“Patatese yaklaşık 250 kilo gübre kullanılırken fasulyeye 50 kilo kullanılıyor. Hal böyle olunca çiftçi geçen sene kuru fasulyeye yöneldi” diyen Kenar, bu yıl da benzer bir durumun yaşanabileceğine işaret etti.
Ancak, sürekli artan maliyetlerden dolayı çiftçinin önünü göremediğine vurgu yapan Kenar, birkaç ay sonra başlayacak patates ekimleri için henüz net bir öngörü yapamadıklarını aktardı.
Adana Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, son gübre zamlarından sonra hiçbir fabrikanın anlaşılan gübreleri dahi temin etmediği bilgisini verdi. İncefikir, “Çünkü fiyatlardaki oynaklık karşısında onlar da ne yapacağını bilemiyor” dedi.
Bölgelerinde yetişen pamuk, mısır ve soya gibi ürünlerin bol gübre istediğine ancak son zamlardan sonra toprağa yeterli gübre atılamazsa verimde ciddi kayıplar yaşanacağına dikkat çeken İncefikir, şöyle devam etti:
“Her ürünün kendisine has gübre isteme şekli var. Hangi ürünü ekerseniz ekin, bir şekilde gübre atacaksınız” diyen İncefikir, “Gübre demek verim demek. Zamanında ne kadar ölçülü atarsanız, o kadar denli etkileyecektir verimi. Korkumuz şu: Üretici gübreden kısarsa rekolte ve verimde ciddi sıkıntılar yaşarız.”
AKP yi en çok seven iki kesim çiftçiler ve esnaftı en büyük kazığı onlara atarak gidecek anlaşılan. Sadece kişisel olarak etkilenseler bir oh olsun der geçerim de etkisini baştan beri yanlışları söyleyen bizler de maalesef hissediyoruz daha da beter hissedeceğiz. Bakalım kaç musibet akıllandıracak bu ülke insanının genelini.
ırmağının akışına ölen ülkücüler gölleri dereleri kuruttular, tarlada üretimi durdurdular. uyuşturucu ve kadın ticaretinden bi başınızı kaldırın da etrafa bakın. gerçi işid kadar olmasa da terör örgütü kabul ediliyorsunuz batıda adamları haklı çıkarmayın la
Yazar kasa yerine gübre kullanırlar artık.