'Zeki insan' deyince kafamızda canlanan 'çok akıllı ama bir o kadar da deli(!)' imajı sonunda bir temele dayandırılabilecek! Yapılan yeni bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, Dr. House, Sherlock Holmes, A Beautiful Mind gibi birçok dizi ya da filmde de gördüğümüz psikolojik sıkıntıları olan müthiş beyinler bir klişe olmaktan çok gerçekçi birer betimleme aslında.
Keşke içerikte zekilik ile psikolojik rahatsızlıklar arasındaki ilişkinin nedensellik değil korelasyon-orantı olarak algılamayın- olduğu kısmını büyük puntolarla yazsaydınız. Ya da daha düz ifade edecek olursak her psikolojik rahatsızlığı bulunan birey zeki değildir, zeki olan bireylerde psikolojik rahatsızlık görülme oranı toplumun genelinde görülen psikolojik rahatsızlık oranından fazladır. Özetleyecek olursam eğer, psikolojik rahatsızlığınız var diye "ben zekiyim ehuehu" diye gezmeyin etrafta. Psikolojik rahatsızlıklarla yaşamak sosyal medyada artan gösteriş aracı furyasında lanse edildiği gibi kolay değil...
Farkında olmak çok kötü birşey, hani zekayla felan ilgisi nedir ama Tanrı nın bir cezası gibi mutlu olmuyorsun ve insanlar seni kibirlisin diye suçluyor, bilerek sesini çıkarmıyorsun ve bu sefer de sana kendisinden aşada aptal muamelesi yapıyor aslında için boşmuş safi havasın diyor.. beynin hiç durmuyor ve onların kabullenmiş ve mutlu halleri seni deli ediyor, bu sefer kırıyorsun etrafındaki en yakınlarını kendi mutsuzluğuna ortak değiller diye sırf..
Şimdiden uyarayım. Zeki insanlar psikolojik rahatsızlık taşıyabilir diyor, psikolojik rahatsızlık taşıyanlar zekidir demiyor. Bende bilmem ne bilmem ne var demek ki zeki imişim de ondanmış tribine girmeyin hemen.