Arap, Japon, Rus ve Belçikalı Gibi Davranarak Türkiye'deki Emlakçıları Aradık!

Geçtiğimiz günlerde Almanya çıkışlı medya kuruluşu Der Spiegel ve Bayerischer Rundfunk gazetecileri, Hanna ve İsmail isimli neredeyse aynı yeteneklere ve kariyerlere sahip olan iki farklı karakter yaratarak 20 binden fazla ev sahibi ile görüştü. Sonuçlar ise çarpıcıydı: Yabancı kökenli isimlere sahip olan insanlar Almanya'da ev bulmakta çok daha büyük sıkıntılar çekiyor.

Bizler de Onedio editörleri olarak gün geçtikçe göçmen sayısı artan ülkemizde Rusya, Lübnan, Japonya ve Belçika kökenli yabancılar olarak farklı emlakçılara ulaştık. Neler yaşandığını okumak için buyurun... 👇

Geçtiğimiz günlerde Almanya çıkışlı medya kuruluşları Der Spiegel ve Bayerischer Rundfunk'taki gazetecilerin yabancılar ve Almanya'da ev kiraları üzerine bir araştırma gündeme geldi.

Gazeteciler, Hanna Berg ve Ismail Hamed isimli iki farklı karakter yarattılar. Ancak karakterlerin ikisi de 27 yaşında, akıcı bir şekilde Almanca konuşuyorlar ve reklamcılık sektöründe çalışıyorlardı.

Gazeteciler, bu iki farklı karakter için sadece farklı ev sahiplerine ulaşarak toplamda 20 binden fazla kişi ile görüştüler. Ve sonuçlar çarpıcıydı: Yabancı isme sahip olan İsmail, emlak sektöründe çok daha az dönüt aldı.

Araştırmanın tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bizler de Onedio editörleri olarak ülkemizde her geçen gün sayısı artmakta olan göçmenlerin ev kiralama konusunda neler yaşadığını merak ettik ve bir deney yaptık; Lübnan, Rusya, Japonya ve Belçika ülkelerinden gelen yabancılar olarak emlakçılarla konuştuk!

Neler yaşandığını okumak için buyurun...

İlk karakterimiz, Japonya'nın Osaka kentinden gelen 30'lu yaşlarında yalnız ve çat pat Türkçe konuşabilen bir eğitim görevlisi. İzmir ve Aydın illerimizdeki üniversitelerde görevli olarak çalışacağını belirten karakterimizle 5 farklı emlakçı ile konuştuk.

Japon olarak ulaştığımız ilk evimiz sahibinden.com üzerinden bulduğumuz Aydın, Efeler bölgesinde 11 bin liralık 3+1 apartman dairesi ilanıydı. Ulaştığımız emlakçı, öncelikle 'Türkiye'ye hoş geldiniz' diyerek bize yeni işimiz için bol bol hayırlı olsunlarını iletti. :)

Bunun dışında tüm bilgilerin sitede yer aldığı gibi olduğunu, bir kira depozito ve hizmet bedeli olmak üzere toplam 33 bin TL ödeyeceğimizi, bir senelik kira sözleşmemiz olduğunu söyledi. Kendisi çok çok iyi niyetliydi, bir senelik sözleşme sonucu anlaştığımız halde kolaylıkla sözleşmemizi uzatabileceğini de belirtti.

İkinci evimiz Aydın, Kuşadası'nda 12 bin liralık eşyalı 1+1 bir daireydi, üçüncüsü ise yine aynı bölgede eşyalı, 17 bin TL kirası olan 3+1 daire oldu.

İkinci evimizde de benzer şekilde sıkıntı yaşamadık ancak üçüncü emlakçı bizi biraz zorladı! Türkçemiz biraz sıkıntılı olduğu için bazı noktalarda daha agresif çıkışlar yaptı, iki depozito da ek olmak üzere bir yıllık kirayı peşin istedi, ısıtma için yıllık kömür bedeli ödeyeceğimizi söyledi ancak ne kadar ödememiz gerektiğini tam olarak aktaramadı. Gerçekten yabancı olsak anlayabilir miydik bilemiyoruz :)

Son olarak İzmir'in Karşıyaka bölgesinde iki farklı emlak dükkanı ile görüştük. Bu sefer ilk evimiz eşyalı olmadığı için bize aradığımız ilanın yan dairesine yönlendirdiler, ev kirası için ise 2.500 TL'lik bir artış oldu.

Gerçekten yardımcı olmaya çalıştığını fark ettiğimiz, ilan sayfasındaki bilgileri aynı şekilde aktaran ve bineceğimiz minibüse kadar anlatan dördüncü emlakçıya teşekkür ediyoruz!

Ege Üniversitesi'nde görev yapacağımızı söylediğimiz zaman ise bu bölgeden rahatlıkla gidebileceğimizi ilettiler, burada kararı İzmirlilere bırakıyoruz.

Yine Karşıyaka'da bulunan 18 bin TL kiralık son evimizde ise depozitosu, işlem ücreti derken ilk etapta ödememiz gereken miktar 72 bin TL'ye kadar çıktı.

Burada yaşadığımız bir diğer sıkıntı ise üniversite eğitim görevlisi olacağımızı söylediğimiz halde bir memur kefil şartı aranması oldu. Ayrıca 'Dolarla ödeme yapabilir miyim?' sorusu ilk önce gayet güzel karşılansa da ardından banka hesaplarında sıkıntı olabileceğini söyleyerek 'Sonra konuşuruz, siz gelin de ev hala duruyor olursa bir yüz yüze konuşalım'a evrildi olay.

Özetlemek gerekirse, Aydın ve İzmir'e taşınmak isteyen eğitim görevlisi bir Japon kadın olarak ufak tefek dil problemleri dışında hiçbir sıkıntı yaşamadığımızı söyleyebiliriz.

İkinci karakterimiz, Belçika’nın Brüksel şehrinden gelen 25 yaşındaki ve hiç Türkçe bilmeyen bir kadın. Kendisi birkaç gün içinde Türkiye’ye gelecek ve 1 seneliğine ev kiralayacak.

Öncelikle kendisinin, aradığı çoğu emlakçıya ulaşamadığını belirterek başlamamız lazım.

Bazılarına ulaşsa da ‘Hello’ sesi duyulunca yüzüne kapatıldı, hatta küfür bile edildi. Neyse ki kendisi Türkçe bilmiyor… 🙃

İstanbul, Avcılar’da 13 bin 500 TL’lik 2+1 evi kaptı bile kendisi. Hatta çat pat da olsa ‘thirteen bin beş yüz’ de dense çok da rahat bir şekilde evini buldu.

Ankara, Çankaya’da 13 bin TL’lik 1+1 ev için kendisinin görüştüğü emlakçı ,son derece ilgili ve akıcı bir İngilizceyle konuştu kendisiyle. Hatta misafirperverliğinden olsa gerek sohbet bile etti, ki bu aslında gerçekten son derece nazik bir hareketti.

Mudanya’ya da uğramadan olmaz dedi, Bursa, Mudanya’dan 8 bin 500 TL’ye evini tuttu bile. Ancak şunu eklememiz lazım; Kendisine şimdiye dek ‘Nereli?’ olduğunu, görüştüğü 7 kişi arasından yalnızca ikisi, ne iş yaptığını ise kimse sormadı.

Yani bizlere fersah fersah sorulan ‘Ne iş yapıyorsun?’, ‘Kazancın ne?’, ‘Ne kadar süre oturacaksın?’, ‘Memur kefilin var mı?’ gibi sorunların hiçbiriyle muhattap olmadı, pek sorgulanmadı. Tabii bu emlakçının görevi midir, elbette ki hayır.

Sıra geldi üçüncü kişimize... 2 yıldır Türkiye'ye gidip gelen, gönlünü bir Türk'e kaptıran Elena olarak Ankara ve Antalya'da ev kiralarının nabzını tuttuk.

İlk olarak Ankara Mamak'ta bir evi aradık. Zaten ilk başlarda duyduğu kırık Türkçe ile neye uğradığını şaşırdı emlakçı beyefendi...

'Ankara oldukça büyük bir şehir. Mamak'ı biliyor musunuz? Şu an nerede kalıyorsunuz, işiniz nerede, nasıl gidip geleceksiniz?' gibi sorularla karşılaştık. Hepsine bir şekilde cevap verince 'Tamam, gelin görüşelim'e döndü iş. Evleneceğimi, erkek arkadaşımın Türk olduğunu fakat benim vatandaşlığımın olmadığını ilettim, sorun olmayacağı cevabıyla karşılaştım. 6 bin TL'lik site içindeki bir evdi. Depozito, komisyon vb. şeyleri yüz yüze oturup konuşmak istedi.

Eee şimdi Rus olunca Antalya'da ikamet etmek biliyorsunuz ki Allah'ın emri! Kemer'in Beldibi mahallesinde bir evi aradık. 23 bin TL kira bedeli isteniyordu.

Fakat emlakçı hanımefendi evin tutulduğunu, siteden kaldırmayı unuttuklarını belirtti. 'Ama bana acilen ev lazım' deyince aynı siteden bu kez 2+1 ev önerisinde bulundu. Aramızda kalsın ama Rus olarak aradığımız ve bilgi istediğimiz emlakçı hanımefendi de Rus'tu. 😄

Yabancı olmamızı sorun etmedi, 400 TL aidatı bulunan sitenin havuzundan otoparkına bütün hizmetlerini saydı. Ama gel gelelim ki 1 yıllık kira bedelinin eve girmeden peşin ödenmesini istediler. Aydan aya ödeme kabul etmiyorlar. Aylık kira ise 15 bin TL. Erkek arkadaş ve 1 tane de küçük çocuk olduğundan bahsettik, komşuların olumlu karşılayacağını söylediler.

Ankara'ya gelmişken bi' de Keçiören'e uğramazsak olmaz dedik ve bu sefer Keçiören'den bir ev için aradık. Evin bedeli aylık 20 bin TL.

Tesadüfen hanımefendi ev sahibi çıktı. Kiranın iki katı bedelinde depozito istediklerini belirttiler. Döviz olarak ödeyip ödeyemeyeceğimizi sorduk, kabul ettiler. Konuşmamızdaki farklılığı anladılar fakat bir şey demediler, biz belirtince 'Bizim için hiçbir sorun yok, biz insanlığa bakıyoruz sadece' dediler. Çocuk durumunu ve medeni halimizi sordular, birkaç ay içinde evleneceğimi, erkek arkadaşımın Türk olduğunu belirttim. 'Sadece evi temiz kullanmanızı istiyoruz, sonuçta çoluk çocuk olacak ufak tefek sorunlar yaşanacak. Kalıcı hasar vermediğiniz sürece kendi eviniz gibi kullanın' dediler.

Sıra geldi Çankaya'ya... Burada baya garip bir durumla karşılaştık aslında...

İlanda 20 bin TL olan ev için aradık. Fakat memur şartı olduğu için o evi veremeyeceklerini belirttiler. Bizler de 'Peki bu şartı aramayan bir ev var mı elinizde?' diye sorduk başka bir mahalleden ev önerdiler. Konuşurken yabancı olduğumuzu anladı ve sordu. Bu sırada hanımefendi yanındaki diğer çalışma arkadaşlarına 'Yabancı bu herhalde, gelsenize bir bakın konuşmasına. Rus'muş' diyerek güldü ve büyük ihtimalle sesimizi dinletti. 😂

17 bin TL'lik ev olduğunu fakat pazarlık payı olduğunu söylediler. Ama eve girerken toplam 51 bin liralık toplu bir ödeme yapmamız gerektiğini belirttiler... Dolar kabul ediyorlar, hatta aramızda kalsın, döviz lafını duyunca biraz heyecanlandılar. Konu dönüp dolaşıp dolara geldi desek yalan söylemeyiz!

Son olarak Beyrut'tan yeni gelen, eşi Türkiye'de çalışan Arzu için ise işler biraz daha kolaydı diyebiliriz.

Önce Eskişehir'den bir ev aradık. 20 bin 500 TL tutarındaki 5+1 dubleks ev için görüşme yaptık.

Emlakçı bu sefer erkekti. İlk açışta 'Beyrut’tan yeni geldim fakat eşim bir süredir Türkiye’de çalışıyor.' diye belirttik. Şansa bakın ki bu evi de tutmuşlar yine farklı bir ev önerildi.

Hayali eşimizin ne iş yaptığını sordu beyefendi. Özel bir kurumda öğretmenlik yaptığını söyledik. Hangi ev için aradığımı sordu, adres verirken şaşırdığımız için “Kirasını söylesenize” diye biraz çıkışıp oflayıp pufladı... 

Arap olduğumuzu ve 4 çocuğumuzun olduğunu belirttim, evi temiz kullanmamızı söyledi. 2 kira bedeli depozito, bir komisyon ve önden bir kira bedeli istedi. Euro kabul etti. Fakat genel haliyle biraz gergin konuştu. Şartları karşılıklı oturup görüşebileceğimizi söyledi.

Konum bu sefer Sakarya'nın güzel bir semti... Ev yine 20 bin TL bandında.

Artık bu kadar tesadüf olmayacağını düşünüyoruz çünkü bu ev bizim aramamızdan kısa bir süre önce tutulmuş!

Yine Beyrut’tan geldiğimizi söyledik. Kadın biraz durup yanındaki yetkili kişiye sordu. Sorun olmayacağı cevabını aldık... Başka bir ev sorduk, farklı bir ev önerdi fakat zaten aradığım ev 20 bin TL iken yeni önereceği evi “Fakat biraz pahalı, 17-18 bin TL bandında. Karşılayabilecek misiniz?” diyerek tanıttı. 

Çalışıp çalışmadığımı sordu. Hayır cevabını alınca peki evde çalışan biri kalacak mı diye sordu. 

Evleneceğimizi ve erkek arkadaşımızın çalıştığını söyleyince memur olup olmadığını sordu. Özel okulda çalışan bir öğretmen olduğunu söyledik, biraz sessizlik oldu. Döviz kabul edip etmediklerini sorduk, dolar kabul ediyoruz fakat sadece girişte aldığımız ücreti döviz olarak kabul ederiz dedi. Fazla detay istemedi. Sadece hızlı karar vermemizi ve maaş bordrosunu istedi. Vatandaşlık konusunu ise 'Çok önemli değil ya.' diyerek geçiştirdi.

Ve bu şekilde ufak deneyimizin sonuna geldik! Tabii ki sadece kendi yaşadıklarımızı paylaştığımız bu içeriği baz alarak ülkemizdeki tüm emlakçıları da, yabancıların deneyimlerini de genellemek doğru olmaz.

Ancak fırsatçılarla karşılaşacağımızı düşündüğümüz ön yargıların aksine, dört yabancı uyruklu kadın karakter olarak bize yardım etmek isteyen daha fazla insana denk geldiğimizi gördük. 

İnsanlarımızın önündeki en önemli sorun ise şimdilik dil bariyeri gibi duruyor.

Siz nasıl buldunuz bu çalışmayı? Buyurun yorumlara!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Rusya - Ukrayna Savaşını Bilen Ünlü Kahin Baba Vanga'nın 2023 Yılı İçin Tahmin Ettiği Kehanet Gündem Oldu!
Listede İstanbul da Var! En Çok Dolar Milyarderinin Yaşadığı Dünya Kentleri Açıklandı
Ev Sahipleri ve Kiracılarıyla Davalarını Paylaşarak Emlak Sektörünün Kaosa Döndüğünü Gösteren Kişiler

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
08.06.2023

Tam olarak neyi araştırdınız ve nasıl bir sonuca ulaştınız tam anlayamadım. Adam mal satıyor, tabiki kibar olacak. Yağlı müşteri gelmiş, 5 binlik evi 15bine kitlemiş; daha ne istesin.. "Yardımcı olmuşmuş".. Lan adamın işi bu. Ya napacaktı, yatırıp s2cek miydi? Aynı evleri bir de öğrenci ya da memur olarak arasana... Vaktinize yazık, vaktinize..

Aslında tam olarak onu anlatmış. Almanlar kendi ülkelerinde fazla para alacak olsa bile yabancıya kolay kolay ev vermezken, Türkiye'de yabancı olanların nasıl kolay ev bulabildiklerini kanıtlamış. Bize gelince ebemizin nikahına kadar sorma hadsizliğini gösterenler yabancıya nasıl sorgusuz sualsiz ev veriyor onu göstermiş.

08.06.2023

Türk olarak arasaydınız daha zor şeylerle karşılaşırdınız…. Bu arada baĞzı emlakçılar çok namussuz şerefsizsiniz özellikle yalnız bi kadın veya kız öğrenciyse arayan siz ne demek istediğimi çok iyi biliyonuz yuuvşaklar….👀👀

08.06.2023

Alman ev sahiplerin evlerini yabancılara kiraya vermemelerinin en büyük sebebi; Yabacıların çoğunun evleri temiz tutmaması, kirayı ödeme konusunda sıkıntı yaratmaları, ev içi gürültü ve şiddetin yaşanması, komşularla sorunlar yaşanması gibi faktörler yüzündendir....

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ