Araştırma: Uçakta Kovid-19 Bulaşma Riski Çok Düşük

ABD Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğü araştırmada, yolcu uçaklarında koronavirüs bulaşma riskinin oldukça düşük olduğu kaydedildi. Sağlıklı bir kişinin Kovid-19'a yakalanması için enfekte olan bir kişiyle 54 saat aynı uçakta kalması gerektiği belirtildi.

VOA'nın aktardığına göre ABD Savunma Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmada, uçak yolculuklarında koronavirüsün bulaşma riskinin son derece düşük olduğu tespit edildi. 

Araştırma sonuçlarının altı aydan uzun bir süre ve 300 ayrı uçuşta 38 saatten fazla uçuş ve 45 saat de yerde geçen zamanda yapılan testler sonucu ortaya çıktığı belirtildi.

Araştırmaya göre, bir uçaktaki koltukların tamamı dolu olsa dahi maske takan bir kişinin aldığı nefeste virus içeren parçacık bulunma oranı, ortalama yüzde 0,003. Bu sonuç, uçakta sadece bir koronavirüs taşıyıcısının olması ve yolcuların kabin içinde koltuklarından kalkmaması halinde geçerli oluyor.

Her testin, binlerce öksürük olması halinde çevreye yayılacak, 180 milyon parçacık kullanılarak yapıldığı ifade edildi. Araştırmada, Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Dairesi, Boeing ve diğer bazı kurumlar yer aldı.

Parçacıkların yüzde 99'u filtreleniyor

United Havayolları’na ait Boeing 777 ve 767 tipi uçaklarda yapılan denemelerde, maske takmanın, yan koltukta oturan yolcu öksürse bile bulaşma riskini asgari seviyeye düşürdüğü görüldü. 

Uçaklardaki havalandırma ve filtreleme sistemleri sayesinde altı saat içinde kabindeki havadaki parçacıkların yüzde 99,99’unun filtrelendiği tespit edildi.

"Uçak dolu olsa dâhi virüs kapmanız neredeyse imkansız"

Buna göre sağlıklı bir kişinin, aynı uçakta bulunduğu hasta bir kişiden virüsü kapabilmesi için 54 saat aynı uçak içinde uçmaları gerektiği sonucu ortaya çıktı. 

Denemelerin ardından bir açıklama yapan United Havayolları yöneticisi Toby Enqvist “Bu sonuçlar bir United uçağında, uçak tamamen dolu dahi olsa koronavirüs kapmanızın neredeyse imkansız olduğunu gösteriyor” dedi.

VOA ve Gazete Duvar

Popüler İçerikler

8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!
Fatih Altaylı'dan 'Restoran Boykotu' Tavsiyesi! 'Gerekli Bir Silahtır, Kullanıp Atılacak Bir Şey Değil'
Küflü Çikolata İddiasına Cevabı Tepki Çekmişti! Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu İstifa Etti
YORUMLAR

... " dedi kapitalizmin başkenti olan ABD. Hadi şimdi gidip uçaklara binelim ve havayolu firmalarını zengin edelim. Biz ölsek de birilerinin para kazanması şart.

17.10.2020

peki sabiha gökçen havaalanı pegasus personelleri arasında neden her gün 10 15 kişi eve gönderiliyor? bunların hepsi ailesinden yada kendi çevresinden mi kapıyor virüsü? hava alanları şuan virüsün yuvası valla heryere buralardan dağılıyor? bok var uçun...

17.10.2020

Yanlış anlaşılma olmasın havayolu şirketleri zarar ettiğinden değil tamamen bilimsel halk yararına bir araştırma :)

TÜM YORUMLARI OKU (5)