Araştırmacılar Covid-19 Enfeksiyonu Geçiren Kişilerde Diyabet Riskinin Arttığını Buldu!

Yeni bir çalışmaya göre, koronavirüs enfeksiyonunun diyabet riskini arttırdığı ortaya çıktı. Ancak kişi öncesinde COVID-19  aşısı olmuşsa, bu kişilerin Tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha az olduğu bulundu. Haberin ayrıntıları içeriğimizde..👇

2019'da Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs dünyada milyonlarca kişinin ölümüne neden oldu.

Koronavirüsü geçiren ve sağlığına kavuşan kişiler üzerinde birçok araştırma yapılmaya devam ediyor.

Los Angeles'taki Smidt Kalp Enstitüsü'nden araştırmacılar, koronavirüs enfeksiyonunun diyabet riskini arttırdığını buldu.

Ancak öncesinde Covid-19 aşısı olmuşsanız, bu risk ortadan kalkıyor.

Araştırmacılar, aşılanmamış hastalarda COVID-19 enfeksiyonundan sonra Tip 2 diyabet riskinin yüzde 2,7 olduğunu buldu. Bu hastaların yüzde 70'inin enfeksiyon sonrası ve yüzde 30'unun enfeksiyon öncesi hastalığı geliştirdiği ortaya çıktı.

Aşılananlar için riskin yüzde 1 olduğu sonucuna ulaşıldı.

Çalışmanın yazarı Dr. Alan Kwan: "COVID-19 ile nasıl yaşayacağımızı öğrenirken, artçı etkileriyle bağlantılı çeşitli koşulları tanımaya ve tedavi etmeye de hazır olmalıyız."

'Araştırmalardaki amacımız, insanları sağlıklı tutmak ve günlük faaliyetlerine hızlı bir şekilde dönebilmelerini sağlamak.'

Çalışmada, enfeksiyon nedeniyle diyabet riskini belirlemek için 2020 ile 2022 yılları arasında en az bir COVID-19 enfeksiyonu geçiren ve hastanede tedavi gören 23.000'den fazla hastanın tıbbi kayıtları kullanıldı.

Dr. Kawn: 'Bu sonuçlar, enfeksiyondan önce COVID-19 aşılamasının diyabet riskine karşı koruyucu bir etki sağlayabileceğini gösteriyor.'

Çalışma yazarlarından Dr. Susan Cheng: "Henüz kesin olarak bilmesek de, verilerde gördüğümüz eğilimler, COVID-19 enfeksiyonunun bir hastalık hızlandırıcısı gibi hareket edebileceğini ve birçok hastalık için riski artırabileceğini gösteriyor."

'Hastalıktan önce diyabet riski olan bir kişinin, hastalıktan sonra diyabet geliştirme hızının arttığı söylenebilir.'

Dr. Kawn, ekiplerinin bulgularını doğrulamak için daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu belirtirken, "COVID-19 aşısının, COVID-19'a karşı korunmada önemli bir araç olmaya devam ettiğine ve insanların salgın sonrası dönemde yaşayabileceği risklere karşı da koruyuculuğunun olduğuna inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

19 Yaşındaki Dünyanın En Genç Alzheimer Hastası Bilim Dünyasına Yön Verdi!
Bilim İnsanları Açıkladı: "İnsanlar 150 Yaşına Kadar Yaşayabilir..."
Yalnızca Görüntüye Maruz Kalmak Bile Etkileyebilir: Üstlenilmiş Travma Nedir, Nasıl Başa Çıkılır?

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti