Arşiv Dairesi Başkanı 'İnönü, 12 Adayı Almak İstemedi' Dedi, Tepkiler Gecikmedi: 'Nazilerin Yanında Savaşa mı Girseydik?'

Cumhurbaşkanlığı Arşiv Daire Başkanı Muhammet Safi, sosyal medya hesabından 12 Ada ile ilgili paylaştığı belgelerle gündemde. Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile İnönü arasındaki 1943 tarihli yazışmaları paylaşan Safi, belgelere ek olarak Nazi Almanyası'nın 12 Adayı Türkiye'ye vermek istediğini ancak İsmet İnönü'nün adaları almak istemediğini yazdı. Safi'nin bu paylaşımı sosyal medyada tepkilere neden oldu. 

Safi'nin o paylaşımı 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Safi ayrıca, “Eğer Mussolini hükümetini tanısaydık adalar bizimdi. Tanımadık almadık diyor Başbakan Saraçoğlu. Almanların şartı buydu” notuyla başka bir belge paylaştı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Tarihçi Dr. Hazal Papuççular: Türkiye'ye yapılan teklifler bununla sınırlı değil

Döneme ilişkin 'Türkiye ve Oniki Ada 1912-1947' adlı bir kitabı da bulunan Dr. Hazal Papuççular, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada söz konusu belgelerin şaşırtıcı olmadığını belirterek o dönemde Türkiye'ye çok sayıda benzer teklifin yapıldığını söyledi:

'Sadece adalar değil Bulgaristan ve Suriye sınırında değişiklik de sözü edilen şeyler arasındadır.'

Yapılan tekliflerin Türkiye'den belirli şeyler talep edilerek yapıldığını vurgulayan Papuççular şunları söyledi:

'Bu taleplerin Türkiye'yi savaşa sokmaktan tutun da Türkiye'den geçiş hakkı istemek gibi çok geniş bir çerçevede olduğunu da yine yazışmalardan biliyoruz. Ne hikmetse o belgeler yaprak yaprak paylaşılmıyor.'

Hazal Papuççular'ın paylaşımları 👇

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal'ın değerlendirmesi ise şu şekilde 👇

📌 Arşiv Daire Başkanı'nın paylaşımına sosyal medyadan tepkiler

Muhammet Safi, tekrarlanan seçimlerde #HerŞeyÇokGüzelOlacak etiketiyle paylaşım yapan ünlüleri fişlemesiyle gündem olmuştu.

Detaylar için 👇

#HerŞeyÇokGüzelOlacak Etiketine Destek Veren Sanatçılar, Cumhurbaşkanlığı Arşiv Daire Başkanı Tarafından 'Kayıt' Altına Alındı

Paylaşılan arşiv belgeleri 👇

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR
15.08.2020

Bırakın II. Dünya Savaşı ile ilgili; normalde tek satır kitap okumamış şeyler İsmet Paşa'yı eleştiriyor. Üstelik ülkeyi savaşa sokmadı diye!

O teklife evet denseydi en az 5 milyon kişi daha ölürdü, elimizdeki şehirleri de kaybederdik, sevr'den çok daha katı bir anlaşmaya imza atardık, nazi katliamına evet demiş olur ve onurumuzu da yitirmiş olurduk, almanya kadar güçlü olmadığımız için savaştan sonra dağılır bir daha da toplanamazdık. Bu abuk sabuk insanlar nereden çıkıyor da tarihi ahkâmlar kesiyor? İsmet İnönü dediğin adam olmasa Çorum'da padişahcılık oynardı Türkler.

15.08.2020

Boğuluyor memleket ölecez nefessizlikten bu dincilerle beraber yaşamak imkansız birde bunların iktidarın yaşıyoruz cinnet geçirecem ne zaman siktir olup gidecek bunlar seçim ne zaman

TÜM YORUMLARI OKU (40)