Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre 'Akademik yazı kalitesi' ile ilgili bir çalışma yürüten Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Politikaları Araştırma ve Uyguluma Merkezi (BEPAM), bu kapsamda 2007-2016 yılları arasında yazılmış 470’i yüksek lisans ve 130’u doktora tezi olmak üzere 600 tezin incelenmesini tamamladı. Bu tezlerin 477’si kamu, 123’ü vakıf üniversitelerinde yazılmıştı ve 89’u İngilizce ve 511’i de Türkçe'ydi. Tezlerin incelemesinde 'turnitin intihal programı' kullanıldı ve programın her bir çalışma için ayrı ayrı belirlediği benzerlik indeksi kullanıldı.
Yapılan çalışmanın ne kadar orijinal olduğunu ifade eden benzerlik indeksinin dünyada kabul edilen seviyesi yüzde 15 iken Türkiye’de yapılan tezlerde bu oran yüzde 28.5 çıktı. Bu da Türkiye’de yapılan çalışmalarda ortaya yeni bir şey konamadığı ve çalışmaların sıklıkla bir birini tekrar eden araştırmalar olduğunu gösterdi.
Çalışma kapsamında İngilizce tezlerin benzerlik indeksi yüzde 24 iken, Türkçe tezlerde bu oran yüzde 29 oldu. Kamu üniversitelerinde benzerlik oranı yüzde 28, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 31 çıktı. Bu da kamu okullarında yazılan tezlerin daha iyi durumda olduğunu gösterdi.
her ile en az bi üniversite açıp eğitim kalitesinin artırıldığını sananlar var. ne öğretiliyor ki neyin tezi yazılsın.
'Ciddi bir ahlak sorunu var' evet haklısınız her yerde var.bu kadar o.ç nasıl sivrildiyse bu ülkede artık.
Üniversitelerde hocasının kitabını birebir kopyalayarak yeni kitap yazan, tez yazan bir sürü "profesör" mevcut hala.