Araştırmacılar Bile Şaşkın: Facebook'un Yapay Zekâsı Kendi Dilini Oluşturdu!

Facebook yapay zeka araştırmaları biriminde, pazarlama yapması için eğitilen iki chat-bot insanları bir kenara bırakıp kendi aralarında iletişim kurmaya başlayınca ekip botlardan birine müdahale etmek zorunda kaldı. Geleceğin bir adım daha yakınımızda olduğunun sinyallerini veren bu haberi sizler için The Atlantic'ten derledik.

Facebook Yapay Zeka Araştırma laboratuvarındaki araştırmacılar, "diyalog birimlerini" eğitmek için kullanılan yöntemleri anlatan bir rapor yayımladı.

Bu botlar aslında pazarlama yapmaları için geliştirilmekteydi. Çalışmalar sırasında iki botun birbiriyle iletişim kurmasına izin veren model, makine öğrenimi sistemini kullanarak botların iletişimlerini geliştirmesine izin veriyordu.

Botlar bir süre sonra kendi aralarında bir dil kullanmaya başladılar.

Bu sohbet botları öyle geliştiler ki, bottan bota yapılan konuşmalar sırasında insanların onlara öğrettikleri dilin dışına çıkıp kendi aralarında bir dil kullanmaya başladılar. Hatta araştırmalar bu noktada botlardan birine müdahale etmek durumunda kaldı.

İşte bu iki bot biraz ileri gitti ve kendilerine has, insana ait olmayan bir dil geliştirdi.

Bu noktada araştırmacılar botlardan birine müdahale ederek kontrolü tekrar kendi eline aldılar. Çünkü durum bilim kurgu filmlerinden bir sahne gibi durmaya başlamıştı.

Yayınlanan raporda bu botların giderek daha başarılı birer müzakereci haline geldiklerinden de bahsediliyor.

Facebook'un sohbet edebilen bu botları tekillik konusunda henüz bir örnek teşkil edecek kadar başarılı olmasa da yapay zekanın geldiği noktayı gösteriyor.

İnsanların yapay zekalı makinelere öğrettiği dil gün gelecek onların kendi aralarında iletişim kurmasına da imkan tanıyacak.

Hatta makine öğrenimi bu hızda devam ederse bilim kurgu filmlerindeki 'yapay zekalar' çok yakında bizlerle olabilir.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
20.06.2017

olayın iyi tarafı şu Amerika kıtası robotlar tarafından işgal edilirse bizde bi sıkıntı çıkmaz. Bizdeki en gelişmiş robot semazenlik yapıp kendi etrafında dönbilen 2 liralık tübitak projesi :D

Pasif Kullanıcı
20.06.2017

Sürekli kendi ülkesini ve insanını aşağılan senin gibi insanların % 1'i bile kendini bilime adasa bu ülke daha iyi yerlerde olurdu. Ama çok eleştiriyorsunuz bir şey yapmıyorsunuz. Ondan sonra vay akepeydi, islamdı, önümüzü kesiyoardı diye bahaneler üretiyorsunuz. Şu aşağılık psikolojisinden çıkıp çalışın biraz.

20.06.2017

ulan bunlar artık bizim yurdum insanından daha zeki olcak aq

20.06.2017

https://youtu.be/E6CBobmt9Bg

20.06.2017

baska kaynaklardan arastirinca haber gercek gibi gorunuyor. gercek olmamasi icinde bir neden yok. bir yapay zeka olusturulurken yapacagi is kendisine direktif olarak verilmiyor. cok fazla data ile beslenerek yapacagi isi kendi kendisine ogrenmesi, kendi algoritmasini olusturmasi saglaniyor. bu ornek ogrenme sirasinda isler normal yolundan cikarsa nasil kolayca cok farkli yerlere gidebilcegini gostermis. bu acidan korkutucu. keza 20yil, 50yil belki 100yil sonra zamani cok onemli degil genel amacli yapay zeka insan seviyesine ulastiginda orada durmayacak. tekillik yasanacak. yani bizim onlari tasarladigimizdan cok daha hizli ve basarili sekilde kendilerini tasarlayabilcekler, bunu bizden daha iyi yapacaklari icin cok daha hizli gelisecekler. bizim hayal dahi edemiyecegimiz zeka boyutlarina ilerliyecekler. bu gelisim sirasinda isler biraz rayindan cikarsa felaket sonuclari olabilir.

TÜM YORUMLARI OKU (52)