Aralıksız Çalışan Mucizevi Makine Vücudumuzda 24 Saat Boyunca Neler Gerçekleştiğini Biliyor musunuz?

Vücudumuzun eşsiz bir makine olduğunu tekrar eder dururuz fakat içinde yaşadığımız bu mucizevi makinenin bir günün 24 saati boyunca ne şekilde çalıştığını bilmeyiz. Vücudumuzu daha iyi tanımak için bilmemiz gereken bazı şeyler var.

Saatlerin detaylarına girmeden önce vücudumuzdaki saati, biyolojik saati tanıyalım.

2017'de araştırmacıların Nobel Tıp Ödülü’nü kazanmasını sağlayan bu biyolojik saat çalışmasına göre 'sirkadiyen ritim” diye de bilinen vücudun biyolojik saati, uyumamızın, uyanmamızın ve hatta davranışlarımızın bile belirleyicisi bir zaman sistemi. Birden çok etken biyolojik saati yönlendirdiği için bazıları gündüz bazıları ise gece yarısı kendini daha 'dinç' hissediyor.

Peki konumuza dönersek, 24 saat içerisinde vücudumuzda neler oluyor?

01.00: Günün, daha doğrusu gecenin ilk saati vücudun uyku için hazırlandığı saattir. Biz her ne kadar aksi için çabalasak da verimimiz düşük olacaktır.

  • 02.00: Refleksler, görme ve algılama konusunda dikkatin en düşük olduğu saattir. Belki de trafik kazalarının en çok bu saatte görüldüğünü bu gerçekle bağdaştırabiliriz.

  • 03.00: Melatonin hormonunun en yoğun salgılandığı saattir, dolayısıyla depresif hissetmeye yatkınsanız bu saatlerde uykuda olmak en iyisi.

  • 04.00: Bu saat dolaylarında stres hormonu çok fazla salgılandığı için bu saate dek çalıştıysanız ve uyumadıysanız bir anda enerjik hissetmeniz normaldir.

05.00: Kadınlarda da erkeklerde de vücuttaki erkeklik hormonu çok fazla salgılanmaya başladığı için işler değişir. Kaybolan enerjimizin hemen hepsini geri kazanırız.

  • 06.00: Bünye tam anlamıyla uyanmıştır. Metabolizma enerjisini toplayarak harekete başlar ve adeta bizim emirlerimizi bekler.

  • 07.00: Enerji yüksek olsa da gecenin getirdiği dinginlik sebebiyle vücut halen zayıftır, bu saat içerisinde çok hareketli olmak, koşmak, spor yapmak vücuda binecek yükü göz önüne aldığımızda pek de mantıklı değildir.

  • 08.00: Sindirim sistemimizin en verimli saati olduğundan kahvaltıyı bu saat veya öncesinde yapmak en iyisi, ayrıca bu tempo sebebiyle nikotinin de en fazla etki ettiği saat 08.00'dir.

09.00: Vücudun kuvvette zirve yaptığı saattir. Vücudu yorgun düşürecek tedaviler için bu saati tercih etmeniz önerilir.

  • 10.00: Vücudun en yüksek ısıya ulaştığı, dolayısıyla verimliliğin tavan yaptığı saattir. Zihniniz amiyane tabirle beşinci viteste çalışır.

  • 11.00: Bir önceki saate nazaran verimlilik azalsa da halen form korunur bu saatte.

  • 12.00: Dikkatin bir anda azaldığı ve ufaktan esnemelerin başladığı saattir. Ufak bir şekerlemenin zararı olmaz.

13.00: Enerjide düşüş iyiden iyiye hissedilir, vücudun verimliliği yarı yarıya olmasa bile büyük oranda azalır.

  • 14.00: Tansiyon düşüşüyle çoğunlukla bitkinlik hissedildiği saattir. Bitkinliğin yanında hislerimizdeki hassaslık da azaldığından ameliyatlar için bu saatleri seçmek iyi olabilir.

  • 15.00: Vücut üzerindeki bitkinliği atar ve yeniden enerjiyle dolar bu saatten sonra.

  • 16.00: Kan dolaşımı ve tansiyonun optimum seviyede olması sebebiyle spor için en uygun saattir.

  • 17.00: Organ faaliyetleri en üst seviyedeyken ilginç şekilde midedeki asit oranı da bu saatlerde yükselir. Tüketilenlere dikkat edilecek saatlere yaklaştınız demektir.

18.00: Metabolizma hızı açısından zirve noktası olduğundan akşam yemeği için seçilecek en uygun saattir.

  • 19.00: Tansiyon, nabız düşmeye başlar. Tansiyon düşüren ilaçlar kullanacaksanız bu saatlerde dikkat etmeniz önerilir.

  • 20.00: Karaciğerdeki yağ seviyesi azalır, kan pompalanma hızı artar. Bu saatler ilaç kullananlar için en uygun saat olabilir.

  • 21.00: Bu saat itibariyle sindirim sisteminin mesaisi biter ve bu saatten itibaren tüketilenler sindirilmek için sabahı bekler. 

  • 22.00: Vücudun nikotini atmakta zorlanmaya başladığı saattir, sigara kullananlara duyurulur.

23.00: Bu saatten sonra her ne olursa olsun dinlenmenin başlaması gereken saattir, stres azalır, tansiyon ve vücut ısısı düşer.

  • 24.00: Uyumak için bir saati bekliyorsanız 23.00 ile 24.00 arasını tercih etmek gerek, çünkü bu saatlerde deri hücreleri durmaksızın yenilenmeye başlar, ayrıca uykuya geçiş yaptıysak takriben ilk rüyamızı görmek için hazırlanırız.

Vücudumuzun bir günü işte böyle, soruyoruz: Sizin biyolojik ritminiz bu saatlere uyuyor mu? Yorumlarda buluşmak üzere!

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
04.06.2020

Son 3-4 gündür sebepsiz şekilde 7.45'de uyanıyorum. Bakın 7.30 değil, 8 değil. 7.45. Bazen bi iki saniye şaşabiliyo 7.46, 7.44 şeklinde. Ve hiçbi sebebi yok. Geri uykuya dalamıyorum da. Spiritüel metafizik bi anlamı mı var yoksa vücudum bana bi şey anlamaya mı çalışıyor?

04.06.2020

Vücudunuzun biyolojik saati olabilir belki de :)

22.05.2019

video

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ