Arjantin'de Genel Grev

Arjantin’de muhalif sendikaların yaptığı bir günlük genel grev çağrısı ülkede hayatı durdurdu. Yüzde 30′luk enflasyon, su ve gaz faturalarındaki sübvansiyonların kaldırılması ve emlak vergilerinde yeni düzenleme çalışmalarını protesto etmek için yapılan grev çağrısına toplu taşıma sektörü de uyunca günlük hayat felce uğradı.

Genel İşçi Sendikası (CGT) muhalif kanadı ve taşımacılık sendikası başkanı Hugo Moyano ve gastronomi sendikası lideri Luis Barrionuevo’nun çağrısına son dönemde birçok sendikanın yönetimine gelen Troçkist partiler ana arterlerde barikatlar kurarak destek verdi.

Kirchnerler hükümetine iktidara geldikleri 2003 yılından beri destek veren Hugo Moyano, Nestor Kirchner’in 2010′da ölümünden sonra Cristina Kirchner’le arası açılmış ve muhalefete geçmişti. Geçen yıl yapılan ara seçimlerde sağcı lider Fransisco de Narvaez’in partisinden milletvekili adaylığını koymuştu. Arjantin meclisinde bir koltuk kazanmayı başaramayan Moyano, daha sonra seçimlerin Buenos Aires eyaleti galibi yine eski Kirchnerci Sergio Massa’nın ittifakı olma yolunu seçti.

Hükümet sözcüsü Jorge Capitanich, ülkeyi felç eden grevin tamamen hükümeti yıpratma ve Sergio Massa’yı desteklemek için planlandığını söylüyor. Capitanich eylemi “taşımacılık greviyle desteklenen ülkeye kurulmuş büyük barikat” olarak nitelendirerek amacının tamamen politik olduğunu yineledi. Moyano ise Capitanich’in iddialarını sert dille yalanlıyor.

Mart ayında maaş artışları için yaklaşık bir ay grev yapan öğretmenler yüzde 31′lik artış almışlardı. Ülkede ücret artışlarında öğretmen maaşlarındaki artış yüzdesi temel parite olarak kabul görüyor. Özel sektörde özellikle son üç aydır metalurji ve otomotiv sektöründeki durgunluk tensikat endişelerini beraberinde getirdi. Kirchnerler hükümeti iktidarlarının ilk 9 yılında kilit sektörlerde işten çıkarmaların yaşanmaması için işçi maaşlarının bir kısmını ödemek için bütçe ayırmıştı.

Ancak 2011′de yaşanan yüzde 8′lik büyümeyle desteklerin birçoğu kaldırıldı. Arjantin 2013′te yüzde 6,4′le son otuz yılın en düşük işsizlik oranına erişerek Uruguayla birlikte Latin Amerika’nın en düşük işsizlik oranına sahip ülkesi olmuştu. Buna rağmen, ekonomi ikinci yarıda hız kazanmazsa bu oranı korumak Kirchner hükümetini oldukça zorlayacağa benziyor.

Geçen hafta bağıtlanan sözleşmelerde metalurji ve inşaat sektörü yüzde 26 ila yüzde 29′luk artış elde etti. Ancak hükümetin 2014 için belirlediği yüzde 25′lik enflasyon rakamını yakalayamaması durumundu bu sektörlerde de önemli sorunların yaşanması bekleniyor.

Yapılan anketler Arjantinlilerin yüzde 52′sinin genel greve destek vermediği yönünde. Yüzde 32′si ise grevin amacını ve nedenini bilmiyor. İş durdurma, grev ve yollara barikat kurulması gibi eylemlere alışık Arjantinliler tüm işlerini iptal ederek evde kalma yolunu tercih ediyorlar.

Metalurji sendikası başkanı Antonio Calo “eğer tam olarak amacını bilselerdi” kendilerinin de greve destek verebileceklerini böylelikle eylemin taşımacılık grevi olmaktan çıkıp gerçek bir genel grev olacağı imalı sözleriyle Moyano’yu suçlayan açıklamalarda bulundu. CGT hükümet yanlısı kanat başkanı Hugo Yasky ise grevin tek amacının 2015 başkanlık seçimleri için Sergio Massa’ya avantaj sağlamak olduğunu söylüyor.

Cristina Kirchner ise grev öncesi yaptığı ulusa sesleniş programında “herkesin grev yapmaya hakkı vardır” açıklamasında bulundu.

Güney Amerika’nın Venezüela’dan sonra en yüksek enflasyonuna sahip Arjantin’de hükümet geçtiğimiz günlerde bazı kamu harcamalarına verdiği desteği durdurmuştu. Hükümetin Ocak ayında toplu taşımaya verdiği sübvansiyonları yüzde 46 oranıyla kesmesiyle en düşük otobüs bileti 2,5 peso (70 krş) olmuştu.

Hükümet geçtiğimiz günlerde de su ve doğalgaza verdiği desteği durdurdu. Arjantin’de 1999′dan beri doğal gaza zam gelmiyordu. Dört kişilik bir ailenin iki aylık doğal gaz faturasının 130 peso (35 TL) olduğu ülkede, sübvansiyonların kesilmesiyle birlikte tüketim miktarına göre yüzde 400′e varan bir artış bekleniyor. 

DHA

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!