Bildiğiniz üzere Dubai'nin değişimi çok kısa sürede oldu. Bu hızlı değişimi sürecin tanıklarından dinleyelim;
Bildiğiniz üzere Dubai'nin değişimi çok kısa sürede oldu. Bu hızlı değişimi sürecin tanıklarından dinleyelim;
Dubai, Aralık 1971’de Birleşik Arap Emirlikleri’ni kurmak için komşu emirliklere katıldı. O zamanlar, şehrin ulaşacağı gelişmeyi kimse beklemiyordu.
Ona göre Dubai’nin yükselişi burayı yüzyıllardır bir yurt olarak gören Bedevi kabilelerinin ticari zihniyetiyle bağlantılı ve onların yelkenlileri hala şehrin etrafındaki sularda akıyor.
“Lastiklerin, yedek parçaların, plastik ürünlerin, gıda maddelerinin ve diğerlerinin (Dubai Körfezi’nde) boşaltılan kargoları hatırlıyorum. Burası Dubai’nin kalbi, tüccarların yeri ve ticaret yapma noktasıdır.Ufukta çok yüksek duran, küçük körfezden arabayla sadece 15 dakikalık bir mesafede modern şehrin temellerinin atılmasına yardımcı olan şey, bu yelkenli tekneler ve taşıdıkları mallardı.”
Shukla, cebinde bir dolardan daha azıyla 1965’te Mumbai’ den Dubai’ye gelmiş. Sonraki 50 yılda ise burada yaşanan değişimi belgelemeye devam etmiş.
“Fotoğraf makinem ve 50 filmle beraber geldim. İlk geldiğimde burada hiçbir şey yoktu. Asfalt yollar yoktu, sadece çöldü. Kaldığım yerde su ve elektrik yoktu. Son derece basit bir hayattı ve bu hayatı belgelemeye başladım.”
2008’de tamamlanmasından bu yana dünyanın en yüksek binası olan 828 metre yüksekliğe ulaşan Burj Khalifa, yirmi birinci yüzyılın başından beri inşaatına başlanan ufuktaki en ünlü yapı sayılmaktadır. Şu an New York ve Singapur’daki kuleler, hırs ve büyüklük bakımından rekabet ediyor.
91,47 metreye ulaşan yelkenli geminin aslında yeni bir dünya rekoru olduğunu doğrulayan Hickson, şöyle açıklıyor:
“BAE’nin %60’ı Dubai’nin olmak üzere yaklaşık 423 kaydı var ve bu devasa bir rakam.”
Sonda, Salem Al-Marri’nin BAE Astronot programına başkanlık ettiği Muhammed bin Rashid Uzay Merkezi’nde tasarlandı ve geliştirildi.
Al Marri, astronot programı ve Umut Sondası’nın devam eden bir hikâyenin parçası olduğunu açıkladı ve ekledi;
“Atalarımız doğuştan kaşiflerdir. Birçok yıldızın Arapça isimleri vardır ve Müslüman kaşifler her zaman gökyüzüne ve yıldızlara bakmışlardır. Şu anda uzay teknolojilerini geliştirmek için kullandığımız bilimin temel taşını atmışlardır.”
Siz Dubai'nin çok kısa sürede yaşadığı bu değişimle ilgili ne düşünüyorsunuz. Yorumlarda buluşalım.
Gelişim, küresel güç vb. tabirler çok anlamlı gelmedi bana. Yabancı mimarlara, mühendislere yabancı teknolojileri kullandırarak bina yaptırmak bir gelişmişlik değil gibi sanki. Düzgün fabrikalar, ar-ge ofisleri vb. olmazsa yani tasarım, üretim olmazsa o binaların hiçbirinin bir anlamı yok. 2021'de hala çokluk, büyüklük, bina vb. övmeyelim; Üretim, verimlilik, sanat vb. övelim.
Bu adamların kendilerine ait üretimi olan hiçbir ürünü yoktur. Arabalar lüks ama Avrupa ve Amerikan arabaları, binalar yüksek ama bir Arap yoktur içinde çalışan. Tamir bile ettirmezler hiçbir şeyi, at yenisini al. Bunların bir tek petrolü vardır bu sayede paraları. Her işi başkasına yaptırırlar. O yüzden övmeye gerek yok. Arada bir vizyon sahibi çıkmış da gösteriş için de olsa bir şeyler yaptırtmış işte.
Gercekten basarili bir gelisim 🌇