Araştırma: Türkiye'de İçinde Nakit Bulunan Kayıp Cüzdanın Sahibine Ulaşma Olasılığı Yüzde 40

Araştırmacılar 40 ülkede 355 şehirde bir deney gerçekleştirdi. Deneyin sonucunda, cüzdandaki nakit miktarı arttıkça, sahibine ulaşma şansının da arttığı ortaya çıktı. Öte yandan Türkiye'de içinde nakit bulunan cüzdanların yüzde 40'ından fazlası sahiplerine ulaştırıldı. 

600 bin dolara mal olan deneyde, içinde farklı miktarlarda nakit bulunan 17 bin cüzdan kullanıldı.

Euronews'ten Tuba Altunkaya'nın haberine göre, cüzdanlara alışveriş listesi, anahtar ve elektronik posta adresleri ve hayali isimlerin yazılı olduğu kartvizitler konuldu. Bazılarına nakit yerleştirilirken, bazıları ise boş bırakıldı. Araştırma ekibinden asistanlar bu cüzdanları yolda bulmuş gibi yaparak, müze, otel gibi binaların resepsiyonlarına ya da bina çalışanlarına teslim etti. Daha sonra kaç kişinin cüzdanları sahibine ulaştırmaya çalıştığı, hangi cüzdanların geri döndüğü kayıt altına alındı.

Araştırmanın raporunu hazırlayan, Michigan Üniversitesi'nden Alain Cohn, sonuçların, 'kendini hırsız olarak görme' yakıştırmasından doğan rahatsızlığın maddi çıkarlara göre ağır bastığının göstergesi olduğunu yazdı.

Ülkeler arasında 'dürüstlük' seviyeleri fark gösterse de hepsi için geçerli ortak bulgu, içinde para olan cüzdanın sahibine dönme ihtimalinin boş cüzdana göre daha fazla olduğu.

Küresel ortalamaya bakıldığında kayıp bir cüzdanı bildirme oranı yüzde 40 iken, içinde nakit olması bu oranı yüzde 51'e çıkartıyor.

Küresel ortalamaya bakıldığında kayıp bir cüzdanı bildirme oranı yüzde 40 iken, içinde nakit olması bu oranı yüzde 51'e çıkartıyor.

freetouroslo.com

Türkiye'de içi boş kayıp cüzdanlardan yüzde 20'si geri dönerken, nakit bulundurulan cüzdanların yüzde 40'tan fazlası sahibine (araştırmacılara) ulaştı.

Dürüstlük seviyesinde İsviçre ve Norveç liste başı olurken, Peru, Fas ve Çin en alt sıralarda yer aldı. 

sviçre ve Norveç'te, içinde para olan cüzdanları teslim alan personelin yüzde 70'ten fazlası kayıp cüzdanın sahibini bulmak için çaba gösterirken, Çin'de bu oran yüzde 20'lere kadar indi.

Uzmanlar ayrıca, alanında öncü 279 ekonomiste kayıp cüzdanların sahibine dönme ihtimali ile ilgili düşüncelerini sordu. Ekonomistlerden yalnıza yüzde 29'u doğru tahminde bulunabildi. Bu kıyaslamayla da genel davranışlar konusunda uzmanların bile ön yargılı olduğu kanısına varıldı.

Popüler İçerikler

İpler Yine Gerildi: Farah Zeynep Abdullah, Ödülünü Yılmaz Güney'e Adayan Nur Sürer'e Tepki Gösterdi
Pendik'te Yürek Yakan Olay: Down Sendromlu Genç Kız, 40 Günlük Bebeği 6. Kattan Attı!
Mustafa Destici'den 750 TL'lik Kredi Kartı Vergisine Destek: "Vermezsen Sonun Suriye Gibi Olur"
YORUMLAR
23.06.2019

çok güzel bir deney olmuş.yine isviçre medeniyet konusunda başı çekiyor.bu haberleri gördükçe dedeme çok kızıyorum zamanında isviçreden niye dönmüş bu adam 😫

21.07.2019

Bankaları yıllardır türlü türlü hortumcunun, diktatörün, kaçakçının paralarıyla dolup taşan bir ülkenin insanı ne yapsın kıçı kırık cüzdanı, hamuduyla götürmek varkene.

21.07.2019

Daha önce içi dolu iki cüzdanı sahibine ulaştırdım. Birinde gördüğüm gibi peşinden koşup verdim, öbüründe evini bulup kapısına kadar gittim. İkisinde de bana bir güzel tebessümü çok gördüler. Sanki cüzdanın bulunmasından hoşnut değil gibiydiler. Bir daha bulursam tamamını harcamayı düşünüyorum.

23.06.2019

Benim şu tommy cüzdanı bir yollayıverin arkadaşlar içinde fazla bi para yoktu da cüzdan kıymetliydi.

TÜM YORUMLARI OKU (12)