Artık Bu Sorunun Sorulması Gerekiyor: Elon Musk Ahlaksız Bir Sahtekâr mı?

Bugüne kadar yaptığı bütün kıymetli şeyler Elon Musk’ın eleştirilemez biri olduğu anlamına mı geliyor?

Uzaya roket fırlatıp geri indirmek, Tesla otomobilleriyle bir otomotiv devrimi başlatmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla insanlığı fosil yakıt bağımlılığından kurtarmak…

Bütün bunlar muazzam atılımlar. Fakat ortada açık bir şekilde cereyan yapan bir boşluk var. O boşluğu görmezden gelmekse kimseye fayda sağlamıyor.

Eğer benzer bir mağarada yaşamıyorsanız, Tayland’daki mağarada mahsur kalan çocuklar haberini duymuşsunuzdur.

Neredeyse imkansız olarak nitelendirilen mucizevi bir operasyon neticesinde herkes sağ salim kurtarıldı.

Kriz esnasında Elon Musk’ın kafasının üzerindeki parlak haleyle olay yerine intikal edişini izledik.

Gerçek dünyanın Tony Stark’ı, mühendislerine çocukları oradan çıkarabilecek küçük bir denizaltı yaptıracağını ifade etti.

Yine de son teknoloji çözümler her zaman en iyi çözüm anlamına gelmiyordu. Occam’ın Usturası evrensel bir prensip olarak geçerliliğini konuyordu.

Milyon dolarlık teknolojik ekipmana sahip orduların arazilerde yük taşımak için katır envanterine sahip olması da yine aynı prensibin bir sonucu. Evet, bildiğimiz katır. 

Stanley Kubrick’in bilimkurgu klasiği 2001: A Space Odyssey’i izlemeyen kaldı mı?

Orada insanı mat eden yapay zeka Hal 9000’i hatırlayın. İnsanoğlu sahip olduğu teknolojik imkanlarla tanrıcılık oynamaya başlamış, neticesinde üstün bir yapay zeka yaratmıştı. Kendi ırkının dahi sonu olabilecek tehlikeli bir oyundu bu.

İnsan zekasına karşı galebe çalan bu üstün yapay zeka, hikayenin zirve noktasında bir adet tornavida yardımıyla mağlup edilecekti.

Daha zeki ve yozlaşmamış bir başka bilgisayar sistemiyle falan değil, ilkel bir metal parçasıyla.

11 Temmuz’da kurtarma timi imkansız sayılan görevi başarıyla tamamladı ve mağaradaki 12 çocuk ve 1 yetişkin kurtarıldı.

Aktarılanlara göre, operasyon organize edilirken mağaraya gelen Elon Musk ile kurtarma ekibi arasında bir ihtilaf yaşandı.

Kurtarma timi, mini denizaltı fikrini mevcut şartlar altında pratik bulmadı. Buna sinir olan Elon Musk Twitter’dan operasyonun asıl organizatörlerinin kendi desteğini minnetle karşıladığını ve Bay Narongsak’ın konuya yabancı olduğunu iddia etti. Bu arada bay Narongsak, mucize operasyonun beynini oluşturan kişi oluyor.

Olay bununla da sınırlı kalmadı. Kurtarma ekibinde yer alan bir İngiliz dalgıç biraz fazla açık sözlüydü.

Operasyonun ardından verdiği bir röportaja Musk hakkında şu ifadeleri kullandı: “Kendisi mini denizaltısını münasip bir tarafına sokabilir.” Yine söylediklerine göre bu denizaltı boyutlarından dolayı dalış noktasından itibaren 50 metreden fazla ilerleyemezdi. Olay tamamen bir PR hamlesiydi. 

Çatışmayı tüm sıcaklığıyla Twitter’a taşıyan Zeynep Tüfekçi’nin tweet’ine yanıt veren Elon Musk ise seviyeyi daha da düşürerek İngiliz dalgıcı ‘pedofil’ ilan etti.

Adamı mağaradaki çalışmalar esnasında hiç görmediğini de ekleyerek o denizaltını bir şekilde yapacağını söyledi. Musk bu tweet’i attıktan birkaç saat sonra sildi, fakat İngiliz dalgıcın yine de Elon Musk’ın pedofil ithamı üzerine yasal yollara başvuracağı söyleniyor.

Elon Musk ya iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalışıyor ya da bir PR hamlesiyle elini güçlendirme derdinde.

Her iki ihtimalde de mini denizaltı fikrinin hantal bir çözüm olduğunu kabul etmiyor ve hayatlarını riske ederek kurtarma operasyonunu gerçekleştiren insanlara saygısızlık ediyor.

Bir yanda yılların deneyimi ve birikimiyle bezenmiş, insan merkezli ‘sözde ilkel’ bir metod, diğer yanda teknolojik gelişimin üzerine bina edilmiş, üstün güvenlikli fakat şartlar itibariyle soyut görünen bir çözüm.

Milyon dolarlık orduların kullandığı katır veyahut Hal 9000’i alt eden metal tornavidanın gücünü ve faydasını küçümsemek ne kadar akıllıcaysa, operasyonu başarıyla tamamlayan ekibin düsturunu küçümsemek de o kadar akıllıca.

Bütün bunlar yaşanırken Elon Musk’a yöneltilmiş tüm yapıcı eleştiriler, Musk’ın kendisiyle birlikte tüm hayranları tarafından fanatik biçimde savuşturulmaya çalışıldı.

Kişi kültünün kimseye faydası olmayan habis bir fenomen olduğu bir kez daha ortaya çıkmış görünüyor.

Elon Musk hiçbir zaman ahlaki normları ön planda tutan bir karakter olmadı. Çalışanlarına oldukça katı ve sert davrandığı birden fazla kaynak tarafından doğrulanmış biri.

Kovduğu mühendislerin silikon vadisindeki diğer büyük firmalarda işe girmesini de “Bizim artıklarımızı havada kapıyorlar” gibi ifadelerle tasvir etmesi de bir başka olay.

Fosil yakıt karşıtlığı ve çevreci hamlelerine rağmen Cumhuriyetçi bir siyasal eylem komitesine 40 bin dolar bağış yaptığının ortaya çıkması da Musk’ın samimiyetine gölge düşürmüş durumda.

Cumhuriyetçilerin kahir ekseriyetinin çevrecilik, küresel ısınma gibi kavramları küfür olarak algıladığını hatırlatalım.

Bütün bunlardan bahsetmek Musk’ın başında parıldayan haleyi karartıyor olabilir.

Belki de böyle olması gerekiyordur. Sonuçta, gerçeklerin konuşulmasından kimseye zarar gelmez.

Popüler İçerikler

Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
16.07.2018

İnsanlar harbiden değişik.Hakkında gram bilgisi olmayan kişiler Elon hakkında ileri geri konuşmuş.4 5 senedir araştırdığım bildiğim bir kişiyi birde benim ağzimdan dinleyin.Başta para için yaptı diyenlere şunu söyleyim,Bill Gates yardımlarını duymuşsunuzdur.Elon Musk servetinin %50'sinden fazlasini bağışlama sözü verdi başta(vakıfın güvenirliğini merak eden kısa bir araştırmayla anlayabilir).İşçilerine kötü davranıyor demişsiniz.Neden yabancı kaynaklarda tam tersi yazıyor?İşçilerin kendi ağzından roportajlarini dinledim.Bizle yemek yer,sohbet eder,ailesindenmiş gibi davranır diyor.Çok sükur ingilizcemiz var arastirabiliyoruz yoksa bu yalan kaynaklara kancaz.Yorumda bir gerikafalida demiş Elonu sahtekar ama Nikola Tesla çok karakterli adamdı.Allah için nerden adamın karakterini araştırdın?Adamin yaptigi eserler zor bulunurken...

16.07.2018

Birde insanlarda değisik psikoloji var.Bir gönderide kim kötüleniyorsa(yalan haber bile olsa) halkımız kimsenin duymadığı bilgilerle bile o kişiyi gömmeyi,suçlamayı çok iyi biliyor.Adamın bazı şeyleri para icin yapmadığını anlayın artık sizin kadar küçük kapasiteli düşünmüyor bu insanlar onlarin asıl hedefi başarı hakettikleri para,istediği gibide harcar her ne kadar eleştirselerde zengin zübbe tarzında...

16.07.2018

admin edisoncu kesin

16.07.2018

geçen yıl 2 milyar dolar bu yılın ilk çeyreğinde 710 milyon dolar zarar edipte hala iflas etmemiş olması bile bu adamı bir dahi yapar. heeç kusura kalmayın.. adamada bok atmayın. gidp elini öpün özür dileyin bu içerik için

23.03.2022

Sen de kandırılmaya müsait birisin. Elon Musk'ın dahi olduğu bir palavra. Neden palavra dediğimi senin ve herkesin anlaması için. İki tane link yapıştıracam. İsteyen bilgisayar ya da telefonun da Google'a yapıştırıp okusun 1-) https://www.birgun.net/haber/kim-ulan-bu-elon-musk-211201 2-) https://adviceal.com/teknoloji/elon-musk-yatirimcilarina-yalan-mi-soyluyor

TÜM YORUMLARI OKU (61)