Araştırmalara Göre Ruh Sağlığınızı Olumsuz Yönde En Çok Etkileyen Sosyal Platform: Instagram

Fitness modelleri, seyahat fotoğrafları, en mükemmel anda çekilen fotoğraflar... Hayatımızın çok büyük bir parçasını oluşturuyor sosyal medya. Hayatımızın bu kadar içinde olan bir yapının ruh sağlığınız üzerindeki etkileri ile ilgili haberi Quartz'dan sizler için derledik.

Sosyal medya konusunda yapılan araştırmalar, günden güne artarak devam ediyor.

Bulguların birçoğu da anksiyete, depresyon, uykusuzluk ve gençlerdeki fiziksel görünüş takıntısı konusunda sosyal medyanın büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor. Özellikle şu an dünya çapında 700 milyon kullanıcısı olan Instagram, Britanya'daki Royal Society for Public Health'in raporuna göre en büyük negatif etkiye sahip olan sosyal platform olarak görülüyor.

Rapor, daha önceden Britanya'da 14-24 yaşlar arasındaki 1.500'e yakın kişide yapılan ve yine sosyal medyanın sağlık üzerindeki etkilerini gösteren araştırmayı da içeriyor.

Araştırmaya katılanların sosyal platformlarda nasıl hissettiğini öğrenmek için, bu kişilere anksiyete, toplumla iletişim, aitlik hissi, uyku, vücut algısı gibi konularda sorular soruldu.

Katılımcılara göre yalnızca YouTube nispeten daha olumlu etkiye sahip. Diğer bütün sosyal medya platformları olumsuz etkiye sahip."

En az etkiye sahip olan Twitter, sonrasında sırayla Facebook, Snapchat ve Instagram. Katılımcılar özellikle Instagram'ı anksiyete ve vücut algısı konusunda olumsuz etkisinin olduğu yönünde en üst sıraya taşıyacak şekilde oyladılar. Raporlardan birinin yazarı CNN'e, özellikle kızların Instagram'daki gerçek dışı görüntülerden etkilendiğini ve kendilerini o fotoğraftaki bireylerle kıyasladığını söyledi.

Mükemmel görünmek için filtreler ekleyen, fotoğraflarında defalarca düzenleme yapmakla uğraşan Instagram kullanıcıları var.

Daha önce yapılan araştırmalarda da, sosyal medya hesaplarımızda yer alan akışların gerçek olmayan beklentilere sebep olduğu ve dolayısıyla insanın kendine olan güvenini azaltırken; anksiyete ve depresyon gibi duygularını da arttırdığı ortaya çıkmıştı. Bunların yanı sıra siber zorbalık ve uyku eksikliği de işin içine girince zararlı etkiler katlanarak artıyor. The Journal of Youth Studies'de yayımlanan araştırmaya göre, özellikle her beş gençten biri gecenin bir yarısında uyanıp mesajlarını kontrol ediyor, dolayısıyla gün boyu yorgun hissediyorlar kendilerini.

Bulguların hepsi de kötü değil. Katılımcıların neredeyse %70'i zor zamanlarında sosyal medyadan destek aldıklarını söylüyorlar.

Ve birçoğu da sosyal medya hesaplarını kendilerini ifade etme aracı olarak görüyor. Hatta bu insanlar sosyal medyada ilişkiler yaratabiliyorlar ve bu ilişkileri sürdürebiliyorlar.

Problemler, temel olarak bireylerin gerçekliği görmemesi üzerine dayalı ve RSPH bu konuda bazı önerilerde bulunuyor.

Sosyal platformlar, kullanıcılarına belirli bir zamanın üzerinde o platformda olduklarında uyarılar veriyor. Aynı şekilde ruhsal anlamda sağlıksız olma ihtimali olan kullanıcılarını tanımlayabiliyor ve nereden yardım alabileceklerine dair mesajlar gönderebiliyor.

Hepsinden önemlisi, rapor bu konuda çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyor.

Sosyal medyanın genç jenerasyonlar arasında yayılma hızı günden güne artıyor. Dolayısıyla sağlık üzerindeki etkilerini görmezden gelmek çok da mümkün değil.

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
YORUMLAR
31.05.2017

bi ara milletin tuhaf hayatlarını görüp özeniyor, kendi hayatımı beğenmiyordum. insanları belki asla gidemeyeceğim yerlerde eğlenirken görünce kıskançlıktan kafayı yiyordum. bıraktım artık bu sosyal medya işlerini. kendi hayatım da süpermiş Allah başka dert vermesin. değerini bilmek lazım.

31.05.2017

instagram soruyorlar mesela yeni tanıştığınız birileri twitter falan yok diyorum akli dengen bozukmuş gibi bi tuhaf bakıyorlar bide ruh hastaları sizi asdfgkjhaf

05.06.2017

al benden de o kadar bi dışlanma bi cahillik söz konusu falan öyle

30.05.2017

Keşke hepsi kapatılsa veya sınırlama konsa. Sahip olduklarımız, sonunda bize sahip oluyor..

TÜM YORUMLARI OKU (35)