Araştırmalara Göre Gelecekte Yapay Zekâ Mesleklerin İşini Almaya Başladığında Kadınlar Daha Çok Etkilenecek

McKinsey & Co. tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, yapay zekâ teknolojisinin insanların işlerini otomatikleştirmeye başlaması, kadınlar ve erkekler arasında farklı etkilere yol açacak gibi görünüyor. Danışmanlık şirketinin araştırma kolu olan McKinsey Global Institute tarafından yapılan analize göre, ABD işgücü piyasasındaki eğilimler, önümüzdeki yedi yıl içinde kadınların iş değiştirmeye daha yatkın olacağını ortaya koyuyor.

McKinsey & Co. tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, yapay zekâ bir zamanlar insanlar tarafından yapılan işleri otomatikleştirmeye başladığında, kadınlar erkeklerden daha fazla endişelenmek zorunda kalacak.

Danışmanlık şirketinin araştırma kolu McKinsey Global Institute tarafından derlenen rapor, 2030 yılına kadar ABD işgücü piyasası eğilimlerini analiz etti ve kadınların önümüzdeki yedi yıl içinde iş değiştirmeye ihtiyaç duyma olasılığının 1,5 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

McKinsey bu rakamı, ChatGPT, Google'ın Bard AI ve görüntü üreten DALL-E gibi kamuya açık modellerde zaten mevcut olan AI teknolojisinden en çok etkilenecek olan düşük ücretli işlere sahip sektörlerdeki yüksek kadın sayısına bağladı.

Raporda, 'Kadınlar, 2030 yılına kadar sırasıyla yaklaşık 3,7 milyon ve 2,0 milyon iş azalabilecek olan ofis desteği ve müşteri hizmetlerinde yoğun olarak temsil edilmektedir' denilmektedir.

McKinsey, toplamda ABD'de en az 12 milyon çalışanın 2030 yılına kadar teknoloji ve iş değiştirme nedeniyle yerlerinden olabileceğini belirtiyor.

Analiz ayrıca düşük ücretli sektörler arasında 1.1 milyon işin işgücünden tamamen çalınabileceğini gösterdi.

Tehlike altındaki bu işlerde çalışanların meslek değiştirmeye ihtiyaç duyma olasılığı, ulaşım, inşaat ve sağlık sektörlerinde çalışan daha yüksek ücretli meslektaşlarına göre 14 kata kadar daha fazladır.

Raporda, daha iyi maaşlı yeni bir iş bulmak isteyen çalışanlar için 'çoğunun bunu başarılı bir şekilde yapmak için ek becerilere ihtiyaç duyacağı' belirtiliyor.

Bununla birlikte, tüm beyaz yakalı pozisyonlar işgücüne gelen yapay zekâ dalgasından zarar görmeyecektir.

Avukatlar, 'üretken YZ'nin en büyük etkisini' görecek olan yüksek maaşlı çalışanlar arasında yer alıyor, çünkü modeller 'içtihat hukukunda arama yapabiliyor, ... avukatları bunları yeni yasal argümanlarda nasıl uygulayacaklarını düşünmek için serbest bırakıyor.'

Formda, Sam Altman'ın yapay zekâ şirketi OpenAI tarafından geliştirilenler gibi yapay zekâ destekli araçların, teknolojiyi belgeleri düzenlemek için de kullanabileceği ve bunun genellikle avukatların "çok fazla zaman harcadığı" bir iş olduğu belirtildi.

Üretken yapay zekâ  'daha az hata ve daha az yeniden çalışma için tüm bina kodlarını dikkate alarak tasarım sürecini hızlandıracağından' inşaat mühendislerinin işleri de doğrama bloğunda olabilir.

McKinsey, inşaat mühendislerinin yapmak üzere eğitildiği görevler olan altyapının planlanması, tasarlanması ve yürütülmesinde kolaylaştırılmış bir sürecin, "ülkenin daha uygun fiyatlı konut ve büyük altyapı projeleri sunması gereken bir zamanda hayati önem taşıdığını" belirtiyor.

Bununla birlikte, 'fiziksel çalışma ortadan kalkmıyor' diye ekleyen rapor, daha iyi ücretli işlerin 3,8 milyona kadar büyüyebileceğini belirtiyor.

McKinsey Global Institute ortağı Michael Chui, Bloomberg'e verdiği demeçte işgücünde yaklaşan yapay zekâ destekli otomasyon dalgası için "muhtemelen bu tür bir felaket olmayacak" dedi.

Ancak yine de 'neredeyse her işi değiştirecek' diye ekledi.

McKinsey, doğru bir şekilde ele alındığı takdirde ABD işgücünün üretkenlik ve mülkiyette önemli bir artış görebileceğini söyledi.

Çalışma, en iyi senaryoda üretkenliğin şu anda bulunduğu %1'den %4'e kadar artabileceğini bildiriyor.

McKinsey, tüm yüksek ücretli işlerin de güvende olmadığı uyarısında bulunarak, beyaz yakalı çalışanlar arasında yapay zekâ tarafından değiştirilme tehlikesiyle en çok karşı karşıya olanların avukatlar ve inşaat mühendisleri olduğunu belirtti.

Ayrıca, net sıfır emisyona geçişi işgücündeki azalmaya bağladı, çünkü istihdamı petrol, gaz ve otomotiv üretiminden uzaklaştırmaya başladı bile.

2030'a kadar daha çevreci emisyonlara geçiş nedeniyle yaklaşık 3,5 milyon pozisyon yok olabilir.

Rapora göre, bu işlerin yerini yeşil endüstrilerdeki pozisyonlar alacak ve 700.000 ek işle 'mütevazı bir istihdam artışı' görülecektir.

McKinsey, "Ayrıca nüfus yaşlandıkça sağlık çalışanlarına olan talebin arttığını ve e-ticaret nedeniyle ulaşım hizmetlerinde artışlar olduğunu görüyoruz" dedi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Eyvah Eyvah! Yapay Zekâ Ses Sanatçılarının Seslerini Çalabilir Hale Geldi
Yakında Doktor Yerine Yapay Zekâya Tedavi Olacağız Gibi Görünüyor!
Eyvah Eyvah! Yapay Zekâ Artık Yüz Analiziyle Hangi Siyasi Görüşe Sahip Olduğunuzu Söyleyebiliyor

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
29.07.2023

Celal şengöre ilahi söletip, yapay zekayla sexting yapmaya çalışın diye çıkarmadılar heralde… Uyumaz,yemez,sigortası yok,zam istemez her 7/24 dinlenmeden çalışır her patronun hayalindeki eleman 😅😅

29.07.2023

ya zaten 2023 yılında niye çalışıyoruz ki aq. dayayın basic income'ı, hepimiz hayatımızı yaşayalım robotlar ve ai de bize hizmet etsin. ama tabii onlar daha çok elektrik yakar, insanları makarnayla çalıştırırsın xd

YouTube dada bu tarz video çekenler altına sallama ziya diye yazsaniza hemen sen basaramamissin sen bilmiyorsun tarzi cevaplar veriyorlar. Etsy e elini veren kolunu geri alamaz kesinlikle birşey satacaksanizda sanal kart kullanin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ