Araştırmacılar, İyileşmesi Aylar Süren Ameliyat İzleri İçin Yeni Bir Yöntem Buldu!

Ameliyat sırasında vücutta açılan cerrahi kesiklerin iyileşmesi bazen aylar almakta. Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nde yürütülen yeni araştırmayla bu durum değişebilir. İçeriğimizde sizler için araştırmacıların incelediği zikzak kesi yöntemine yer verdik.👇

Cerrahi bir operasyon geçirdikten sonra ameliyatın türüne de bağlı olarak vücutta cerrahi kesi izleri kalabilir.

Bu cerrahi kesi izi, kesinin derinliğine ya da nasıl atıldığına bağlı olarak belki bir haftada belki de aylar sonra geçer.

Cerrahi kesilerin bazıları tipik düz kesimken bazıları ise genellikle kozmetik prosedüre sahip ameliyatlarda tercih edilen zikzak şekilde olabilir.

Singapur'da bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacıların sürdürdüğü bir araştırmada iki yöntem arasında daha etkili cerrahi kesilere yol açabilecek hücresel farklılıklar bulundu.

Araştırmacılar bu süreçte, biyosentetik malzemelerde 64 saat boyunca simüle edilen yara iyileşmesini izleyerek hücrelerin hareket yollarındaki farklılıklar sayesinde dalgalı boşlukların düz olanlardan yaklaşık beş kat daha hızlı iyileştiğini ortaya koydu.

Üniversite'deki mühendislerden K Jimmy Hsia, "Bilim insanları cildinizi kesme şeklinizin ne kadar hızlı iyileştiğini etkilediğini uzun zamandır biliyorlar." dedi.

'Ancak bunun neden olduğu ve iyileşme hızını etkileyebilecek faktörler hakkında pek bir şey bilinmiyor.'

Bilim insanlarının yara iyileşmesine ilişkin anlayışlarına katkıda bulunan ekip, Madin-Darby köpek böbrek hücrelerinin, mikro-desenli bir hidrojelden oluşturulan bir deri üzerindeki kesiklerle oluşturdukları yaralardaki boşlukları nasıl kapattıklarını inceledi.

www.youtube.com

Köpek böbreklerinde kullandıkları epitel hücreleri insan derisindekilerle aynı türdendir ve epitel hücreleri dış derimizi oluşturan ve iç organlarımızı kaplayan yapısal dokuyu oluşturur. Embriyonik gelişim, doku onarımı ve yara iyileşmesi bu hücrelerin dokudaki boşlukları kapatma becerisine dayanır.

Kesikleri belirli saatlerle görüntüleyen araştırmacılar arasındaki biyomekanik mühendisi Xu Hongmei, "Dalgalı yaraların neden olduğu homojen olmayan rotasyonel hareket, düz yaralara kıyasla hücrelerin hareket etmesi için daha fazla fırsat sağladı" dedi.

Düz yaraların yakınındaki hücreler kenarlar boyunca hareket ederken, dalgalı yaralar hücrelerin bir girdap içinde hareket etmesini sağladı. Xu, 'Bu, hücrelerin yara kenarının karşı tarafındaki benzer hücrelerle hızla bağlantı kurmasını, bir köprü oluşturmasını ve dalgalı yara boşluklarını düz boşluklardan daha hızlı kapatmasını sağladı.' şeklinde açıkladı.

Araştırmacıların bu süreçte fark ettiği bir başka şey de hücre çekirdeğinin konumuydu.

Bir yaranın iyileşmesine dahil olmayan hücrelerde hücre çekirdeği ortadaydı ancak iyileşmiş boşlukların üzerindeki hücrelerde açıkça merkezin dışındaydı ve doğrudan boşluğun üzerine oturmaktan kaçınmak için hücre kenarlarına yaklaştığı gözlemlendi. Bu durum dalgalı yaraların üzerindeki hücrelerde daha belirgindi.

Makine mühendisi Huang Changjin: "Bu çalışma, yara iyileşme sürecinin altında yatan ilkelerin bilimsel olarak anlaşılmasına katkıda bulunarak, boşluk kapatmanın hücresel ve moleküler mekanizmalarını ortaya koymuştur."

'Klinik tedavi uzmanları ve cerrahlar bu bilgiyi gelecekte hastaların yara bakımı için kesi yöntemleri gibi daha iyi stratejiler geliştirmek için kullanabilirler.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İngiltere'de İlk Kez 3 Ebeveyne Sahip Bir Bebek Dünyaya Geldi!
İnsanlığı Yeni Bir Tehlike Bekliyor Olabilir: Ölümcül Olabilen Hastalığın Vakalarında Ciddi Artış Gözlemlendi!
Vakalar 24 Saat İçerisinde Hayatını Kaybediyor! Dünyanın En Nadir Görülen Sendromu: Sirenomeli Deniz Kızı

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi