Arkadaş Sohbetlerinde İşinize Yarayacak Bilgiler: Kısaltmalarını Bildiğimiz 18 Ülkenin Resmi Adı

Ülkelerin isimlerini biliyoruz, belki başkentlerini de biliyoruz ama resmi isimleri hakkında çoğu zaman bir fikrimiz yok. Biz de bunun üzerine sizleri şaşırtacak ve çoğunlukla da bilinmeyen ülkelerin resmi uzun isimlerini bir araya topladık.

1. Venezuela - Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti

Latin Amerika'da İspanyol egemenliğinden kurtulma noktasında ortak bir kahraman olan Simon Bolivar'ın isminden hareketle ülkenin resmi adı Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti olarak kayıtlara alınmış.

2. Kuzey Kore - Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti

Kore Yarımadası'nın kuzeyinde yer alan ve dünyada neredeyse herkesin Kuzey Kore olarak adlandırdığı bu ülkenin gerçek adı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti.

3. Güney Kore - Kore Cumhuriyeti

Güney Kore olarak bildiğimiz ülkenin resmi adı da tüm adayı temsil etme arzularından dolayı Kore Cumhuriyeti olarak kayıtlara geçmiş.

4. Avustralya - Avustralya Milletler Topluluğu

Eski bir deniz aşırı İngiliz toprağı olan Avustralya, halen İngiliz Milletler Topluluğuna üye bir ülke. Ülkenin resmi adının da bu şekilde olmasının sebebinin bu olduğu düşünülebilir.

5. Meksika - Meksika Birleşik Devletleri

Meksika'nın resmi adından da anlaşılacağı gibi idari yönetim birimlerinin ortaya çıkışı açısından Amerika'ya çok benzer bir sistemi var.

6. Tayvan - Çin Cumhuriyeti

En çok şaşırılacak bilgilerden birisi bu olabilir. Çünkü tüm dünyanın Tayvan olarak bildiği ülkenin gerçek adı Çin Cumhuriyeti ve bu konuda Çin Halk Cumhuriyeti ile büyük sorunlar yaşanıyor.

7. Yunanistan - Helen Cumhuriyeti

Komşumuz Yunanistan, tüm dünyada da Greece olarak anılıyor. Ama resmi kayıtlara göre ülkenin adı Helen Cumhuriyeti.

8. Bolivya - Bolivya Çokuluslu Devleti

11 milyona yakın nüfusu olan bu ülkenin çok fazla etnik gruptan oluşması ve çok fazla yerel dilin konuşulması ülkenin resmi adının bu şekilde olmasının sebebi.

9. İsviçre - İsviçre Konfederasyonu

Bu Avrupa ülkesi de dünyada eşi benzeri bulunmayan yönetim yapısı sebebiyle bu isimle anılıyor.

10. Ürdün - Ürdün Haşimi Krallığı

Ortadoğu'nun her anlamda sıcak ülkesi Ürdün, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in büyük dedesi Haşim'in soyundan gelen hanedanın mevcut krallığı kurması sebebiyle bu isim ile kayıtlara geçmiş durumda.

11. Hong Kong - Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi

1999 yılına kadar Birleşik Krallık'ın bir parçası olan Hong Kong, o tarihten bu yana Çin'in bir parçası ancak özerkliği sebebiyle bu resmi isim ile anılıyor.

12. Uruguay - Uruguay Doğu Cumhuriyeti

Ülkenin yerlileri Latin Amerika'da 'Doğulular' olarak bilindiğinden ülkenin resmi adı da bu şekilde.

13. Güney Kıbrıs - Kıbrıs Cumhuriyeti

Bu noktada diğer ülkelerden farklı bir durum var. Aslında 1960'ta kurulan ve adada bulunan iki toplumu eşit bir şekilde temsil eden Kıbrıs Cumhuriyeti, geçerliliğini fiilen kaybetmiş durumda. Ancak Güney yönetimi halen adanın tümünü temsil ettiğini savunduğundan ve Türkiye'yi adanın kuzeyinde işgalci olarak gördüğünden ülkenin adını Kıbrıs Cumhuriyeti olarak devam ettiriyor.

14. Guyana - Guyana Kooperatif Cumhuriyeti

Ülke resmi adında bulunan kooperatif kelimesi ile eşsiz bir resmi ada sahip.

15. Makao - Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi

Aynen Hong Kong'da olduğu gibi aslında kendi sınırları, gümrüğü olan Makao, Çin'in özerk bir bölgesi olması sebebiyle bu isimle anılıyor.

16. Lüksemburg - Lüksemburg Büyük Dükalığı

Herhalde dünya üzerinde resmi adında dükalık olan bir başka ülke daha yok.

17. Brunei - Brunei Barış Ülkesi Devleti

Bir ülkenin adında barış geçmesi elbette güzel bir şey; ama önemli olan bunu hakkıyla ortaya koyabilmek.

18. Vatikan - Vatikan Şehir Devleti

Katolik Hristiyanların merkez olarak gördüğü İtalya sınırları içinde bulunan Vatikan, bağımsız bir ülke ve Vatikan Şehir Devleti olarak resmi kayıtlarda geçiyor.

Popüler İçerikler

Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
YORUMLAR
24.07.2020

Kuzey Kore: Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Demokrasinin anlamını bildiklerini sanmıyorum.

24.07.2020

çoğu komunıst ulkenın adı oyle doğu almanya da oyleydı

25.07.2020

#13 hakkında ekleyeceklerim var.. Dünyada K.K.T.C yi tanıyan tek ülke Türkiye'dir.. Bir tek Güney Kıbrısa göre değil, tüm dünyaya göre Türkiye adanın kuzeyinde işgalci konumundadır. Pakistanlı, katarlı, azerbaycanlı kardeşlerimiz var ya, hani din kardeşlerimiz vs diyoruz. Bu ülkeler kuzey kıbrısı tanımamaktadırlar. 1983'de Kuzey kıbrıs bağımsızlığını ilan ettiğinde Türkiye, Bangladeş ve Pakistan hemen tanımış olsalar da Türkiye hariç diğer iki ülke ertesi gün bu kararından dönmüştür. Kuzey kıbrısın ülke alan kodu +90 dır. Yani alan kodu Türkiye üzerindendir, Türkiye şehir kodu vermiştir bu sebep ile Kuzey kıbrısı arayacaksanız +90392 diye çevirirsiniz. O yüzden hiç Azerbaycan falan kardeş ülke demeyin.. Daha bizim canımızı vererek kurtardığımız kıbrısı tanımıyorlar.

25.07.2020

Bunu neden yaptım bilmiyorum ama senin gibi bir cahilin daha fazla cahil kalmasına gönlüm razı olmadı. Kıbrısı çok yakın dediğimiz kardeşimiz kabul ettiğimiz ülkeler TANIYAMAZLAR. Neden mi çünkü Azerbaycan tanırsa dağlık Karabağ için benim deme hakkını kaybeder. Pakistan kabul edemez yoksa Keşmir için söz söyleyemez. Yani neymiş kardeş araştırmıyorsunuz. En basitinden Azerbaycan neden KKTC yi tanımıyor diye İnternete sorsan senin gibisine bile bir cevap verir. Birde senin aklına uyup bunu beğenen 7 kişide var.

24.07.2020

#2 En kısa fıkra

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ