Araştırmalara Göre Devasa Bir Asteroit Geçmişte Mars'a Çarpıp Megatsunamilere Neden Olmuş Olabilir!

Mars yüzeyinde bulunan bir kraterin daha ayrıntılı şekilde incelenmesi, birtakım ilginç bulgulara yol açtı. Bu krateri oluşturan ve geçmişte Mars'a çarpan uzay kayası, Dünya'da dinozorların neslini bitiren asteroit kadar büyük olabilir. Ayrıca bu kaya Mars'ta o zamanlar bulunan denizlerle etkileşime girip tsunamiler oluşturmuş olabilir. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

NASA'nın Viking 1 sondası Mars'a vardığında, uzay araştırmalarında altın bir çağ için büyük umutlar taşıyordu.

Sondanın bulduğu şeyler şaşırtıcıydı, ve yaşam için az/zayıf kanıtlar bulunması biraz hayal kırıklığı yaratmıştı. Bununla birlikte yeni bir analiz, sondanın Güneş Sistemi tarihindeki en dramatik olaylardan birinin gerçekleştiği yerde bulunmuş olabileceğini öne sürüyor.

Viking 1'in indiği Chryse Planitia krateri, su erozyonu belirtileri nedeniyle seçilmişti.

Mars yüzeyindeki en alçak noktalardan biri olarak, yakınlardaki dağlık bölgelerden gelen nehirler, Mars'ın geri kalanının çoğu kuruduktan çok sonra bile bu bölgeye su taşımış olabilir.

Yine de Viking 1, eski Mars okyanusları için beklenen kanıtlardan bazılarını bulamadı.

Görevden yaklaşık kırk yıl sonra, gezegen ölçeğinde iki tsunaminin bu belirtilerden bazılarını silip süpürmüş olabileceği ileri sürüldü. Megatsunami hipotezini ilk ortaya atan ekibin yayınladıkları makalelerinde, daha önceki tsunaminin kaynağının iniş alanından o kadar da uzakta olmayan bir krater olabileceği öne sürülüyor.

Megatsunami hipotezi ilk olarak, Mars'ta bir zamanlar bir okyanus olsaydı tutarlı yükseklikte olacak bir Mars 'kıyı şeridinin' görünürdeki yokluğunu açıklamak için önerilmişti.

Tektonik plakalar olmadan, Mars'ın bu tür olayları dahili olarak tetiklemesi pek mümkün değildir, bu yüzden dışardan gelen etkilerin (asteroit çarpışmaları gibi) bu tip reaksiyonların nedeni olduğu düşünülmektedir. Dünya üzerindeki tektonik hareketler, rüzgar ve su erozyonu nedeniyle, 2 milyar yıldan önceki tüm kraterler yok olmuştur. Ancak Mars'ta kraterler bu faktörler olmadan daha uzun süre dayanabilir. Makale, 110 kilometre genişliğindeki bir kraterin 3,4 milyar yıl öncesine, Mars'ın hala ıslak olduğu zamana dayandığını ortaya koyuyor.

Krater, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından Pohl olarak adlandırıldı ve Viking'in iniş sahasının 900 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor.

Yazarlar, Pohl'un kara yerine suya çarpan bir asteroit tarafından oluşturulduğunu düşünüyor. Önceki çalışmada sanılandan üç kat daha büyük olmasına rağmen, kayanın gezegene çarpma zamanlaması tsunami etkisi yaratmak için oldukça tutarlı. Gerçekten de Pohl, biri Chicxulub olan Dünya üzerindeki onaylanmış üç çarpma bölgesi dışında kaydedilen tüm kraterlerden daha büyük. Yazarlar, asteroidin yüzeyden karşılaştığı direncin türüne bağlı olarak, 3 veya 9 kilometre genişliğinde olması gerektiği sonucuna varıyor.

Chryse Planitia krateri çarpma bölgesine yeterince yakın ve bu, Viking 1'in yakınlarda bulduğu kayaların çeşitliliği ve olası çamur volkanları gibi bazı özellikleri açıklıyor.

Modelleme, tsunaminin yüksekliğinin o sırada Mars okyanusunun derinliğini aştığını gösteriyor. Viking 1, uzun vadeli bir tartışma konusu olan metan durumunu çözmesine rağmen, Mars'ın yaşam için umulduğundan daha az umut verici bir yer olduğunu göstermişti. Bu, gelecekteki robot ve insan misyonları için planların küçülmesine ve gecikmesine yol açan birçok faktörden biriydi.

Ancak makale doğruysa, bu krater yaşamı aramak için en iyi yerlerden bir tanesi olabilir.

Her şeyden önce, Pohl oluşumu tarafından yaratılan hidrotermal ısı, en az 300 bin yıl boyunca yüzeyin altında yaşamın güvenle gelişmesi için harika bir yer olurdu. Daha sonra gerçekleşen ve daha küçük olan megatsunami, bu kanıtların bir kısmını Chryse Planitia'ya taşımış olabilir. Buraya veya Pohl kraterinin kendisine yapılacak bir geri dönüş, yakında bir öncelik halini alabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Güneş Sisteminin Ötesinde Bulunan Yeni 'Süper-Jüpiter' Keşfedilen En Genç Gaz Devi Olabilir!
Mars'ta Bulunan Jezero Krateri'nin Bir Zamanlar Göl Olduğu Kesinleşti!
Gezegenimize Düşen Nadir Göktaşı Dünya'daki Suyun Nereden Geldiğini Ortaya Çıkardı

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
05.12.2022

Sayende bilgilendik yine kraal 👏👏

05.12.2022

marsta hayat var mı dan önemli soru marsta evrim var mıydı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ