Araştırma: Sokağa Çıkma Yasağı Döneminde Yaşanan Hareketlilik, Yasaklar Öncesinden Fazla

Google ve Apple verilerine göre, Türkiye'de sokağa çıkma yasağı öncesi ve sonrasında büyük bir toplumsal hareketlilik yaşanıyor. Üstelik bu hareketlilik sokağa çıkma yasaklarının henüz uygulanmaya konulmadığı dönemden bile fazla. 

Prof. Fatih Tank’ın paylaştığı 25 Şubat 2020 ile 16 Mayıs 2020 arasını kapsayan verilerde gruplandırılmış bazı hareketlilik verileri yer alıyor. Buna göre, aralıklı sokağa çıkma yasakları sonrasında, yasaklar öncesinden daha büyük bir hareketlilik göze çarpıyor.

Bu verileri yorumlayan Prof. Tank, “Marketlerdeki hareketlilik her kısıtlama öncesi ve sonrasında çok yükseliyor. Sokağa çıkma kısıtlaması yokken bile bu kadar hareketlilik göze çarpmıyor” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Prof. Tank'ın paylaşımını alıntılayarak 'Ankara Üniversitesi'nde pandemi modelleri üzerine çalıştığımız istatistik profesörü Fatih Tank'ın hazırladığı  grafik ilginç. Aralıklı sokağa çıkma yasağı sonrası serbest günlerde Mart başından bile daha hareketli oluyoruz. Mart sonu Nisan başında daha az hareketliymişiz' değerlendirmesinde bulundu.

Tank’ın bir diğer paylaşımı ise ise Apple’ın İstanbul’daki araç ve yaya trafiğine dair verileri içeriyor. Apple’ın verilerinde de mart ayında salgın ile birlikte büyük bir düşüş yaşayan araç ve yaya hareketliliği, aralıklı sokağa çıkma yasaklarının ardından ciddi bir yükselişe geçiyor.

Apple verilerini de yorumlayan Tank, 'Hem yaya olarak, hem araçla her sokağa çıkma kısıtlamasında bir öncekine göre daha fazla hareket gözleniyor” dedi.

Popüler İçerikler

Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
Aziz Yıldırım'ın Kızı Yaz'la İlgili Ahlak Dışı Paylaşım Yapan Kullanıcıya Tepkiler Büyüyor
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
28.05.2020

Sokağa çıkacaksınız dense bu sefer de kimse dışarı çıkmaz😂

Cidden böyle bir araştırma yapılmış mı yani?!. Hareketliliğin baharla, havaların ısınmasıyla birlikte artması enteresan bir şey mi? Bir araştırma yapmak istiyorsan aynı Şubat, Mart, Nisan 2018/2019/2020 şeklinde yaparsın, o zaman "bir ihtimal" bir sonuca varabilirsin.

28.05.2020

bu verilerde ben bi problem görmüyorum. şöyle ki; mesela konut hareketliliği normale göre artmış ok. park hareketliliği normale göre epey alt seviyede. ben bu arada pik noktalarını baz alıyorum ve gugıl (link dediği için bu şekil yazdım) verisine göre konuşuyorum. gelelim market ve eczaneye. pik noktalarına bakarsanız aslında yoğunluk artmamış. sadece trafik artmış ve bu gayet normal. yasak varken eksilere inen rakamlar yasak bitince normal seviyeye çıkıyo. yasakta en dip noktaya indiği için de normale dönüşünde anlık aşırı yükseliş olarak görünüyor. ama en tepe noktasına bakarsanız normal zaman gibi. bir tek mayısın sonunda daha yukarıda kalmış. bunun da sebebi bayram bence. dolayısıyla öyle çok acayip bi durum yok. adımlarınızı kaydeden herhangi bi uygulamayı açın aynı değerleri orada da görürsünüz.

28.05.2020

+ mesela diyelim ki şubatta günlük ortalama 11 bin adım atmışım. yasak varken günde 1000 adım atsam. yasak yokken 13.000 adım atsam. oooo çok kudurdun deli gibi gezmişsin mi dersiniz? yoo normal dolandım derim. ha normalden biraz fazla olabilir çünkü yasakta yapılamayan işleri de aynı anda yapıyorum, birikiyor yani. bu yüzden hareketlilik çok değil. yasakta çok az (yok denecek kadar), yasak bitince de normalden çok az fazla. benim yorumum bu şekilde.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ