındaki kaçak sondajlar nedeniyle su kalmadı. Bölgedeki 4 mahallede yaklaşık 3 bin kaçak sondaj olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda kaçak sondajların şelaleyi de besleyen yeraltı su kaynaklarını hızla yok etmesiyle doğa harikası Kurşunlu’nun su seviyesi giderek azaldı. Bu yıl kaçak sondaj sorununa kuraklık da eklenince, neredeyle su kalmadı.

Bölgede şelaleyi besleyen su kaynakları üzerinde kurulmuş 3 bine yakın kaçak sondaj belirlendi

Bölgede Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nce, şelalenin su seviyesindeki kaybın nedenlerine yönelik önceki yıllarda yapılan incelemede, şelaleyi besleyen su kaynakları üzerinde kurulmuş 3 bine yakın kaçak sondaj belirlendi. Özellikle yaz döneminde kaçak sondajla elde edilen suyun tarımsal sulamada kullanılıyor olmasının, şelalenin kurumasına yol açtığı saptandı.

Görkemli şelaleden geriye sadece iki noktada ve yok denecek kadar ölçüde su miktarı kaldı

Şelalenin neredeyse tamamen kurumasında, bu yıl yağışların az olması da önemli etken oldu. 18 metre yükseklik ve 20 metrenin üzerinde genişlikten akan şelalenin son hali büyük üzüntü yarattı. Görkemli şelaleden geriye sadece iki noktada ve yok denecek kadar ölçüde su miktarı kaldı.

Küçük Aksu Barajı’ndan su getirilmesi planlanıyor

Şelaleyi de içine alan milli park alanının yaklaşık 200 dönüm olduğunu belirten Kurşunlu Şelalesi park alanı işletmecisi Erol Avcı, yüzde 75’i yerli, yıllık ziyaretçi sayısının 200- 250 bin civarında olduğunu söyledi. Suyun esas azalma sebebinin şelalenin üzerindeki köylerde yer alan 3 bin civarındaki kaçak sondajlar olduğunu belirten Erol Avcı, şelaleye Gebiz’de inşası devam Küçük Aksu Barajı’ndan su getirilmesinin planlandığını, ancak 40 kilometre boru döşenmesi gerektiği ve bunun da kaç yıl içinde uygulanacağını bilmediklerini kaydetti.

'Su kaynağı temizlenmeli'

Şelalenin doğduğu Gelingöz su kaynağının yaklaşık 6 kilometre mesafede olduğunu ve su kaynağı ile havzasının da temizlenmesi gerektiğini anlatan Avcı, 3 yıl önce Antalya Valiliği bünyesinde Kurşunlu Şelalesi’ndeki su sorununun giderilmesine ilişkin teknik personel ve akademisyenlerin de olduğu bir komisyon kurulduğunu, ancak henüz hiçbir işlem yapılmadığını söyledi.

Şelaledeki doğal yaşam da olumsuz etkileniyor

Bu büyük sorun, şelaledeki doğal hayat başta olmak üzere turizmi de olumsuz etkiliyor. 2 kilometrelik kanyonda 18 metrelik büyük şelalenin yanı sıra, küçük şelalecikler, birbirine bağlı 7 küçük göletten oluşan Kurşunlu Şelalesi, toplam büyüklüğü 394 hektarlık alanı kapsayan Milli Park konumunda. Yaz dönemi günde en az 1500 kişinin ziyaret ettiği şelale, yılın diğer aylarında da Antalya’nın en çok ilgi gören doğal turizm alanlarının başında geliyor.

Düden Şelalesi'nde de su akışı kesildi...

Antalya’nın Kepez İlçesi sınırlarındaki Düden Şelalesi’nun suyu, tarım alanlarındaki sulama ve HES nedeniyle kesildi. Döşemealtı İlçesi’ndeki Kırkgöz ve Pınarbaşı olmak üzere iki büyük kaynağın sularıyla oluşan ve her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Antalya’nın dünyaca ünlü doğa harikalarından Düden Şelalesi’ne yaklaşık bir haftadır su verilmiyor. Bu yıl yağışların da az olmasının olumsuz etkilediği su kaynaklarının bulunduğu Döşemealtı’ndaki tarım arazilerinin sulanması nedeniyle suyu kesilen Düden Şelalesi’nden su akmıyor. Düden Şelalesi’nin içindeki su kaynağının oluşturduğu nehir ise akışına devam ediyor. Şelalenin girişine “Tarım alanlarının sulanması nedeniyle Düden Şelalesi’nde su akışı yoktur” şeklinde bilgilendirme yazısı asıldı.

Şelalenin suyu da yüzde 50 azaldı

Şelaleye gelen suyun DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından kesilmesi, Lara’da falezlerden denize dökülen Düden Şelalesi’ni etkiledi. Sadece nehir suyuyla beslenebilen bu şelalede ise Yukarı Düden’deki su kesintisi nedeniyle yüzde 50’ye yakın oranda su kaybı oluştu. Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait olan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ANSET şirketi tarafından işletilen Düden Şelalesi’nde yaşanan su sıkıntısı, Büyükşehir Belediyesi ASAT şirketi tarafından şelale içindeki su kaynağından pompalarla uygulanacak devirdaim sistemiyle çözülmeye çalışılıyor.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
12.07.2017

Barajdan su tasımak yerıne KAÇAK sondajları kapatamıyolar mı ?

13.07.2017

Bu ülkedeki doğal,tarihi güzellikleri geç kalmadan gezin görün. Paranızı yurt dışı tatillere harcamayın. Yurt dışındaki güzellikler vs. emin olun 100 yıl sonra da olacaktır, ama bizim memlekette bugün görebildiğini yarın göremeyebilirsin. Şelale varsa kuruturlar, zeytinlik alanı maden ocağı yaparlar, ormanları yakar imara açarlar, antik bir yer varsa orada sünnet düğünü yapabilirler, antik tiyatroya restorasyon yapalım derken hamam mermeri koyabilirler, kuleyi düzeltelim derken sünger bob yapabilirler, hatta ve hatta "restorasyon pahalı amk yıkıp bi daha yapalım" derler, atıyorum 700 yıllık bir yapıyı göreyim diye gelir, 2017 model bir yapıya alık alık bakarsın. Kısacası memleketin değerini bilin şunun surasında güzelliklerinin 3-5 yılı var yok, sonrası hep beton hep çöl.

13.07.2017

Şu iktidar kadar ülkeye zarar veren bir şey olmamıştır sanıyorum. Hemen 'iktidarla naaalakası var bik bik' diyecek yazarlara peşinen noktalı selamlar.

07.08.2019

öyle diyenlerin ben ta amk

TÜM YORUMLARI OKU (52)