Araştırmalarını Antarktika'ya Taşıyan Türk Bilim İnsanları Kıtaya 'Minimum Ayak İzi Bıraktı'

Türk bilim insanları 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında canlı ve yer bilimlerine ilişkin çalışmalar yürütürken deniz seviyesi, buzul değişimleri, biyoçeşitlilik, DNA izolasyonu üzerine yaptıkları araştırmalarını Antarktika’ya taşıdılar. TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nden Dr. Atilla Yılmaz, 'Bilim seferlerimizde Antarktika'nın çevresini korumak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve kıtaya gerçek anlamda minimum ayak izimizi bırakmak için çalışıyoruz.' dedi.

14 milyon kilometrelik alanıyla "dünyanın 5. büyük kıtası" olan Antarktika, merak uyandıran coğrafyası ve doğasıyla kaşif ve bilimsel araştırma ekiplerinin gözde noktalarından biri olma özelliği taşıyor.

Antarktika'ya giden Türk bilim insanları, çalışmalarını, 54 ülkenin taraf olduğu ve 1961'de yürürlüğe giren Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde belirlenen kurallar kapsamında ve 2017'de kabul edilen Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü'nde belirtilen şartlara uygun şekilde yürüttü.

Türk bilim insanları, söz konusu sistem içerisinde çalışmalarını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Madrid Protokolü'nü esas aldığı yönetmeliğe göre, kıta ve çevresinde canlı yaşamını koruyarak, "minimum ayak izi bırakarak" tamamladı ve yurda döndü.

21 Günlük Yolculuk Sonrası Türk Bilim İnsanları Antarktika'da! İşte Fotoğraflarla Antarktika'ya 'Bilim Seferi'

"Dünyanın en soğuk kıtası" olarak nitelendirilen Antarktika'da sadece bilimsel araştırmaların yapıldığı üslerin faaliyet gösterilmesine izin veriliyor.

Antarktika; penguenler, foklar, balinalar ve kuşların da aralarında bulunduğu birçok canlıya ev sahipliği yapıyor.

Güney yarım kürenin en güneyinde yer alan ve yüzde 98'i buzla kaplı olan kıta, dünyanın tatlı su kaynaklarının yüzde 70'ini barındırıyor.

Antarktika'nın barındırdığı canlı deniz kaynakları ve buzullarında saklı tatlı su potansiyeli, yeryüzünün gelecekteki güvencesi olarak görülüyor.

Çalışmaların yürütüldüğü 68 derece güney enlemindeki Türk bilim kampının bulunduğu Horseshoe Adası ve çevresinde genellikle Adelie, Gento (Gentoo) ve miğfer (Chinstrap) penguenleri, kürklü, yengeçyiyen (Crabeater) ve Weddell fokları, skua, kutup sumrusu, beyaz martı ve karabatak kuşları ile yoğunluklu olarak kambur balinalar ve nadir de olsa "orka" türü balinalar görülüyor.

Kıta üzerinde bilimsel faaliyetlerde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birini insan elinin en az değdiği bu kıtadaki canlılarla olan etkileşim oluşturuyor. Doğal yaşamın olumsuz etkilenmemesi için kıtadaki canlılara en fazla 10 metre yaklaşılması gerekiyor.

Bilim seferlerindeki katılımcılara kıtaya ayak basmadan önce bilgilendirmeler yapılıyor. Bu kapsamda doğal yaşamlarında daha önce insanla temas etmemiş canlıların arasında dikkatli yürünmesi ve minimum gürültüde çalışılması önem taşıyor.

Kıtadaki hayvanlar; özellikle üreme, yumurtlama dönemlerinde daha hassas oluyor. Bu sebeple katılımcılara 'eğer canlılar size yaklaşırsa onları korkutmadan yavaşça aranızdaki mesafeyi artırın ya da sabit kalarak canlının yolunu değiştirmesine izin verin' tavsiyesinde bulunuluyor.

Dr. Atilla Yılmaz, çalışmaları sırasında rastladıkları canlıları rahatsız etmemek için gayret gösterdiklerini aktararak, 'Buradaki ekosistemin korunması adına başka kıtalardan kıtaya ait olmayan türlerin taşınmaması çok önemli bir husus. Uçaktan iner inmez kıtaya ilk ayak basışımızda botlarımızı özel solüsyonlarla dezenfekte ediyoruz. Bu uygulamayı her gün saha çalışması yapmak için gemiden ayrılırken ve karadan gemiye gelirken tekrarlıyoruz. Bilim seferlerimizde Antarktika'nın çevresini korumak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve kıtaya gerçek anlamda minimum ayak izimizi bırakmak için çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir:

Bilim İnsanları Katil Eşek Arılarını Yakalamak İçin Zayıf Noktalarından Yararlanacak: Seks!
Getir, Yeni Yatırımıyla 11.8 Milyar Dolar Değerleme Ulaşarak Resmen Decacorn Oldu!
Winamp'ın Efsane Arayüzü NFT Olarak Satışa Çıkıyor

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!