Arkeologları Heyecanlandıran Gelişme: Erzurum'da Bulunan Mezar Alaaddin Keykubat'a mı Ait?

Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Ovaköy Mahallesi'nde, definecilerin zarar verdiği kümbette üzerinde ‘Sultan Alaaddin’ yazan bir sanduka bulundu.

Bulunan kemikler üzerinde yapılacak DNA testleri ile hem mezarın Alaaddin Keykubat'a ait olup olmadığı, hem de Sultan'ın ölüm nedeni ortaya çıkarılacak.

Defineciler kümbeti iş makinesiyle tahrip etti, halk jandarmaya haber verdi

AA'nın aktardığı bilgiye göre, Erzurum'un Pasinler ilçesinde definecilerin zarar verdiği kümbette Alaaddin Keykubat'a ilişkin izler bulundu. 

Jandarmanın koruma altına aldığı kümbette, Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Erzurum Müze Müdürlüğü çalışma başlattı.

Kazı ekibi, bir sandukanın üzerinde 'Sultan Alaaddin' yazısını tespit etti

Alanda çalışma başlatan 12 kişilik kazı ekibi, kümbeti gün yüzüne çıkardı. Ekip, kümbette yer alan sandukalardan birinin üzerinde 'Sultan Alaaddin' yazısını tespit etti. 

Ortaya çıkarılan mezarlardan birinin, Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat'a ait olma ihtimali ise kazı ekibini heyecanlandırdı.

Diğer Selçuklu sultanlarının DNA'ları ile karşılaştırılacak

Mezarlardan çıkan kemikler İstanbul'da incelenecek ve DNA'ları Konya'da bulunan Selçuklu sultanlarının DNA'ları ile karşılaştırılacak. 

Bu test sonucunda mezarın Aladdin Keykubat'a ait olup olmadığı gün yüzüne çıkacak. Aynı zamanda tarihte 2. Alaaddin Keykubat'ın zehirlenerek öldürüldüğüne ilişkin iddialar da aydınlatılmış olacak.

'Alaaddin Keykubat'ın zehirlenip öldürüldüğüne dair iddiaları da kesin biçimde ortaya koymuş olacağız'

Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arslan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

''Bazı çağdaş kaynaklar ölümün nedenine değinmezken, bazıları da zehirlenmiş olabileceğini ima ederler. Bir diğer çağdaş kaynak ise annesi Gürcü Hatun'un da öldükten sonra Erzurum'daki oğlunun yanına defnedildiğini söyler. İbn-i Bibi, Kerimüddin Mahmud Aksarayi ve Niğdeli Kadı Ahmet gibi çağdaş vakanüvislerin verdikleri bu bilgi, bizi 2. Alaaddin Keykubat'ın türbesini aramaya yönlendirdi. Buluntuları teste tabi tutarak kümbetin 2. Alaaddin Keykubat ve annesi Gürcü Hatun'a ait olup olmadığını kesinleştirmiş olacağız. Aynı zamanda Sultan 2. Alaaddin Keykubat'ın zehirlenip öldürüldüğüne dair iddiaları da kesin biçimde ortaya koymuş olacağız''

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
11.08.2019

O mezarı tahrip eden defineciler günlük yaşamlarında vatan millet Sakarya demiyorsa ben de bir şey bilmiyorum.

11.08.2019

Sakın açmayın eğer cengiz han ın mezarı ise kıyamet kopar facebook da çok sağlam bir kaynaktan edindim bu bilgiyi

11.08.2019

he açılırsa şöyle olur böyle olur diye efsaneler var laneti felan diye adı üstünde la facebook her türlü yalan bilgi var :D

12.08.2019

kiminse kimin adamın artık bi kemiği kalmış

TÜM YORUMLARI OKU (8)