Arka Planda Bir Ses Olmadan İş Yapamayanlar Buraya! Bunu Yapmanızın Altında Yatan Psikolojik Nedenler

Eğer gün içinde bir şeyler dinlemeden hiçbir işinizi yapamıyorsanız bu içeriğimiz tam size göre! Bu durumun nedenini ve ne zaman kendinizi durdurmanız gerektiğini öğrenmek için sizi aşağıya alalım. 👇

Hepimizin günlük yaşamında sorunlarla başa çıkmak için kullandığı farklı yöntemleri var.

Kimisi stresli ya da üzgün hissettiğinde egzersiz yapmayı, kimisi meditasyon yapmayı, kimisi ise duş almayı sever. Bazısı ise eve gelir gelmez televizyonu açar ya da bulduğu her fırsatta bir şeyler dinler çünkü oluşabilecek bir anlık sessizlik bile bu kişilerin sorunlarıyla baş başa kalmasına sebep olur. Bundan kaçınmak için de arka planda sürekli televizyon ya da müzik açarak düşüncelerinden uzaklaşmaya ve dikkatlerini başka bir noktaya vermeye çalışırlar.

Ancak bu bazen öyle bir noktaya gelebilir ki, günlük işlerini arkada bir ses olmadan yapamaz hale gelebilirler.

İnternette pek çok insan, araba sürerken, duş alırken, yemek yaparken ve hatta uyumaya çalışırken bile arka planda bir ses olmazsa asla işlerini yapamadıklarını paylaşıyor. Tabii ki bu davranışlarının altında yatan bir sebep var.

Hoş olmayan duygu ve düşüncelerden kaçınmak için bir şeyler dinlemek, bu durumun en yaygın nedenlerinden biridir.

Yani en basit haliyle, arkada bulundurulan ses dikkat dağıtıcı bir unsur olarak görev alır. Sorunlardan kaçmak için uygulanılan bu yöntemi de mecbur olarak tüm gün devam ettirmek zorunda kalırlar çünkü dikkatlerini problemlerden uzaklaştıran bu ses ortadan kalktığında, duygular ve düşünceler eskisinden daha güçlü şekilde geri gelir.

Peki hangi noktadan sonra bu sorunlarla baş etme yönteminin sağlıksız bir davranış olduğunu düşünmelisiniz?

Bir noktaya kadar arka planda bir şeyler çalmak duygularınızı yönetmenin mükemmel bir yoludur. Örneğin, işyerinde bunalmış veya depresif hissediyorsanız, ağlarken rahat hissetmeyebilirsiniz ve dikkatinizi dağıtacak bir şeye ihtiyacınız olabilir. Ancak aslında duygularınızdan tamamen kaçmak istemiyorsunuz, yalnızca o an hissetmeyi erteliyorsunuz. Ne yazık ki sürekli kaçınmak yaşadığınız sıkıntıyı şiddetlendirebilir. Kendinizi her zaman rahatsız edici düşüncelerden kaçınırken veya dikkatinizi dağıtırken bulursanız, bu, düşüncelerin ardındaki kaygıyı güçlendirebilir. Endişe hissi ile hayatınıza devam edemediğiniz için de sorunlarınızı sürekli olarak halının altına itersiniz. Bu durum kesinlikle anlaşılabilir olsa da, yararlı bir yöntem değildir.

Çözüm ise bunu ne kadar yaptığınızın farkında olmaktır.

Bu dikkat dağıtma yöntemi dikkatli şekilde uygulanmalıdır. Sürekli olarak uzun uzun düşünmenize engel olmak iyi olsa da, altında yatan olumsuz nedenleri bulmak da bir o kadar önemlidir. O yüzden kendinize 'Sorunlarımla başka etkili yöntemler ile de başa çıkmaya çalışıyor muyum?' diye sorun. Bu bir terapistle ya da arkadaşınızla konuşmak, sevdiğiniz bir egzersizi yapmak, günlük tutmak, kafeini azaltmak ya da derin nefesler almak bile olabilir. Eğer bunlardan hiçbirini yapmıyorsanız, birkaçını günlük hayatınıza eklemek iyi olacaktır.

Hiçbir başa çıkma yönteminin tamamen iyi ya da kötü olmadığını unutmayın.

Asıl önemli olan sorunlarınızın üzerine gitmek ve çözmek olsa da, sorunlarınızdan uzaklaşmak için kullandığınız yöntemin de yararlı olduğu bir yer ve zamanı olabilir. Ancak yine de bu yöntemleri uygularken dikkatli olmalısınız. Yani kullandığınız bu yöntem artık günlük hayatınıza engel olmaya başladıysa, örneğin tüm gün bir şeyler dinlemeden hiçbir şey yapamıyorsanız, yönteminizin artık yeterince işe yaramadığına ve sizin günlük yaşama adapte olmanızı engellediğine emin olabilir ve sorunlarınızı çözmeye yardımcı olacak yeni yöntem arayışlarına girebilirsiniz.

Faydalarına değinmezsek olmaz tabii.

Arka plan sesleri, huzur duygusu sağlamanın yanı sıra konsantrasyonu ve üretkenliği artırmaya da yardımcı olabilir. Araştırmalar, hafif arka plan gürültüsünün odaklanmayı ve yaratıcılığı geliştirebileceğini, çok fazla gürültünün ise dikkati dağıtabileceğini göstermiştir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Stresli Hissettiğinizde Sizi Tamamen Rahatlatacak Birbirinden Etkili ve Kolay 10 Yöntem
Müziğin Bugüne Kadar Bilmediğiniz Sağlık Üzerindeki 9 Faydası
Dinlediğiniz Müziğin Bedeninizi ve Ruhunuzu Şekillendirdiğinin Bilimsel Kanıtları

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi