Araştırma: Sosyal Medyada 'Beğeni' Kovalayanlar ile Laboratuvar Farelerinin Davranışı Benzer

Sosyal medya platformlarında 'beğeni' almak için çabalayanların davranış biçimlerinin, yemek peşinde koşan laboratuvar farelerine benzediği tespit edildi.

New York, Amsterdam, Boston ve Zürih üniversiteleri ile İsveç Karolinska Enstitüsü'nden bilim insanları, 2020 yılında 4 bin sosyal medya kullanıcısının davranışlarını inceledi. 

Euronews'te yer alan habere göre araştırmacılar, bir milyondan fazla iletiyi gözlemleyerek, kullanıcılarının aldıkları 'beğeni' sayısı ile yeni ileti paylaşma sıklığını karşılaştırdı. Buna göre, olumlu geri bildirim alanların daha çok paylaşımda bulunduğu, daha az beğeni alanların ise paylaşım sayısında düşüş tespit edildi.

Araştırma kapsamında bazı deneklerden Instagram benzeri bir platformda paylaşım yapmaları da istendi. Bu deneye katılanlar da sosyal medyada tespit edilen davranış biçiminin benzerini sergiledi. Paylaşımları daha fazla beğeni alan denekler, çok daha sık ileti yayınladı. Gönderilerine daha az olumlu bildirim alanlar ise yeni paylaşım sayısını azalttı.

"Farelerin eylemleriyle paralel"

Araştırmacılar, sosyal medya kullanıcılarının bu davranışlarının, eylemlerin ödüllerle güdülenebileceği tezini doğrular nitelikte olduğunu belirtiyor. 

Bilim insanları, söz konusu davranış biçimi ile çıkışında yiyecek bulunan bir labirentten daha çabuk kurtulmayı başaran farelerin eylemi arasında paralellik olduğuna işaret ediyor.

New York ve Amsterdam üniversitesinde görev yapan ve araştırma ekibinde yer alan David Amodio, 'Elde edilen sonuç, sosyal medya katılımının ödüllü öğrenmenin türler arası temel ilkeleri takip ettiğini ortaya koyuyor' dedi.

Araştırmanın sosyal medya bağımlılığına karşı mücadelede önemli bulgular sunduğu vurgulandı.

Bunlar da ilginizi çekebilir 👇

Nagehan Alçı'dan Yüz Yüze Eğitim İsyanı: 'Artık Yeter! Burası Afrika Ülkesi mi?'
Canlı Dersin Bittiğini Sanıp Mastürbasyon Yapan Öğretmene Ceza Verilmeyecek
Emekli Polisin Aracıyla Ezdiği Yavru Köpeği Esnaf Kurtardı: 'Vicdanım Bırakmaya Elvermedi'

Popüler İçerikler

Hamas'tan Erdoğan'ın 'Kuvayımilliye' Çıkışına Yanıt: 'Gurur Duyduk'
ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"
Aslan Videosuna Rakip Çıktı: İstanbul'da “Allah-u Ekber” Diyen Karga
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
27.02.2021

Heh her zaman dediğim şey bilimsel kanıt kazanmış. İlgi açları. Başkası ne diyecek, beğenecek mi diye içleri gidiyor. Kendine güvensiz tipitipler. Gerçi buradakiler de öyle. Kaç kişi beğenmiş diye baktıklarına eminim. Bak bana, üstüme kussalar da düşüncemi yazıyorum.

27.02.2021

Boşuna sosyal medya faresi denmiyor :D

27.02.2021

kendimizi cok zeki, bilinc sahibi, doganin ustunde varliklar olarak gorsekde su bir gercekki pek cok noktada davranislarimiz ortalama bir memeli hayvandan farkli degil. cogu kararimizi dogustan gelen yada sonradan cevreden ogrenilen davranis kaliplari cercevesinde aliyoruz.

TÜM YORUMLARI OKU (8)