Araştırmacılar İyi Bir Gece Uykusu Çekmek İsteyenlere Uzak Durmaları Gereken Besinleri Söyledi!

Yeni bir çalışma, şeker, doymuş yağ ve işlenmiş gıdalar içeren bir beslenme rutininin uyku kalitesinin düşmesine neden olduğunu ortaya koydu.

Çalışmayı yürüten ve İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nde doçent olan Jonathan Cedernaes, basın açıklamasında: "Hem kötü beslenme hem de kötü uyku, hastalık riskini artırıyor " dedi.

Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre uyku sorunları hipertansiyon, diyabet, obezite, depresyon, kalp krizi ve felç riskinin artmasına neden oluyor.

Araştırmacılar, 15 sağlıklı genç erkek gönüllüden bir hafta boyunca rastgele bir sırayla sağlıklı ve sağlıksız bir beslenme düzeni oluşturmalarını istedi.

Pizza, şekerli mısır gevreği, köfte ve çikolatalı gofret sağlıksız beslenmenin dayanak noktalarıydı. Daha sağlıklı beslenme şekersiz yoğurt, müsli, somon ve sebzeleri içeriyordu.

Sağlıksız beslenme, sağlıklı diyetin yağ miktarının neredeyse iki katını(yüzde 23'e karşı yüzde 44) ve şeker miktarının neredeyse iki katını (yüzde 17'ye karşı yüzde 9) içeriyordu.

Katılımcıların uykusu, beyin dalgalarını, kandaki oksijen seviyelerini, kalp atış hızını, solunumu ve göz hareketlerini ölçen bir cihaz olan polisomnografi kullanılarak incelendi.

Sonuçlar, erkeklerin beslenme şekli nasıl olursa olsun benzer sürelerde uyuduklarını ve uykunun farklı aşamalarında aynı miktarda zaman geçirdiklerini gösterdi.

Ancak sağlıksız bir beslenmeden sonra, derin uyku aşamasında beyinlerindeki yavaş dalga aktivitesi miktarı azaldı.

Yavaş dalga aktivitesi, onarıcı uykunun ne kadar olduğunun bir ölçüsü. İnsülin duyarlılığı ve büyüme hormonlarının salgılanması yavaş dalga uykusuyla bağlantılı.

Cedernaes, katılımcıların sağlıksız beslendiği zamanlarda verimsiz bir derin uyku yaşadığını belirtti.

"Şu anda, sağlıksız beslenmedeki hangi maddelerin derin uykuyu kötüleştirdiğini bilmiyoruz. Beslenme müdahalemiz de oldukça kısaydı."

"Hem şeker hem de yağ içeriği daha yüksek olabilirdi. Daha sağlıksız bir beslenmenin uyku üzerinde daha belirgin etkileri olduğunu düşünüyoruz.”

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Bakteri ve Virüs Arasındaki Farklar Neler? İnsanı Hasta Eden Hangisi?
Hailey Bieber'in Stres ile Savaşmak İçin Kullandığı İlginç Yöntem Gündem Oldu!
7 Yıllık Çalışmalara Göre Uyku Düzeni Olmayan Kişiler Kanserden ve Kalp Krizinden Hayatını Kaybedebilir!

Popüler İçerikler

Apartmanın Bodrumunda Cinsel İlişkiye Girerken Yakalanan Çift, Ev Sahibini Dövdü!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
YORUMLAR
16.06.2023

Kafanın içi doluysa uyuyamazsın net

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ